Xbox uzavřel se Sony dohodu. Call of Duty má po fixní dobu zaručené místo i na PlayStationu. Co ale zbytek značek?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Xbox uzavřel se Sony dohodu. Call of Duty má po fixní dobu zaručené místo i na PlayStationu. Co ale zbytek značek?

Xbox uzavřel se Sony dohodu. Call of Duty má po fixní dobu zaručené místo i na PlayStationu. Co ale zbytek značek?

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

17. 7. 2023 08:40 2

Smlouva o multiplatformním vydávání Call of Duty, kterou Jim Ryan dříve odmítal, byla uzavřena během včerejšího dne. Jedná se o smlouvu, která ve prospěch Sony zajišťuje, že se jakákoli případná exkluzivita, která by značku někdy vyloučila z ekosystému PlayStationu, odsouvá o předem stanovenou dobu. Tato doba činí 10 let a tvoří období, kdy budou Call of Duty zaručeně vycházet na obě rodiny konzolí, resp. tři díky dohodě s Nintendem.

Reklama

  • Microsoft nově podepsal se Sony smlouvu o vydávání dalších dílů Call of Duty i pro konzole PlayStation
  • Smlouva to zaručuje po minimálně 10 let, avšak nezahrnuje jiné značky Activisionu Blizzard

Celou záležitost ohlásil na Twitteru osobně Phil Spencer, generální ředitel Xboxu. Ten potvrdil, že Microsoft a Sony nyní mají "závaznou" dohodu, podle níž budou budoucí díly Call of Duty po koupi Activision Blizzard (AB) dále vycházet u pro konzole PlayStation.

„Těšíme se na budoucnost, kdy budou mít hráči po celém světě větší výběr pro hraní svých oblíbených her,“ napsal Spencer.

Prezident společnosti Microsoft Brad Smith ho poté doplnil takto: „Od prvního dne této akvizice jsme se snažili řešit obavy regulačních orgánů, vývojářů platforem a her a spotřebitelů. I poté, co překročíme cílovou pásku pro schválení této transakce, se budeme nadále soustředit na zajištění toho, aby Call of Duty zůstalo dostupná pro více platforem a pro více spotřebitelů než kdykoli předtím.“

Kari Perezová, vedoucí globální komunikace Xboxu dále potvrdila tato slova s tím, že 10tiletá dohoda skutečně zahrnuje jen Call of Duty, a nikoli širší nabídku značek AB – jako třeba Crash Bandicoot či Spyro. To znamená, že série jako Overwatch, Diablo, Tony Hawk's Pro Skater a další, které vás napadnou, nemají nijak zaručeno, že vyjdou i pro PlayStation, ač se to stát může coby součást nepsané dohody.

Zajímavé ovšem je, že původně psaná být i mohla. Jak uvádí Tom Warren z The Verge, původní podmínky dohody prý zahrnovaly i každou z existujících značek AB, i když dohoda měla být výrazně kratšího trvání a vypršela by na konci roku 2027.

Microsoft se již dříve taktéž ukázal, že tuto dohodu hodlá nabídnout pro spoustu jiných firem. Jen namátkou lze připomenout třeba dohodu se společností Nvidia (resp. GeForce Now) či Nintendo, jež přistoupilo na dohodu zmíněnou Warrenem. Jedná se tedy o další 10letý kontrakt, v němž se Microsoft coby potenciálně nový majitel AB zavazuje ovšem i k tomu, že bude vydávat další díly všech aktuálních značek AB i pro konzole Nintenda.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama