lindstrom-dali-jsme-si-pozor-i-na-copankovy-fenomen
Tomb Raider Underworld Článek Lindstrom: „Dali jsme si pozor i na copánkový fenomén“

Lindstrom: „Dali jsme si pozor i na copánkový fenomén“

Luke

Luke

18. 11. 2008 23:36 2
Reklama

Nakolik se bude hra podovat předchozím dílům?

Tomb Raider Underworld v sobě spojuje věci dobré a věci skvělé z Tomb Raider Legend a Anniversary. Vymysleli jsme novou hratelnost? Ne. Udělali jsme z toho zbrusu novou hru? Ne. Udělali jsme to, co znáte, jen lepší a větší ve všech směrech.

Podle čeho jste se inspirovali při stavbě úrovní a jejich motivů?

To je těžké odpovědět, protože jsme počítali s řadou věcí. Dívali jsme se na mytologie zemí, ve kterých stojí reálné lokace, zkoumali jsme architektonickou různorodost a její možnosti pro náš typ hry. Víceméně jsme měli nějaké nápady, pak jsme koukli na architekturu a dostali nový nápad, a tak jsme každou úroveň několikrát obešli dokola, než jsme měli to, co nám vyhovovalo.

Jak obtížné je vytvořit úroveň, které je inspirována reálným místem?

Je to těžké i lehké zároveň. Rozhodně nám realita pomáhá ve vytvoření základu úrovně. Jakmile máte reálné místo, tak začnete používat fantazii a překreslovat ho do hry, tak aby vám vyhovovalo. A to je hodně lehké. Na druhou stranu, když pracujete s reálnými místy, tak neustále máte nějaká omezení, která vycházejí z konkrétní architektury nebo rozvržení. A v tom je problém. Hry ze série Tomb Raider jsou v tomhle směru opravdu hodně těžké na vytvoření.

Viděli jsme úroveň v Kambodže. Jeli jste se tam podívat osobně nebo jste se spolehli jen na knihy a internetové zdroje?

Jen bych poupravil, že místo, na které se Lara ve hře vydá, je v Thajsku. A v Thajsku objeví historické ruiny, které v reálném světě ještě nikdo neobjevil. Takže jsme poslali partu výtvarníků a fotografů do Kambodži, kde tenhle typ architektury skutečně existuje, a oni odtamtud přivezli tisícovky fotografií a skic, podle kterých jsme pak vymodelovali herní prostředí v Thajsku a dali na něj textury, a tak dále.

Fanoušci celé série jsou hodně citliví na změny v podobě hlavní hrdinky. Neudělali jste náhodou pro Underworld nějakou takovou vizážovou změnu, která by se lidem nemusela líbit?

Ne, nemyslím si, že by jsme někoho něčím urazili. Jsou fanoušci, kteří nám nikdy neodpustili, že už nemá copánek nebo že ho naopak znovu má. Jde o takový malý copánkový fenomének a v Underworld jsme si dávali pozor. :) Co se změny osobnosti týče, je to složitější, protože ne všichni lidé hráli předchozí hry, ale třeba jen viděli filmy, a tak Laru berou jako mnohem více hrdinnější postavu než ve skutečnosti je. V novém dobrodružství nezachraňuje svět, ona ho naopak ohrožuje. Artefakt, který hledá, by totiž mohl uvolnit síly, které by byly hodně ošklivé, kdyby se dostaly ven. A to by se nemohlo stát, kdyby s ním Lara nepřišla do kontaktu. Lara tedy musí posbírat kusy artefaktu, aby napravila, co provedla, a to bude pro lidi, co ji vidí jako superhrdinku, trochu překvapivé.

Jak bude vyvážená akční stránka s akční adventurou ve smyslu skákání a prozkoumávání?

Když si lidé stěžují, že v předchozích hrách bylo příliš mnoho akčních momentů, tak tím mají na mysli, že tam nebylo tolik přítomné volné prozkoumávání lokací a vlastního objevování. Všechny události šly lineárně za sebou – a to jsme tehdy měli v plánu. Opravdu. V Underworldu opět máme okamžiky, které jsou hodně vypjaté, ale neobsahují nutně střelbu nebo výbuchy, ale naopak v nich jsou takové věci jako spuštění velkého mechanismu nebo úvodní animace k úrovni nebo velké odhalení něčeho. A tyhle momenty jsou do hry položeny tak, aby je lidé objevili sami za sebe vlastním tempem. A to je hodně osvěžující přístup, při kterém zároveň máte pocit, že nad událostmi máte kontrolu.

Nemáte pocit, že je na čase, aby Lara zestárla? Vždyť je stále stejně stará.

Hodně se udržuje. Jako James Bond.

Ale Bond se mění.

Ano, to je pravda, Bond se mění, protože se změnil svět, do kterého kdysi vstoupil. Musí držet krok s dobou a dělá to mnohem déle, než Lara. Když sepíšete dohromady důležité věci, jak představuje Bonda Daniel Craig a Sean Connery, tak zjistíte, že je to jedna a ta samé postava. Hrají to jiní herci, ale James Bond je vždy James Bond a Lara Croft je vždy Lara Croft.

Poslední otázka. Je nějaký prvek nebo lokace, kterou jste plánovali začlenit, ale nakonec jste ji vyřadili a neuvidíme jí?

Ve hře je hrozně moc míst, na která můžete chodit a jejich rozloha je obrovská. Je proto vtipné, že jsme plánovali, že jich bude mnohem více. Když se na to dívám zpětně, tak nelituji, že jsme je nepoužili a vložili namísto toho koncentraci na ty použité. Ale ano, mělo toho být mnohem více...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama