Objevují se první zkušenosti s headsetem Meta Quest 3. Má být lehčí, pohodlnější a dražší
i Zdroj: Meta
Novinka Objevují se první zkušenosti s headsetem Meta Quest 3. Má být lehčí, pohodlnější a dražší

Objevují se první zkušenosti s headsetem Meta Quest 3. Má být lehčí, pohodlnější a dražší

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 5. 2023 11:50

Mark Gurman z agentury Bloomberg zveřejnil vlastní zkušenosti s chystanou novou generací VR/AR headsetu Meta Quest. Zatím neoznámený Meta Quest 3 by měl znamenat velký skok kupředu z hlediska technologií i pohodlnosti používání a Gurman přímo zmiňuje, že půjde o tvrdou konkurenci chystaného headsetu od Apple.

Reklama

  • Mark Gurman z Bloombergu si vyzkoušel Meta Quest 3
  • Poodhalil pár vylepšení a novinek
  • Zařízení bude o něco dražší než Quest 2, ale pořád půjde o dostupný headset

Jablečný headset má ale mířit na high-endové zákazníky s očekávanou cenou až 3000 dolarů (přes 65 tisíc korun), zatímco Quest 3 zřejmě bude výrazně dostupnější. I tak se ale mluví o tom, že bude o něco dražší než jeho předchůdce, který se prodává za zhruba 12 tisíc korun. Zdražení nicméně snad nebude tak dramatické.

Ani sami zaměstnanci Apple údajně moc nevěří chystaným VR brýlím
i Zdroj: Unsplash

Ani sami zaměstnanci Apple údajně moc nevěří chystaným VR brýlím

Americký výrobce Apple se podle opakovaně unikajících informací chystá představit své dlouho vyvíjené brýle pro virtuální a…

27. 3. 2023 14:29

Gurman si novinku s projektovým označením Eureka vyzkoušel na vlastní kůži. Podle jeho slov je oproti Questu 2 (už tak poměrně lehkému a pohodlnému) podstatně lehčí a drobnější. Postroj na obličej je podle první zkušenosti robustnější a působí kvalitnějším dojmem. Na stranách také nově helmu přidržuje látka a ne plast. Výrazně vylepšené je optické zázemí s třemi oblastmi senzorů. Zatímco druhý Quest měl jen černobílé kamery, trojka už nabídne dvě barevné kamery a jeden senzor hloubky. Výsledkem by měla být podstatně příjemnější a realističtější schopnost průhledu skrz.

Další novinkou je otočné tlačítko pro nastavení vzdálenosti čoček, čímž se v pohodlnosti úprav headset vyrovnává třeba PlayStationu VR2. Samotné displeje prý nepůsobí zvlášť lépe než u předchozí generace, i přes o něco vyšší rozlišení, ale podstatně lepší je zmiňovaný pass-through obraz pomocí kamer pro smíšenou realitu a především podstatně vyšší výkon. Helmu pohání nová generace procesoru Snapdragon XR2.

Zařízení také chybí moderní technologie jako je sledování pohybu očí a s tím související optimalizace renderování, což jsou prvky kterými se bude chlubit zmíněný headset od Applu nebo dražší Quest Pro. Přepracované ovladače také nemají žádné kamery, což mírně snižuje jejich schopnost orientace v prostoru. Brýle by to ale měly kompenzovat různými senzory. Zmíněný hloubkový senzor například pomůže s registrací prostředí, ve kterém hrajete.

Podle Gurmana jde o potenciálně velmi zajímavé zařízení, které by mohlo vyjít někdy během Vánoc.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama