Watch Dogs Legion Článek Watch Dogs Legion - dojmy z E3

Watch Dogs Legion - dojmy z E3

Pavel Makal

Pavel Makal

13. 6. 2019 18:45 5
Reklama

O novém přírůstku do hackerské série Watch Dogs, který by se měl odehrávat v Londýně, se v minulosti živě spekulovalo a ještě před začátkem letošní E3 byla jeho existence brána v podstatě za hotovou věc. Zvěsti se nakonec skutečně potvrdily a Ubisoft světu představil Watch Dogs Legion, na nichž tým v Torontu pracuje poslední čtyři roky. Kromě komentované ukázky ze hry na samotném výstavišti společnost do LA přivezla i hratelný build, s nímž jsem měl možnost strávit třičtvrtě hodiny. A nutno podotknout, že oněch 45 minut uteklo velmi, velmi rychle.

Watch Dogs Legion opouští divokou hravost prosluněného San Francisca z druhého dílu, a posouvá sérii mnohem temnějším směrem. Hra se snaží reflektovat současné společenské dění a klade si otázku, co by se stalo, kdyby systém doopravdy selhal a nastala výraznější sociální krize. Ubisoft Toronto představuje svou dystopickou vizi Londýna v nepříliš vzdálené budoucnosti, kde se k moci dostal autoritativní extrémistický režim a z milého Albionu začal dělat orwellovský policejní stát. Lidé jsou utlačováni, případně beze stop mizí, vládne všeobecná nedůvěra a deprese. Obecnou náladu také ovlivňují moderní technologie, jež berou práci milionům lidí, a to i na vysokých pozicích.

1984

Tyto problémy samozřejmě neunikly organizaci DedSec, kterou už dobře známe ze starších dílů. Na rozdíl od nich ale tentokrát nedostaneme k dispozici konkrétního hrdinu. Legion svým podtitulem odkazuje na biblické „neb je nás mnoho“, v hlavní roli tedy bude figurovat celá londýnská buňka, jejíž řady budete postupně rozšiřovat o libovolnou postavu z herního světa. Každé NPC má příběhové pozadí, charakter, na sebe navázané blízké postavy, každodenní časový rozvrh a samozřejmě i nějaké ty problémy. Tohle všechno můžete jako zkušený hacker na ulici zjistit za pomoci pouhého telefonu (a znáte to z minulých dílů), nově má ale každý kolemjdoucí nějakou zvláštní dovednost, zpravidla navázanou na své povolání nebo koníček.

Potkáte na ulici instruktora bojových umění? Tak to bude asi mít nějaké zajímavé bonusy pro boj zblízka. Hodil by se vám takový člověk do týmu? V tom případě stačí zjistit, jaké jsou jeho názory na DedSec, jaké záležitosti jej tíží a jejich vyřešením jej dostat na svou stranu. Vaše skupina může mít až dvacet členů, mezi nimiž můžete plynule přepínat. Dělí se do tří základních skupin – enforcer je klasický bijec, který má v oblibě zbraně a třeba přísavné miny. Infiltrator se hodí pro tichou práci, umí se na čas zneviditelnit, případně nechat zmizet těla nepřátel. Třetí třídou je hacker, jenž se specializuje na využívání technologií v prostředí a různé robotické hračky. Každá z postav může mít až tři perky, díky nimž ji lze ještě hlouběji specializovat. Ovšem pozor! O své ovečky byste se měli dobře starat, smrt je totiž definitivní a ztráta vypiplaného oblíbeného agenta vás určitě zamrzí.

RESTART

Moje hratelná ukázka začínala v roli postarší dámy, která se ale zjevně slušně vyzná v počítačových systémech. Po prvních krůčcích bylo zřejmé, že pokud jste někdy hráli předchozí Watch Dogs, budete tu jako doma, základní systémy fungují stále velmi podobně. Opět můžete díky kamerám hackovat vzdálené terminály, nechat vybuchovat elektrické rozvody nebo odlákat nepřítele prozvoněním telefonu. Bylo celkem vtipné sledovat, jak se moje babča drápe přes zeď u místní policejní stanice. Hra skutečně reflektuje, za koho hrajete, různé postavy mají odlišné animace, chování a dokonce i repliky v rozhovorech.

V rámci prezentace bylo k dispozici jen asi 20 procent celkové mapy, projel jsem se ale po Westminsteru a přilehlém okolí a z podoby herního světa jsem rozhodně nadšený. Důvěrně známá místa dostávají depresivní podobu všudypřítomného útlaku.

Jako dalšího potenciálního člena týmu jsem si na ulici zvolil exotickou fešandu ve středním věku, jež měla nějaké potíže se zákonem a její otec má pár škraloupů v trestním rejstříku. Nic, co by nabourání několika systémů nemohlo vyřešit. Stealth a využívání dostupných technologických hraček je stále velmi zábavný, ovšem jak už to tak bývá, snažil jsem se o něj jen do prvního odhalení a pak přišel čas na brutální přestřelku. I ta ovšem byla velmi zajímavá, zejména v okamžiku, kdy se mi podařilo převzít kontrolu nad ozbrojeným bezpečnostním dronem a pořádně zlobivcům zatopit. Ponechám na vás, jak moc vám vadí idea babičky, jež s maskou v podobě prasečí hlavy postřílí desítku těžkooděnců, na druhou stranu ji v týmu mít nemusíte a můžete si svou skupinu osadit samými ostrými borci s cockneyovským přízvukem. Nepřátele nemusíte hned zabíjet, lze se o ně postarat i nesmrtícím způsobem. A i oni jsou normálními občany, takže kdo ví? Třeba se vám je podaří dostat na svou stranu.

VE STARÉM SVĚTĚ V NOVÉ PODOBĚ

Provedení lehce futuristického Londýna je naprosto parádní. Pokud jste tuhle evropskou metropoli někdy navštívili, budete pravděpodobně okouzleni mírou detailů, které tým do hry protlačil. Pobavilo mě, když jsem cestou z demonstranty okupovaného Trafalgaru na Picadilly cestou zaregistroval, že na místě, kde jsem nedávno ve skutečnosti obědval, je i ve hře grill bar. V rámci prezentace bylo k dispozici jen asi 20 procent celkové mapy, projel jsem se ale po Westminsteru a přilehlém okolí a z podoby herního světa jsem rozhodně nadšený. Důvěrně známá místa dostávají depresivní podobu všudypřítomného útlaku, ulice jsou poseté kamerami a bezpečnostními checkpointy, vozidla včetně tradičních doubledeckerů mají futuristický nádech. A pokud jste se báli, jestli se Londýn hodí pro městskou akci, kde nebude o automobilové honičky nouze, můžete být úplně v klidu. Jen si musíte zvyknout na jízdu vlevo.

Vývojáři slibují pět příběhových linií a více než šedesát misí. Zároveň hra nabídne kooperativní hraní až pro čtyři hráče, o něm se ale více dozvíme až v příštích měsících. Graficky vypadají Watch Dogs velmi slušně (hrál jsem na PS4 Pro), zadrhávaly jen animace obličejů a lipsync, zjevně ale šlo o placeholdery, které budou do finální hry ještě nahrazeny. Přeci jen se dočkáme až příští rok v březnu, i když mě po zahrání opravdu mrzí, že titul nestihne podzimní sezónu. Temější stylizace značce velmi sluší a rozhodně máme důvod k těšení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama