Článek Vzhůru do oblak: letecké hry zdarma

Vzhůru do oblak: letecké hry zdarma

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

3. 10. 2009 22:23 5
Reklama

Zásluhou bratří Wrightů se roku 1903 v Severní Karolíně vzneslo do vzduchu vůbec první letadlo, let trval 12 sekund a onen zkonstruovaný stroj, známý jako Kitty Hawk, během nich překonal hranici 36 metrů. Jistě, už před ním existovala spousta jiných dopravních prostředků, jenže řídit něco, co se pohybuje ohromnou rychlostí a brzdy nefungují tak jako na jízdním kole, to je jinak oslazená káva. Ostatně se o tom můžeme přesvědčit i v některých volně šiřitelných titulech od nadějných tvůrců, ale i ostřílených studií, pro jejichž dílo se stalo obývaným prostorem právě samo nebe. Takže rychle zapnout pásy, ať už se konečně můžeme odlepit od země.

Tamtame, za tebou!

Vzhůru do oblak: letecké hry zdarma
i Zdroj: Hrej.cz

První letoun vzlétá z domácích luhů a hájů, přesněji od slovenského studia 3D Games, a hned se vryl do nejednoho mraku zlatým písmem. Řeč je o Plane Arcade, akci odehrávající se za druhé světové války, a osobně ji z celého výběru zařazuji do skupiny těch nejpovedenějších. Proto mě také potěšilo ohlášení regulérního pokračování, jenže postupem času se návrat letecké jedničky přeměnil v utopii, což je škoda. První díl nabízel patnáctku rozdílných misí a hlavně skvěle vyváženou hratelnost, díky níž byl zážitek z hraní zkrátka dech beroucí, k dokonalosti mu ovšem scházela důležitá část - multiplayer.

Toho se naopak dočkáme u hry Jadgechwader, jež je situována do stejného období a krom bitev po síti se v ní dočkáme i režimu rozdělené obrazovky. Aby válečného období nebylo málo, přivolali nám tvůrci z produkce serveru MyPlayCity ještě třetí světovou pod názvem Warlike Flyboys - WW3, kde se dá taky skvěle vyřádit, ale musí se dávat setsakramentský pozor na přehřívání kulometu. Ti samí tvůrci se podepsali ještě pod značkou Shootiah a co se týče práce na leteckých modelech, vedli si na výbornou, naneštěstí herní náplň už tolik šťavnatá nebyla. Nápad ovšem neztratilo dílo Sky of Fire, účastník soutěže Becherovka Game za rok 2003, v níž bojujete za alianci, která má zajistit bezpečný transport super zbraně – Becherovky.

Na devíti hodinách vidím draka!

Vzhůru do oblak: letecké hry zdarma
i Zdroj: Hrej.cz

Mezi více arkádově pojaté tituly jistě patří Aerial Fire, v němž se již nechopíme ovládání letadla, nýbrž kniplu helikoptéry. Celé dění zahrnuje velmi pohledná grafika se spoustou efektních i efektivních výbuchů a teď už je nejspíš zřejmé, že důraz je zde kladen především na působivou akci.

V podobném duchu se nese taktéž Sky Fire, kde se Adolfu Hitlerovi podařilo naklonovat zombie-piloty. A jaký že je hráčův úkol? Prostě je všechny pobít, což zároveň platí pro hru Dogfight. Pravda, je o trošku starší, ale pořád si udržuje patřičný šmrnc, zejména díky bočnímu pohledu a módu rozdělené obrazovky. Do kategorie povedených se rovněž řadí nedávno vypuštěný Death from Above. Pod tímto názvem se skrývá ničení tanků, protileteckých kanónů a samozřejmě samotných letadel, jež jsou zajímavě vykresleny pouze a jedině černou texturou.

Velmi netypický princip pro letecké simulátory číhá u hry Rocket Racer, mezi jehož stěžejní prvek patří závody, ve kterých se sice nedá střílet, ale zábavu přesto přinášejí v hojné míře. Každopádně se to svým podtextem velmi podobá připravované akci od českého týmu Sgames, jenž pracuje na titulu zvaném aiRCaptains. Vývoj sice byl už několikrát pozastaven, ale srpnová zpráva hovoří ve prospěch dobré zábavy, tak jim držme palce.

To take off - To land

Vzhůru do oblak: letecké hry zdarma
i Zdroj: Hrej.cz

Na závěr jsem si nechal letecké simulátory, které jsou opravdovými simulátory, tedy snaží se co nejblíže přiblížit realitě všemi možnými prostředky té nejvyšší kvality. Pravda, moc jich není, jen málo lidí dokáže takto složitý proces zvládnout, což platí dvojnásob pro freeware scénu, přesto se však najdou. Všem ostatním se tak vzorovým příkladem představují autoři Flight Gear, precizně zvládnuté hry, v níž nalezneme pěknou sbírku modelů letadel počínaje nejstaršími veterány a konče moderními krasavci. Na oficiálních stránkách tvůrčího týmu se navíc můžeme obohatit o větší terén a další různé vychytávky stupňující zábavu.

V jeho šlépějích úspěšně kráčí YS Flight, a ač na předešlý skvost celkovou kvalitou nestačí, bavit se u něho budete také navýsost skvěle, hlavně díky bohaté kampani, které navíc sekunduje povedený multiplayer. Parádní akci nabízí i vítěz PGD Competition 2005 - Air Blast. A opomenout by se určitě neměl ani Flying Model Simulator, z jehož názvu je již vlastně podstatná část rázem odhalena. Ano, ujmeme se ovládání zmenšených modelů letadýlek, ale nejen to. K dispozici jsou i helikoptéry, a to vše v krásné 3D grafice.

Z jiného soudku

Icarus Flight – Také se tam létá, jenomže ne s letadlem, nýbrž s bájným Ikarem. Dokážete s ním přeletět moře?

Blindsight – V hlavní roli se ocitá stíhačka, do níž usedá hráč a je s ní následně nucen bleskurychle prosvištět útrobami zářícího tunelu se spoustou nastražených překážek. Zároveň ho křižují i nepřátelé, jež je možno zničit kulometem.

Paper Flight – Létání s papírovou vlaštovkou

Air Typer – Usedáme do letadla, proti němuž se hrnou vzducholodě, které na sobě mají napsaná slova. Ta je třeba opsat dřív, než se dostanou za naše záda.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama