Saints Row 2 Článek Saints Row 2

Saints Row 2

Petr Kadlec

Petr Kadlec

24. 3. 2008 23:00 4
Reklama

Kdo by nechtěl mít svůj kus hlíny, kde by mu všechno a všichni říkali pane? Je fajn mít vlastní čtvrť, ale proč nepřevzít vládu nad celým městem? Párkrát jste to už na svou virtuální kůži zažili. Ten opojný vzestup moci, kdy vám patří vše, na co jen pohlédnete. Nejinak tomu bylo v Saints Row, vydařeném klonu GTA pro Xbox 360. Z nýmanda se stal pan velký, který svou cestu na vrchol vydláždil mosaznými těly vystřílených nábojnic a mrtvolami nepřátel. Jenže každý sen jednou končí a tomuhle frajerovi zatnul tipec jeden z jeho vlastních lidí. I když ne tak úplně… 

Velký návrat

Podařilo se mu přežít a po letech se probouzí z komatu. Věci se během toho dlouhého spánku pohnuli poněkud jiným směrem než by mu bylo milé a jeho město už taky není, co bývalo. Zmizely špinavé ulice a chudinské čtvrti, na jejich místě vyrostly luxusní domy prominentů a mrakodrapy bohatých korporací. Na zlatou éru gangu Saints zůstaly už jen vzpomínky. Vydobýt zpět ztracené postavení nebude snadné, ale s vaší pomocí ne nemožné. 

Důležitý je charakter

Když se chopíte svého hrdiny, zjistíte, že si jeho zranění vyžádala nejeden zásah plastického chirurga, jehož roli na chvíli převezmete. Nečeká vás sice žádná operace, ale autoři chystají pro druhý díl Saints Row velice propracovaný editor tvorby charakteru, v němž budete moci nastavit každičký detail postavy. Upravit půjdou všechny myslitelné parametry, nebude tak problém stvořit gangstera přesně podle vašich představ. Vypiplaný vzhled však není jedinou devízou vašeho virtuálního já. Tvůrci položili velký důraz také na vytvoření celkového profilu osobnosti. Zvolíte si způsob chůze, charakteristická gesta, oblíbené oblečení, ale také to, jestli váš svěřenec ujíždí čas od času na fetu, nebo se věnuje jiným radovánkám. Pokud se ovšem nebudete chtít zdržovat s vytvářením charakteru, stačí vše přenechat automatice a vrhnout se rovnou do hraní.

Autoři dále chystají nový systém vylepšování postavy. Za body respektu budete moci odemykat nová gesta, posměšky protivníkům a pozdravy pro příslušníky vašeho gangu. Vše navíc půjde hezky zdůraznit změnou intonace hlasu, což dá urážkám i projevům uznání náležitý výraz. Pokud se tvůrcům podaří zapojit tento systém do hry tak, aby působil přirozeně a snadno se ovládal, atmosféra městského gangu tím nabude ještě větší autentičnosti. 

Adrenalin a vůně střelného prachu

Změn ale nedoznal pouze systém tvorby charakteru a s ním související prvky. Další novinky nalezneme například v rozšířených možnostech boje. Kamera se při přestřelkách elegantně přiblíží k vašemu rameni, díky čemuž získáte lepší přehled o dění a zároveň budete moci lépe mířit. Ovšem není nutné ihned postřílet vše, co se hne. Své protivníky nyní můžete využívat jako živé štíty, přesně tak, jak to známe například ze Splinter Cell. Kromě širokého arsenálu palných zbraní, chystají autoři také jednu specialitu v podobě jakýchsi přísavných min. Stačí jednu z nich nalepit na nic netušícího nebožáka, odklidit se do bezpečí a následně sledovat dílo zkázy. Tyto dálkově odpalované výbušniny jistě najdou nemalé uplatnění jak při likvidaci nežádoucí konkurence, tak i při potyčkách s muži zákona.

O honičky s místním policejním sborem rozhodně nouze nebude, právě naopak. V některých minihrách ani nepůjde o nic jiného, než o setřesení uniformovaných pronásledovatelů. K tomu vám budou k ruce nejrůznější dopravní prostředky, které na ulici seženete. Brázdit silnice jen v autech by ale byla nuda, na své si proto přijdou také vyznavači jedné stopy (motorek bude na výběr opravdu slušná řádka) i zastánci extrémnější jízdy (pro ně je přichystán monstertruck). A aby toho nebylo málo, chystají autoři další zpestření v podobě člunu a helikoptéry. Město Stilwater tak poznáte z několika různých perspektiv a budete mít možnost pořádně se přesvědčit, jako moc se od prvního dílu změnilo.

Saints Row 2 má veškeré předpoklady překonat svého staršího sourozence. Nabídne všechny přednosti prvního dílu a přidá několik novinek a vylepšení, která nebudou pouze kosmetického rázu. Na další informace si ještě budeme muset počkat, ale zdá se, že vývojáři z Volition mají vše pevně v rukách a tak by rozhodně žádné zklamání hrozit nemělo. Město Stilwater bychom mohli navštívit již během letošního roku, což jistě všechny příznivce potěší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama