lost-planet-3
Lost Planet 3 Článek Lost Planet 3

Lost Planet 3

Martin Klekner

Martin Klekner

14. 4. 2012 22:00
Reklama

Jedna věc, kterou vás Lost Planet 3 okamžitě zaujme, je její hrdina. Toto není žádný Shepard, který se neohroženě žene do žáru boje, není to nezničitelný Marcus Phoenix ani anonymní Master Chief. Popravdě, hned z první uvolněné ukázky je jasné, že Jim je přesný opak. Potkáváme ho ve chvíli, kdy z boje utíká, krvácí z ošklivé rány na břiše a jen obtížně se vypořádává s dvojicí emzáků. Jeho osobnost již na první pohled připomíná Jimu Raynora ze Starcraftu, pouze v „civilnějším“ podání. A zatímco Blizzardí hrdina o svou vyvolenou musí bojovat, Jim z Lost Planet 3 bojuje PRO NI. Ano, je to vlastně docela normální chlápek, na kterého dolehla finanční krize, a tak, aby uživil rodinu, musel vzít pochybnou zakázku na pochybné planetě. Hráči předchozích dílů přitom již jistě vědí, o jakou že planetu se jedná...

Zpět na E.D.N. III

Ano, vracíme se na naši starou známou nehostinnou planetu obývanou odpornými Akridy, kteří se ani tentokrát nebudou dvakrát rozmýšlet, než si vás dají k večeři. Děj je zasazen před události prvního a druhého dílu, E.D.N. je tedy stále jednou velkou zamrzlou hroudou, na které se první kolonisté z korporace NEVEC začínají teprve usazovat. Jim je jedním z mnoha těžařů, kteří pracují do úmoru kostí, aby mohli zpět na Zem posílat zásilky cenných minerálů. Z toho vyplývá jedna veledůležitá věc – tentokrát nebude k dispozici žádný hi-tech vojenský arzenál, tentokrát se bude bojovat pouze s tím, s čím se těžaři normálně vydávají na šichtu. Úchopné háky a obrovské vrtačky na rukách těžebních mechů budou vašimi nejlepšími kamarády.

Zpět však k příběhu. Capcom zatím sice neodhalil příliš mnoho detailů, z toho, co jsme se dozvěděli, však můžeme usuzovat, že tentokrát se bude na propracovaný děj sázet mnohem více, než tomu bylo třeba v jedničce. Během hry se postupně budou rozvíjet dvě dějové linie. Ta první ovlivní osud celé planety, neboť se bude týkat NEVECu a jeho nekalých praktik, které začnou postupně vyplývat na povrch. A přestože je Jim jen nedobrovolný hrdina, vsadíme se, že to bude právě on, kdo se megakorporaci poprvé postaví. Druhá linie pak bude osobnější – v ní se postupně bude odkrývat pozadí Jimova vztahu s jeho rodinou, kterou zanechal na válkou zničené Zemi.

Otevřenější, příběhovější, propracovanější

I co se hratelnosti týče, bude Lost Planet 3 podobnější prvnímu dílu, rozhodně už tedy nebude kladen takový důraz na co-op a multiplayer. Již bylo zmíněno, že hra bude poháněna příběhem, bude ale zároveň otevřenější, hráči budou mít možnost prozkoumávat různé oblasti, věnovat se mnoha postranním questům a upravovat si své vybavení, v čele samozřejmě s věrným těžařským mechem Rig, předchůdcem VS mechů z prvního dílu. „Pro sérii Lost Planet jsem měl spoustu nápadů, které jsem mohl realizovat až nyní,“ říká Kenji Oguro, tvůrce, který stojí za celou značkou. A dobře se to ukazuje již v první misi, kterou mohli novináři zhlédnout na předváděčce hry.

Jim v ní prochází jednou z jeskynních základen NEVECu, mluví s kolonisty, získává postranní mise a za jejich plnění sbírá speciální materiály v podobě komodity T-ENG, která mu umožňuje vylepšovat Rig a kupovat zbraně. Bloumání základnou je brzy u konce, když Jim přijme práci, která ho zavede k hlavní příběhové linii. Jde o riskantní průzkumný výlet do oblasti zamořené novým druhem Akridů – agresivnějším, větším, odpornějším. Všichni kolonisté jsou samozřejmě z této nové hrozby vystrašeni a nikdo se do práce nehrne. Jelikož však náš Jim netouží po ničem jiném, než co nejrychleji zbohatnout a vrátit se domů, rozhodne se zakázku přijmout. Není ani nutné dodávat, že tato jedna jediná mise ho brzy strhne do mnohem většího průšvihu, než si vůbec dokázal představit...

Mráz a šmejd z vesmíru

Naštěstí mu v tom průšvihu ale bude k dispozici jeho již zmíněný Rig, který je splněným snem každého milovníka mechů. Jeho ovládání probíhá ve 1st person perspektivě (po svých se Jim pohybuje v klasickém 3rd person). Rig si za získané zdroje budete moci vylepšovat, přidávat mu nové zbraně a technologická udělátka, budete s ním procházet prostředí, na nichž by člověk normálně nepřežil – a jeho úchopná mechanická ruka v kombinaci s monstrózním vrtákem vám mimo jiné umožní vypořádat se i s těmi nejodpornějšími stvůrami, které na vás E.D.N. III vrhne.

A že jich nebude málo. Ostatně i zde kráčí LP3 ve šlépějích svých předchůdců, Akridové se na vás pohrnou ze všech stran a dokonce i obyčejní čtyřnozí „psi“ dají pořádně zabrat. Teprve ve 3rd person částech hry pak pocítíte, jakým peklem E.D.N. doopravdy je, neboť i tentokrát se vrací termometr, jehož ukazatel neustále klesá a u nějž nula znamená smrt umrznutím. Jediné řešení problému je zastřelit co nejvíce nepřátel. Potyčky budou tedy vždy hektické a každou vteřinu hry půjde o život. Novinkou budou hororové pasáže, ne nepodobné těm z Dead Space, které se budou regulerně vyskytovat při prozkoumávání tajemných podzemních základ. Klasičtějším zážitkem zas budou obrovští bossové, kterými se pláně zamrzlé planety jen hemží a i tentokrát budou souboje s nimi velkým zážitkem.

Sázka na hrdinu

Jedna scéna z ukázkového dema byla obzvláště působivá – chvíle, kdy Rig zamrzne vinou obrovské sněžné bouře a hlavní hrdina je nucen ho ručně vysekat z husté pokrývky ledu. Slabý a promrzlý musí Jim vylézt ven ze stroje a zachránit ho dřív, než se sám stane potravou pro obrovskou přesilu Akridů. To vše samozřejmě za doprovodu nespočtu peprných hlášek, které zaručí, že si tohohle zarostlého chlapíka chtě nechtě zamilujete. Pojetí třetího dílu je zkrátka odlišné než minule a je jasné, že autoři na vzbuzení sympatií k uvěřitelnému a civilnímu hrdinovi vyloženě vsázejí.

Lost Planet 3 zkrátka vypadá jako nadějné pokračování série, která sice s druhým dílem šlápla vedle, ale teď plánuje velký comeback. Všechny připravované změny a celkový přístup autorů působí velice příjemně, stejně dobře vypadá i grafika, kterou pohání Unreal 3 engine. Proto je škoda, že celou tu idylku kazí drobný detail. Studio Spark Unlimited, které za projektem stojí, totiž není ani zdaleka zárukou kvality. Má na triku pouze hry Legendary: The Box a Turning Point: Fall of Liberty, přičemž obě dvě si od kritiků vysloužily velice negativní kritiky. Je s podivem, že Capcom svěřil vývoj třetího dílu právě do jejich rukou – ve chvíli krize bych očekával spíše sázku na jistotu. Obavy a předsudky však zatím ponechme stranou a počkejme si, jak se tahle spolupráce příští rok vyvrbí. Podle prvních materiálů to vůbec nevypadá špatně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama