They Are Billions Článek They are Billions - dojmy z hraní

They are Billions - dojmy z hraní

Adam Zámečník

Adam Zámečník

22. 1. 2018 16:16 5
Reklama

To máte asi takhle. Dlouhé hodiny pečlivě budujete svojí kolonii plnou všemožných pastí a věží, ale nakonec stejně všechno padne pod náporem mozkuchtivých zombií. Tak nějak to zhruba probíhá v They are Billions, survival strategii s prvky tower defence od Numantian Games. Teď je jen otázka, kolik dnů přežijete.

NIKOLA TESLA A ZOMBIE

Přestože se vše v prozatím jediném herním režimu Survival točí okolo co nejdelšího přežití, prvních pár dnů v tomto podivném steampunkovém světě je hotová procházka růžovým sadem. Vaše malá kolonie se pomalu rozrůstá, osadníci zakládají rodiny a o těch pár zbloudilých zombií se strážníci bleskově postarají. A pak to přijde. Osadu vycítí houfy mlsných zombie lačnících po troše osadnického masa. Že bude stačit pouze jedna řada opevněných bran a věží? Nu, to vysvětlete osadníkům, kteří si postavili roubenku vedle hradeb. Jo počkat, to už nepůjde, jsou z nich totiž zombie a osada je v plamenech.

Není se však třeba bát postupného zlehčování, legie nemrtvých se totiž postupem času také zlepšují a k zpomaleným zombie se brzy přidávají zuřiví tlouštíci či zrádné harpie.

Tak nějak v kostce probíhá obvyklá hra They are Billions. Po nastavení úrovní obtížnosti či počtu zombií (osobně doporučuji ten nejvyšší) je hráč vržen do procedurálně generovaného světa a je pouze na něm, jak využije odlišný terén každé mapy. Krom sběru základních surovin dřeva, jídla či energie, a výstavby několika klíčových budov se tu na jakousi univerzální strategii příliš nehraje, zdrojů je totiž málo a času ještě méně. Z jednotlivých partií se tudíž stává opravdu intenzivní hra o čas, kde hráč neustále čelí různým volbám. Ohrozí bezpečí kolonie a namísto pečlivě postavených hradeb a věží raději osídlí novou část mapy plnou lesů a orné půdy? Může to vyjít a zvrátit průběh celé hry, zároveň se to také může vymstít a v tu nejnevhodnější chvíli se může zpozarohu vyrojit horda krvežíznivých zombií. K důležitosti těchto voleb samozřejmě přispívá i postupně přibývající počty nemrvých, kteří po chvíli vycítí zkvétající výspu civilizace a zamíří vaším směrem. Jako v každém pořádném steampunkovém světě se i zde klade důraz na všudypřítomnou elektřinu a futuristické technologie. Svět They are Billions tudíž připomíná vysněný svět Nikoly Tesly plný bezdrátové elektřiny a cívek. Přestože je steampunk v They are Billions spíše na okrasu, z bezdrátového přesunu elektřiny se tu stal klíčový prvek, který omezuje hráčovu expanzi a zároveň ho nutí k poctivé obraně. Stačí zničit jednu cívku a celá síť může spadnout. Přestože je hra prozatím v early accesu, tak to v jádru hratelnosti není příliš znát. K zprvu triviální výstavbě několika dřevených budov se rychle přidávají další zdroje a technologie, ať už se jedná o ocelové slévárny, steampunkové věže či jednotky plamenometčíků. Dřevené hradby brzy nahrazuje kamenné opevnění a důmyslné pasti, kterými lze zpomalit davy zombie. Není se však třeba obávat postupného zlehčování, legie nemrtvých se totiž postupem času také zlepšují a k zpomaleným zombie se brzy přidávají zuřiví tlouštíci či zrádné harpie. A ano, vaše po zuby ozbrojená kolonie jim velmi rychle podlehne.

VZESTUP A PÁD

Cyklus pečlivé výstavby osady a jejího rychlého zničení pod čím dál větším náporem zombies naštěstí vůbec není frustrující, ba naopak. Po každé porážce je hráč motivován k vybudování čím dál komplikovanějších řad opevnění. Dvouřadé hradby brzy střídají pokusy o výstavbu „trychtýřů“ a jiných způsobů, jak nahnat hordy zombies do dostřelu ostrostřelců či obřích balist. Tomuto samozřejmě napomáhá náhodná generace jednotlivých map, která hráči vždy připraví novou řadu překážek a výzev. Zatímco na jedné mapě se vše může točit okolo obrany několika pečlivě střežených horských soutěsek a pokusů o zisk nových zdrojů, na širých plání si hráč pro změnu musí neustále hlídat stav hradeb a příchod nemrvých.

Těmto rizikům dále napomáhá i postupná expanze základny, která často přináší více škody nežli užitku. Přestože legie zombie zrovna neoplývají inteligencí, rychle dokáží vycítit slabiny v opevnění, kterými se dostanou do osady. Ovšem, tyto invaze lze zvrátit, ale s každou nakaženou budovou a zabitým osadníkem se nemrvá horda zvětšuje a zvětšuje. Ještě zrádnějí je však způsob, se kterým vývojáří využívají zkratovitá rozhodnutí hráče. Při výstavbě základny samozřejmě hráč nemá příliš zdrojů či prostoru, takže se chvílemi přirozeně utne a postaví rezidenční čtvrť či elektrárnu poblíž hradeb. Stačí tudíž jeden rychlý výpad nemrtvých a hráč přijde nejenom o polovinu osadníků, ale také o všechen proud a jiné zdroje. V tomto smyslu si They are Billions skvěle pohrává s budováním temné atmosféry plné zhouby a obav z příštího útoku. Chvíle klidu jsou totiž spíše klidem před bouří a pyšnění se nedobytnou obranou obvykle předchází pád.

NADĚJNÁ BEZNADĚJ

Moudří si už možná všimli toho, že jsem zatím nezmínil přítomnost dalších map. Ano, i v tomto relativně ranném stádiu early accessu si vývojáři z Numantian Games pro hráče připravili další mapy. Zatím se však spíše jedná o změnu prostředí a drobných prvků v hratelnosti, žádné velké změny nečekejte. V tomto smyslu They are Billions potřebuje ještě hodně práce, stejně jako v případě odlišných herních režimů. Největší škoda však je v podstatě nevyužitá steampunková stylizace, která tu zatím je jaksi navíc. Samozřejmě, hra díky ní vypadá zajímavěji a vývojáří aspoň nějak mohou vysvětlit přítomnost elektrických věž a jiných roztodivných budov, přesto je v mnohém zatím zbytečná. Naštěstí je prý v plánu kampaň, která pravděpodobně tuto stylizaci dále prohloubí a, doufejme, i lépe vysvětlí. A třeba nás obdaří i zombie Teslou, kdo ví. Podobně nevyužitý je systém starostů, kteří hráči dávají nevyrazné bonusy a nic jiného.

They are Billions - dojmy z hraní
i Zdroj: Hrej.cz

Samozřejmě, na early access titul je They are Billions opravdu nesmírně zábavnou hrou se skvělým základem hratelnosti, přesto bude třeba toto jádro dále obalit dalšími prvky a zajímavými detaily. Do té doby zůstane They are Billions zábavnou hrou, která nevyniká nad staršími survival a tower defense tituly. Což nevadí, ale byla by škoda promarnit takovou příležitost. Z They are Billions totiž může být i něco opravdu zajímavého.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama