Propouštění pokračuje. Posledními oběťmi jsou společnosti Bossa Studios a Archiact
i Zdroj: Humble Games / Bossa Studios
Lost Skies Novinka Propouštění pokračuje. Posledními oběťmi jsou společnosti Bossa Studios a Archiact

Propouštění pokračuje. Posledními oběťmi jsou společnosti Bossa Studios a Archiact

David Bernard

David Bernard

6. 1. 2024 13:30

Herní průmysl byl během loňského roku zasažen obrovskou vlnou propouštění. O práci přišly tisíce vývojářů a došlo i na uzavírání celých studií. Aktuálně nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla v dohledné době výrazně zlepšit. Posledními oběťmi propouštění jsou zaměstnanci společností Bossa Studios a Archiact.

Reklama

  • Vlna propouštění v herním průmyslu pokračuje
  • Posledními oběťmi jsou společnosti Bossa Studios a Archiact

Herní průmysl je v krizi. Loňská vlna propouštění a uzavírání studií se dotkla životů velkého počtu lidí a nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla v dohledné době výrazně zlepšit. Posledními oběťmi propouštění jsou zaměstnanci společností Bossa Studios a Archiact, se kterými byl pracovní poměr rozvázán z důvodu nutnosti redukovat velikost studií. Zástupci vývojářského celku Archiact, který stojí například za VR tituly Doom 3 VR Edition, Journey to the Foundation a Freediver: Triton Town, se prostřednictvím příspěvku na sociální síti X (dříve Twitter) vyjádřili následovně.

S hlubokým zármutkem sdílíme tuto zprávu. Nebylo to rozhodnutí, které jsme brali na lehkou váhu. S dotčenými jednotlivci spolupracujeme, abychom tento obtížný přechod co nejvíce vykompenzovali, a to i prostřednictvím zpětného náboru. Pokud najímáte nové zaměstnance, ozvěte se prosím.”

Propouštění se týká i Codemasters a dalšího studia pod křídly Embraceru
i Zdroj: Codemasters / Electronic Arts

Propouštění se týká i Codemasters a dalšího studia pod křídly Embraceru

Společnost Electronic Arts potvrdila, že někteří zaměstnanci studia Codemasters přijdou o práci. Změny se týkají i New World…

5. 12. 2023 17:00

Druhou společností, které se propouštění dotklo, je studio Bossa Studios. V něm v minulosti vznikly například hry Surgeon Simulator, I am Bread či I am Fish. Tvůrci aktuálně pracují na kooperativní dobrodružné hře Lost Skies. Po propuštění zhruba jedné třetiny zaměstnanců ve studiu zůstává pouhých čtyřicet vývojářů. Spoluzakladatel Henrique Olifiers vysvětlil, že propouštění bylo způsobeno vydáním velkého množství AAA titulů, což odklonilo pozornost od AA a nezávislých her, zvýšilo provozní náklady a zpozdilo financování. V důsledku toho bylo studio nuceno zaměřit své hlavní úsilí na Lost Skies. Zároveň bylo nutné přetvořit vývojovou strukturu, což vyvolalo rozsáhlé propouštění. Hra Lost Skies je prozatím oznámena pouze pro PC, o vydání verze pro herní konzole nebylo rozhodnuto.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama