Kulivočko Článek Kulivočko

Kulivočko

Marek Švrkala

Marek Švrkala

21. 12. 2011 23:00
Reklama

Nezávislí vývojáři často po prvotním nadšení, které jim vlije do žil reakce veřejnosti na oznámení chystaného titulu, prožijí hořké vystřízlivění. Zjistí, že vývoj her má spoustu úskalí a že vyžaduje skutečně mnoho času. Pokud pak selžou jednání s potenciálními investory, některé projekty dokonce skončí v propadlišti dějin. Podobný osud, naštěstí ale s dobrým koncem, si prožil také český tým Fat Funky, který na začátku loňského roku odhalil adventuru Kulivočko.

Příběh jako z pohádky

Kreslený příběh malého chlapce si povedenou demoverzí získal mnoho fanoušků, kteří se těšili na každou novou informaci o očekávaném pohádkovém dobrodružství. Bohužel od našeho preview a rozhovoru s šéfem projektu v srpnu loňského roku jich bylo zveřejněno poskrovnu. Vývojáři totiž narazili na řadu problémů, zejména pak na nedostatek financí a složité hledání distributora. Vše ale dobře dopadlo, a to díky pomoci jednoho z fanoušků. „Celý projekt nakonec zachránil zámožný pařan – fanoušek hry, který se stal investorem a umožnil dokončení projektu,“ napsali autoři v tiskové zprávě.

Aktuálně šestičlenné studio Fat Funky se rozhodlo změnit distribuční model. Původně měl být Kulivočko standardně dlouhou hrou, avšak nakonec byl rozdělen na šest epizod, které budou vycházet s tříměsíčním rozestupem. Podobným modelem proslulo americké studio Telltale Games, na našem trhu ale jde o vskutku originální počin. Tvůrci navíc hru distribuují také přes dnes velmi populární slevové servery, kde je k dispozici za poloviční cenu, než je plánovaných sto korun na oficiálním webu. „Krabicovou verzi prozatím neplánujeme, časem budeme pravděpodobně přidávat další formy distribuce např. SMSkou a ke hrám se snažit přitáhnout také nové hráče. Vše je v jednání a přípravě,“ doplnil Vojtěch Mokrý, šéf projektu, kterého jsme požádali o odpovědi na několik otázek.

Kulí oči? Kulivočko!

První epizodu si bude možné pořídit od 22. prosince. Už na Vánoce se tak budete moci ponořit do příběhu, jehož hlavní hrdina se jmenuje stejně jako hra samotná. Kulivočkovi se zjeví kouzelný dědeček, který mu pomůže ze sirotčince a na oplátku poprosí, aby malý chlapec zachránil pohádkovou říši před přicházejícím děsivým zlem. Kulivočko je sice ze svého úkolu trochu vykulený, ale nakonec se vydá na pouť, na níž potká čaroděje, draky, trpaslíky a také členy své družiny. Příběh zatím zůstává trochu tajemný, a tak si jej snad o to víc užijeme po vydání.

Postava Kulivočka se od demoverze v loňském roce částečně proměnila. Z původního malého stydlivého chlapečka se stal kluk, který působí o trochu dospěleji. Má širší škálu emocí, což byl jeden ze stěžejních důvodů, proč se autoři rozhodli pro úpravu. „Vzhled jsme změnili kvůli atraktivnosti a širšímu spektru projevu emocí u hlavního hrdiny – nový Kulivočko je ve všech ohledech mimičtější,“ potvrdil Mokrý.

V souvislosti s vizáží hlavního hrdiny se musel změnit také dabing. Přestože demo celkem slušně namluvila známá amatérská skupina Perla Group, v plné verzi se objevují profesionální dabéři. Nejdůležitější bude rozhodně výkon Kateřiny Horáčkové Mendlové. Vždyť herečka, moderátorka a bývalá členka divadla Radost se stala samotným Kulivočkem! I další dabéři se rekrutují převážně z řad brněnských divadel, dědečka ztvárnil Milan Horský. trpaslíka Vladimír Hauser, sněhuláka Emil Kopřiva, babičku Daria Hrubá, zlou babiznu Eva Janigová, draka Zdeněk Junák a konečně hlavního antagonistu Doriena, jehož role v dalších epizodách poroste, namluvil Pavel Jan Riedl. Několik krátkých ukázek dabingu si můžete stáhnout z našeho archivu downloadů.

Podobné lokace, jiné úkoly

Zážitkem pro náročné snad bude rovněž hudba, již připravil skladatel Karel Antonín (pod nickem Prott najdete jeho profil včetně ukázek na serveru HumanArt). Jeho tóny dodaly demoverzi správnou atmosféru, a tak věříme, že nejinak tomu bude i ve finální podobě hry. Pokud jste zhruba půlhodinovou ukázku zkoušeli, jistě vás napadne, zda ji autoři pouze nerecyklují a nyní s drobnými úpravami nevydají jako první epizodu. Není třeba se obávat, lokace jsou sice obdobné, herní postupy ale budou jiné. „Lokace z demoverze zůstaly, ovšem jejich původní úkoly se proměnily a transformovaly na jiné, dokonce přepracování zahýbalo s celým příběhem. Takže, kdo znal demo, příliš mu to v nové hře nepomůže, protože bude řešit podobné úkoly ale jinak a s jinými předměty,“ vysvětlil Vojtěch Mokrý.

Kulivočko by tak měl oslovit všechny hráče, jímž se líbí klasická kreslená 2D grafika (nepřehlédněte wallpapery a screenshoty na kartě hry), vtipný pohádkový příběh a klasická adventurní hratelnost. Touto kombinací by hra mohla uspět i v cizině, což si tvůrci plně uvědomují a chystají anglickou jazykovou mutaci. Dalším odbytištěm se do budoucna pravděpodobně stanou mobilní zařízení od společnosti Apple, v plánu je totiž verze pro iOS, tedy pro iPhone a iPad. Na tu si ale na rozdíl od první epizody PC verze ještě budeme muset počkat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama