Meta Quest 2 prudce zdražuje, cenovka obou modelů se zvýšila o sto dolarů
i Zdroj: Meta
Byznys Novinka Meta Quest 2 prudce zdražuje, cenovka obou modelů se zvýšila o sto dolarů

Meta Quest 2 prudce zdražuje, cenovka obou modelů se zvýšila o sto dolarů

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

26. 7. 2022 21:45

Jedna z nejprodávanějších řad brýlí pro virtuální realitu, Quest 2 amerického giganta Meta (dříve Facebook, původní výrobce Oculus) prochází citelným zvýšením ceny. Po dvou letech na trhu se ceny dvou dostupných modelů brýlí zvýší o sto dolarů na 399 dolarů za 128GB verzi a 499 dolarů za 256GB verzi.

Reklama

  • Obě varianty Meta Quest 2 zdraží o 100 dolarů
  • Dle výrobce především kvůli inflaci
  • Od srpna bude ke každému kusu přiložena kopie Beat Saber

To znamená, že bude základní verze v původní distribuci stát v přepočtu zhruba 10 tisíc korun a ta dražší něco přes 12 tisíc korun. Je pravděpodobné, že se adekvátně zvednou i lokální ceny, ve kterých jsou brýle ještě o zhruba 2500 korun dražší. Pořizovací cena 256GB verze se tak u českých prodejců může vyšplhat až k 15 tisícům korun.

Důvod je poměrně jednoduchý. Výrobce musí dle svých slov především vykrývat vysokou inflaci a finance také potřebuje pro další investice do vývoje a budování infrastruktury. Navíc v současnosti chystá tajemný projekt Cambria a netají se tím, že chystá další generaci populárních brýlí Quest. Ty se vyznačují mimo jiné tím, že je ve většině případů lze používat bez nutnosti připojení kabelem k jinému přístroji. Hraní na Questu je tedy výrazně pohodlnější, než u jiných VR brýlí.

Firma zároveň připomíná, že Meta Quest i s vyšší cenou stále patří k nejdostupnějším přístrojům na trhu. Je pravdou, že výrazněji levnější je jen VR řešení PlayStation, které je však hardwarově poměrně zastaralé. Například řada HTC Vive začíná na 20 tisících korun,

Meta navíc jako bonus k brýlím zakoupeným od začátku srpna do konce letošního roku přihodí digitální kopii československého VR megahitu Beat Saber. Výrobce vedle toho potvrdil, že od příštího měsíce opět přestane vyžadovat spárování brýlí s účtem na Facebooku.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama