Meta představuje nový VR headset Meta Quest Pro, stojí 38 tisíc korun
i Zdroj: Meta
Novinka Meta představuje nový VR headset Meta Quest Pro, stojí 38 tisíc korun

Meta představuje nový VR headset Meta Quest Pro, stojí 38 tisíc korun

Radek Raudenský

Radek Raudenský

12. 10. 2022 07:13

Společnost Meta včera oficiálně představila dlouho očekávaný a spekulovaný headset Meta Quest Pro. Vůbec nejvýkonnější headset pro virtuální realitu je dle společnosti Meta „velký skok dopředu“, což se ukazuje především na cenovce. Ta se totiž zastavuje na necelých 38 tisících korun.

Reklama

  • Meta oznamuje nový headset pro virtuální realitu Meta Quest Pro
  • Headset nabídne lepší specifikace, vyjde na 38 tisíc korun

Otázek okolo představení nového headsetu a jeho cílení je možná více, než se nám dostalo odpovědí. I přes to, že se vydání headsetu plánuje už za dva týdny, se nám ani po oznámení nedostalo přesných specifikací. Co se displejů týče, dočkali jsme se pouze obecných poznámek, jako je o 37 procent více pixelů (při přepočtu půjde o rozlišení 1800x1920 ppe), 500 nezávislých LED bloků a o 75 % lepší kontrast. Životnost baterie? Nikoliv, Meta pouze doplňuje, že v balení najdete i nabíjecí adaptér, kam můžete headset pohodlně odložit a „mít headset i ovladače nabité pro chvíli, kdy budete kreativní a budete chtít přenést své nápady do reality.“

Jediné přesné určení specifikací došlo u procesoru, kde se dočkáme nového Snapdragon XR2+, a to společně s 256 GB interního úložiště a 12 GB RAM. Společně s headsetem se dočkáme i zmíněných nových ovladačů Meta Quest Touch pro, které budou obsahovat tři senzory pro snímání pohybu v prostoru. Máme se dočkat i vylepšené haptické odezvy a lepší ergonomie. Zdá se ale, že senzor jednotlivých prstů zde nenajdeme. 

Video zatím nestihlo vystřelit v popularitě, prozatím si ale drží poměr 1:1 co se palců nahoru a dolů týče. Fanoušci se nezdají být příliš nadšení a společně s kritiky hledají přidanou hodnotu nového headsetu, čímž by si ospravedlnili masivní cenovku, která je téměř čtyřnásobná vůči 400 dolarům (10 tisíc korun), za které si můžete koupit Meta Quest 2. 

Například The Washington Post dává do souvislosti komentáře společnosti společně s prezentací a tvrdí, že nový Meta Quest Pro nebude cílit na klasické zákazníky, kteří si kupují virtuální realitu pro zábavu, nýbrž firmy, které mohou začít virtuální realitu používat pro kreativní práci. Meta už delší dobu cílí na tvorbu metaverse nejen pro zákazníky, ale také pro nadnárodní korporáty, kterým chce dodat i programy podporující produktivitu a kreativitu. Quest Pro se tak může stát nikoliv doplňkem, ale plnohodnotným pracovním nástrojem.

Nelze ale říct, že by Meta zanevřela nad herním průmyslem. V rámci konference jsme se také dočkali několika herních oznámení, které si můžete přečíst v dalších novinkách.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama