Phil Spencer: Bethesdu jsme koupili, aby nemohl Starfield být exkluzivní pro PlayStation
i Zdroj: Bethesda / Microsoft
Novinka Phil Spencer: Bethesdu jsme koupili, aby nemohl Starfield být exkluzivní pro PlayStation

Phil Spencer: Bethesdu jsme koupili, aby nemohl Starfield být exkluzivní pro PlayStation

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

26. 6. 2023 09:16

Šéf divize Xbox Phil Spencer předstoupil před soud v rámci jednání o žalobě antimonopolního úřadu FTC, který kritizuje Microsoft za snahu koupit společnost Activision. V souvislosti s údajným nebezpečím vzniku monopolu upozorňuje na dřívější koupi společnosti ZeniMax Media a potažmo i Bethesda. Spencer nabídl zajímavé vysvětlení, proč vlastně Microsoft o ZeniMax usiloval.

Reklama

  • Šéf Xboxu oznámil, že Microsoft koupil Bethesdu hlavně protože se bál, že bude Starfield exkluzivní PlayStationu

Spencer namítá, že jedním z nejdůležitějších důvodů pro koupi ZeniMaxu byl strach, že bude PlayStation dál pokračovat ve snaze získávat exkluzivní smlouvy. Podle něj tak reálně hrozilo, že by Sony zaplatilo, aby Starfield nevyšel na platformy Xbox, což by byla pro společnost nepříjemná zpráva. Odkazuje při tom především na dřívější dočasné exkluzivity Deathloopu a Ghostwire: Tokyo sesterských studií Bethesdy (Arkane a Tango Gameworks).

“Když jsme se dozvěděli, že Starfield možná nebude na Xboxu, nemohli jsme se jako třetí konzole v pořadí dostat do situace, kdy bychom ještě více zaostávali ve vlastnictví obsahu, takže jsme si museli obsah zajistit, abychom zůstali v oboru životaschopní," vysvětluje.

PlayStation podle něj také využívá zisky z prodeje her Bethesdy na jeho platformách k tomu, aby dále bojoval proti Xboxu, což se Spencerovi evidentně nelíbí. Svým vysvětlením se snažil vyvrátit image Xboxu jako firmy, která agresivně skupuje ostatní studia aby si vybudovala neochvějnou pozici na trhu. Za tu jej označuje právě antimonopolní úřad FTC, který zároveň brání dokončení obří akvizice Activisionu. Soud nyní bude rozhodovat, která strana je v právu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama