Towerborne - první dojmy z fantasy mlátičky od tvůrců série Banner Saga
i Zdroj: Stoic
Preview Článek Towerborne - první dojmy z fantasy mlátičky od tvůrců série Banner Saga

Towerborne - první dojmy z fantasy mlátičky od tvůrců série Banner Saga

Dominik Tománek

Dominik Tománek

Platformy Windows PC

Fantasy mlátička láká na old-school hratelnost, kterou doplňuje krásně stylizovaný fantasy svět. Dokáže si ale Towerborne najít své místo na už tak přesyceném trhu?

Reklama

Texaské studio Stoic stojí za oblíbenou taktickou RPG sérií The Banner Saga, která je známá svým propracovaným příběhem a řadou morálně nelehkých rozhodnutí. Minulý rok tvůrci během akce Xbox Games Showcase oznámili, že pracují na novém titulu s názvem Towerborne. Pro mnohé bylo překvapením, že půjde o hru jako službu s free-to-play modelem. A i když jde o hru vydávanou Xbox Game Studios, zatím je dostupná pouze na PC a navíc exkluzivně v placeném předběžném přístupu na Steamu. 

Příběh hry vás zavede do fantasy světa, který býval rájem na Zemi. Pak však přišla katastrofa – invaze monster zahnala lidi do obrovské věže Belfry. Tato věž nyní slouží jako poslední záblesk naděje a bašta, která chrání mnoho lidí před jistou smrtí. Vy jste Ace (Eso), bojovník s obrovskou mocí, který se po smrti může vzkřísit, ale na oplátku musí chránit Belfry. Herně toto místo funguje jako základní kemp, kde si můžete měnit výbavu, vylepšovat zbraně a brnění, plnit mise, přijímat nové úkoly nebo si prostě jen odpočinout a popovídat si s ostatními dobrodruhy. Největší část hry se však odehrává mimo město, kde postupně čistíte zemi od různých monster.

Hlavní mapa je rozdělena na šestiúhelníky a funguje podobně jako v Civilizaci. Postupným průchodem hrou odkrýváte další části mapy, ale s tím rozdílem, že každé políčko musíte nejprve vyčistit od nepřátel, abyste přes něj mohli projít. Výjimkou jsou políčka s truhlami, svatyněmi nebo hlavními oblastmi, kde se většinou nacházejí bossové. Každé obyčejné políčko skrývá náhodně generovanou lokaci s různými nepřáteli. Cestou potkáte koboldí bandity, vybuchující houby nebo různě zmutovaná monstra, a vaším úkolem je všechny zabít. V některých lokacích pak dostanete různé výzvy, jako například „Znič nepřátelský kemp do 2 minut“. Herní smyčka je momentálně dost repetitivní a jede na vlně „zabij, posbírej vybavení, vylepši a jdi zase zabíjet“. Je však nutno připomenout, že Towerborne je teprve na začátku předběžného přístupu, takže se spousta věcí do budoucna změní a vylepší. Vývojáři jsou navíc velmi aktivní na Discordu a vnímají zpětnou vazbu od hráčů.

Hratelnost v mnohém připomíná old-school mlátičky, jako třeba Streets of Rage, ale díky zasazení a pohádkové stylizaci vám spíše připomene indie hit Castle Crashers. Souboje jsou zábavné a máte k dispozici několik kouzel, komb a také úhybů. Na zábavnosti přidává fakt, že si můžete prakticky kdykoli (mimo souboj) přepínat mezi různými povoláními. Momentálně jsou k dispozici čtyři třídy: Sentinel řeší problémy mečem a štítem, Rockbreaker má obrovské pěsti, Pyroclast rád zapaluje a Shadowstriker využívá dýky. Každé povolání představuje trochu jiný styl boje a hra vás na začátku pomocí questů aktivně vybízí, abyste vyzkoušeli všechny. Mně osobně nejvíce vyhovuje Rockbreaker, jehož komba dokážou udělat v nepřátelských řadách pěknou paseku. Mlátičkovou hratelnost doplňuje hromada různých předmětů, takže si místy připadáte jako v Diablu. Tady však musím vytknout, že často padají předměty pro classy, které nehrajete, a často jste nuceni hrát za jiné povolání jen proto, že nemáte dostatečně silné vybavení pro to své. Předpokládám ale, že to bude jedna z prvních věcí, kterou tvůrci upraví.

Počet hráčů zatím není velký, takže jsem 95 % hry odehrál sám. 

Hra je primárně stavěná na kooperativní zážitek s přáteli, ale momentálně můžete hrát ve více hráčích pouze v některých oblastech. Počet hráčů zatím není velký, takže jsem 95 % hry odehrál sám. Občas se tedy stane, že některé části jsou opravdu těžké a hra se stává frustrující. Na druhou stranu, části, kdy se mi podařilo najít spoluhráče, byly opravdu zábavné, a umím si představit, že Towerborne bude skvělou volbou pro večerní hraní s kamarády. To ostatně můžete udělat už teď a projít s nimi celou momentálně dostupnou část hry. V režimu předběžného přístupu je hra sice dostupná pouze na PC, ale příští rok dorazí i na Xbox. Plánovaný free-to-play model sice zní trochu děsivě, ale tvůrci slibují, že mikrotransakce se budou týkat pouze kosmetických předmětů, které nebudou ovlivňovat hratelnost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama