Microids připomínají dvacáté výročí Syberie. Událost ctí videem a vzpomínkou na Benoîta Sokala
i Zdroj: Microids
Syberia Novinka Microids připomínají dvacáté výročí Syberie. Událost ctí videem a vzpomínkou na Benoîta Sokala

Microids připomínají dvacáté výročí Syberie. Událost ctí videem a vzpomínkou na Benoîta Sokala

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

21. 7. 2022 09:55

Syberia, jeden z hlavních zástupců žánru point-and-click adventur a dílo zesnulého Benoîta Sokala, letos v lednu oslavila dvacet let od svého debutu v rodné Francii. V rámci uctění významného milníku této věhlasné série se francouzské vydavatelství Microids rozhodlo přinést vzpomínkové video na její počest.

Reklama

  • Microids slaví trailerem 20. narozeniny první Syberie
  • Zakladatel studia vzpomíná i na Benoîta Sokala

První hra série vešla na francouzský trh 9. ledna 2002, načež 9. srpna zamířila i do zbylé Evropy a 1. září do amerického regionu. Prvního pokračování se dobře prodávaná adventura dočkala po třech letech. Syberia 2 vyšla celosvětově v roce 2004, zatímco hůře přijatá Syberia 3 byla vydána až v roce 2017 a Syberia: The World Before letos v březnu. Poslední díl, jenž byl přijat s ovacemi, se rovněž na PC dočkal české textové lokalizace. V rámci konzolí dorazí ještě letos na PS5 a Xbox Series, zatímco na staré konzole až příští rok.

Jak už bylo řečeno, a jak ostatně vyplyne i z následného textu, série je svázána se jménem Benoîta Sokala. Tento slavný belgický výtvarník, jenž ve věku 66 let zesnul loni v květnu, se mimo navržení půvabného světa Syberie nebo staršího Amerzone zapsal do historie umění především jako ilustrátor komiksů a dalších uměleckých děl. Jeho poslední příspěvek pro Syberii byl již jmenovaný The World Before, představující v jistém smyslu úctyhodnou labutí píseň jeho letité herní tvorby.

Microids připomínají dvacáté výročí Syberie. Událost ctí videem a vzpomínkou na Benoîta Sokala
i Zdroj: Microids

Zakladatel Microids, Elliot Grassiano, na konto dvacátého výročí série promluvil na oficiálním webu. Jeho slova si můžete přečíst níže.

„V polovině 90. let setkání mezi Benoîtem Sokalem a Microids dalo vzniknout Amerzone: The Explorer’s Legacy. Tato hra, oslavovaná hráči i kritiky pro svou odvahu, scénář a pokročilé herní mechanismy, umožnila Benoîtovi pokračovat ve vývoji jeho fiktivních vesmírů v novém médiu. Již 20 let je mou velkou ctí, že můžeme hráčům z celého světa nabídnout jedinečnou cestu světem od Benoîta, a to v rámci četných iterací série Syberia. Dnes se všechny naše myšlenky týkají tohoto neuvěřitelně talentovaného umělce, který zemřel v roce 2021, stejně jako jeho manželky Martine a jeho dětí Huga a Jules, bez kterých by žádný z těchto projektů nebyl možný. Cítíme, že pro nás bylo důležité nabídnout fanouškům Syberia toto video zdůrazňující důležité momenty této kultovní videoherní ságy.“

S ohledem na první hru není od věci osvěžit alespoň v pár slovech premisu jeho příběhu. Hlavní hrdinkou je ambiciózní právnička Kate Walker, která dostává hned úvodem za úkol zastupovat právnickou firmu při podpisu smlouvy o prodeji továrny od Anny Voralbergové. Tovární celek se nachází v malé vesnici Valadilene ve francouzských Alpách. Když ovšem Kate přijíždí, zjišťuje, že nalezení majitele možná nebude tak snadné, jak se zdálo. Paní Voralbergová před jejím příchodem bezprostředně zesnula, přičemž jediná cesta jak dokončit původní úkol je nalézt jejího pohřešovaného dědice.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama