Steam servery původního Modern Warfare 2 byly vypnuty. Údajně kvůli škodlivému softwaru
i Zdroj: Infinity Ward / Activision
Novinka Steam servery původního Modern Warfare 2 byly vypnuty. Údajně kvůli škodlivému softwaru

Steam servery původního Modern Warfare 2 byly vypnuty. Údajně kvůli škodlivému softwaru

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

30. 7. 2023 07:25

Ač se celkově diskuze nyní přednostně stáčí k tomu, kdyže Activision už odhalí nové Call of Duty, o pozornost si říkají i starší díly série, jak ukazuje nová spekulace hráčů. Ta se týká toho, že PC servery Modern Warfare 2 (2009) byly dočasně vypnuty, nikoli však kvůli technické údržbě, ale údajně kvůli viru. Hacknuté lobby, ve kterých vám hra už dříve např. ráda resetovala nastavení, přidala levely, nebo asi nejlépe: odstranila minimapu; měl nově doplnit i virus, jenž hrozí poškozením PC či krádeží dat.

Reklama

  • Servery původního Modern Warfare 2 byly vypnuty a zůstávají vypnuté bez udání oficiálního důvodu
  • Hráči se domnívají, že vše souvisí s šířením závadného softwaru, který se měl objevit v lobby hry

Možnou situaci s malwarem v lobby MW2 zatím Activision nijak nekomentoval, potvrdil však, že servery nejsou v provozu. Problém byl po oficiální ose zmíněn tento týden, kdy se na oficiálním twitterovém účtu Call of Duty Updates objevilo prohlášení: „Multiplayer Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009) ve službě Steam byla vypnuta, zatímco vyšetřujeme zprávy o vzniklém problému.“

To bylo před čtyřmi dny a Activision ani žádný jiný z oficiálních kanálů se dále již nevyjádřil, kdy – a pokud vůbec – budou servery spuštěny. Společnost také nijak nenaznačila, zda je vir opravdu původcem aktuálního vypnutí serverů, nebo zda jde o jiný technický problém, který zatím neprozradila.

Nicméně, už jen kvůli tomu, co se přihodilo minulý měsíc, vede naši ruku prvotní možnost. Hráči si totiž během června začali ve velkém stěžovat na to, že v lobby docházelo k setkání s virem Wacatac.B!ml, a tedy soudí, že i nynější výpadek asi souvisí s tímtéž – pokud ne rovnou s vícero viry. 

Hráči se domnívají, že vše lze spojit s jedním příspěvkem na Steam fóru hry. Ten jen pro kontext už v červnu právě přišel s tím, aby si hráči (původního) MW2 dali pozor a spustili antivirovou kontrolu, neboť tvrdil, že se skrze hacknuté lobby šíří trojský kůň. 

Jeden z komentátorů poté v návaznosti pátral a údajně zjistil další informace o domnělém viru. Během pátrání v souborech měl najít zmínky, že se jedná o typ samorozšiřujícího se viru (tedy automaticky šířeného viru mezi hráči, kteří se v moment nakažení stávají přenašečem), jenž byl vytvořen jen pro potřeby MW2. 

Tuto informaci poté skrz nejmenovaného insidera měl nezávisle potvrdit i web TechCrunch, což dále naznačuje, že šlo patrně o větší cílený útok než nahodilou událost. Konkrétní cíl útoku však stále není znám, a nezbývá tak než čekat, jak zareaguje oficiální zastoupení.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama