Garden Simulator Článek Vánoční útok příšerných simulátorů

Vánoční útok příšerných simulátorů

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

14. 12. 2010 23:38 4
Reklama

„Jejich revírem je šeď budgetové výlohy, jejich tempo je podivné, jejich protivníci jsou normální hráči a zábava jako taková. Jejich úkolem je šokovat a přinést dosud neviděné.“

Tradiční seriál simulátorů všeho druhu po roce opět přivítal novou sérii, která do dějství začlenila značky zcela nové, nebo již známe, ale vylepšené. Pravda, s těmito zvláštními simulátory nemáme zrovna nejlepší zkušenosti a někdy jen nevěřícně kroutíme hlavou s udiveným výrazem ve tváři, div že nespadneme ze židle. Ale co, jestliže je jejich cílem rozesmát, plní svou roli leckdy víc než dobře. Dnes se vydáme například po stopách zahradničení, trochu si zarybaříme nebo zajdeme na policejní stanici.

Police Simulator

Honičky nabité adrenalinem, akční přestřelky, rizikové akce životu nebezpečné. Tak na to všechno zde zapomeňte, policejní simulátor jde na věc poklidnou cestou, jíž budete coby šéf oddělení usměrňovat tak, abyste ekonomicky nenarazili na dno a přitom dobře izolovali město od místních kriminálníků. Ačkoli pro někoho může znít řízení managementu s kafíčkem u ruky méně vábně než práce v terénu ve stylu Kobry 11, musí se ocenit vcelku zajímavý námět, který parametry pro vkusnou zábavu určitě má.

Avšak pro správný účinek musí být splněna i podmínka dobré realizace nápadu, v čemž hra bohužel naprosto selhává. A teď ani nemluvím o náplních misí či jednoduchém grafickém zpracování, nýbrž o ve všech směrech zpackaném ovládání, ve kterém je orientace přibližně taková, jako v zrcadlovém bludišti v podnapilém stavu. Zkrátka – otřesné. Co na tom, že autoři mysleli na všelijaké maličkosti a detaily tvořící simulátor v pravém slova smyslu, když za dobu vysílání jednotek na místo loupeže by zloděj zvládl ještě několik otoček ve vedlejším bloku. Promarněná šance, kvůli níž o Police Simulator zakopne pouze hrstka věrných fanoušků detektivek, ostatní se jen ohlédnou a půjdou dál.

Hodnocení: 4/10

Fishing Simulator 2011

Ach, ten klid, jen štěbetání ptáčků a jemné vodní tóny uprostřed malebné krajiny. Rybaření. Sport pro trpělivé povahy, kterému když se propadne, stane se prut neoddělitelnou součástí po zbytek života. Ve spojitosti s herním trhem je možno si představit jen jediné – Fishing Simulator, jasný a dosud nepokořený vévoda tohoto subžánru. Ten vždy sázel na detaily a zbrusu nový díl je toho důkazem.

Tentokrát se hlavním střediskem děje stávají země severní Evropy, tedy zavítáme k finským jezerům nebo třeba k estonským řekám. Bude tam chladno, o tom žádná, ale co by člověk pro lásku k rybaření neudělal, že? O pořádné úlovky té nejvyšší váhové kategorie se stará zejména trpělivost a následná šikovnost při navíjení, což působí trochu hardcore, neboť ne každou chvíli berou, a to dokáže leckoho odradit. Na druhou stranu máme tu čest s opravdovým simulátorem se vším všudy, který okoření obchůdek s vybavením a výzva sama o sobě. Zásadních inovací oproti minulým dílům není mnoho, a proto je na místě zapeklitá otázka, zda vám hra za pořizování stojí.

Hodnocení: 5/10

Garden Simulator

Od vodních ploch se přemístíme na zahradu v podání nové značky Garden Simulator. Přesně kvůli takovým případům totiž běží hlava kolem i těm nejshovívavějším lidem, neboť prezentuje všechno – jen ne zábavu. Ne vážně, chodit s motykou, zasadit semena růže a radovat se z toho, že z nich nevyrostla jabloň, co to má znamenat? A hlavně proč to dělat, když autoři nenasadili do boje s květinkami pražádný náznak motivace? Pouze sesumírovali naštěstí jenom pár jednoduchých misí s podrobným návodem, co a jak, přičemž tu nejhorší řemeslnickou část nechali čistě na vás.

Nevím, zda autoři trpí nějakou vrozenou úchylkou, když pobíhání od domečku s nářadím sem a tam s konvicí v ruce považují za formu skvělého zážitku. A co víc, v odpudivém grafickém staromódním kabátku s naprosto nehodící se hudební znělkou. Tohle není hra, ale velice špatná příručka tipů a triků o zahradničení, která určitě neskládá čest Přemku Podlahovi. Tomu by se protočily oči v důlku jako na centrifuze... a kdo ví, co ještě. Není žádný důvod, proč Garden Simulator hrát, natož za něj platit – naprostá zbytečnost, po níž neštěkne ani pes. A nezachrání to ani možnost jízdy v traktůrku na sekání trávy.

Hodnocení: 1/10

Emergency 2012

Obratem o 180 stupňů se od dnes nejhoršího jmenovaného simulátoru dostáváme na závěr k velikému překvapení a návratu jedné herní série. Po dlouhém útlumu se totiž představuje pořadově pátý přírůstek realtime strategie Emergency, a to ve velkém stylu. Na naše bedra spadne organizace záchranných sborů – hasičů, lékařů a jiných speciálních jednotek. Každou misi přitom načne katastrofa, kde se nezapomíná jak na ty přírodní, tak i způsobené lidským faktorem.

Podíváme se například do Berlína, Hamburgu, Paříže, nebo Atén, a to v perfektním audiovizuálním provedení a s vypiplanou hratelností. Variabilita misí nedává prostor jakémukoli stereotypu, pokaždé něčím zážitek ozvláštní a paradoxně přilívá olej do ohně. Třešničkou na dortu je pak přítomný multiplayer, v němž můžete kooperovat až ve čtyřech hráčích, taktizovat a zachraňovat lidské životy. Scénář jakoby šitý na míru americkému filmovému trháku se zde uplatňuje na sto procent, vtáhne do děje a nechá vás si ho pořádně užít. Opravdu povedený návrat této značky, o jehož koupi by zvláště příznivci série neměli dále uvažovat a mazat do obchodů.

Hodnocení: 7/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama