K vypálení displeje OLED Switche dojde až po 3600 hodinách, ukázal test v praxi
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka K vypálení displeje OLED Switche dojde až po 3600 hodinách, ukázal test v praxi

K vypálení displeje OLED Switche dojde až po 3600 hodinách, ukázal test v praxi

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

8. 3. 2022 12:48

U zařízení s displejem, respektive zobrazovacích zařízení, se můžeme potýkat s problémem vypalování obrazu, známého pod svým anglickým názvem burn-in. Statické nebo neměnné motivy na displeji, například loga televizních stanic nebo stále viditelné prvky grafického rozhraní, se mohou po nějaké době “vypálit” do obrazovky a jejich obrysy mohou být patrné i při sledování jiného obrazu. Praktický test ukázal, že něco takového u OLED verze Switche téměř nehrozí, první známky vypálení se totiž na displeji objevily až po zhruba 3600 hodinách používání.

Reklama

  • YouTuber otestoval odolnost OLED displeje Switche vůči vypalování
  • První problémy se objevily až po 3600 hodinách statického obrázku
  • Burn-inu se tedy u nedefektního kusu bát nemusíte

S informací přišel youtuber Bob Wulff, který konzoli otestoval v praxi. Konzoli nechal běžet dnem i nocí se statickým snímkem z The Legend of Zelda: Breath of the Wild a kontroloval, zda se objevují známky vypálení obrysů obrazu. 

První artefakty objevil zhruba po 3600 hodinách testu, tedy 150 dnech nebo necelém půl roce nepřetržitého fungování konzole. Na videu ukazuje, že se objevují nesprávně zbarvené stopy v místech, kde na snímku ze hry ostře svítí lampa. Dle Wulffa ale nejde o nic vážného a problém by neměl nijak znepříjemňovat nebo komplikovat hraní. Z toho důvodu hodlá v experimentu pokračovat a zkusit, jak dlouho potrvá, než bude displej nepoužitelný pro pohodlné hraní. Sám odhaduje, že to bude trvat minimálně dalších 1800 hodin, tedy čtvrt roku nepřetržitého zapnutí.

Zájemcům o koupi modernizované verze Switche tedy sdělil, že se v případě vypalování displeje není vůbec čeho bát a v tomto ohledu OLED Switch funguje bez problému. To však samozřejmě neznamená, že se nemůžou objevit vadné kusy, které budou na burn-in trpět více, než ostatní.

Drifting JoyConů lze prý vyřešit podomácku až neuvěřitelně snadným způsobem - kouskem papíru
i Zdroj: Hrej.cz

Drifting JoyConů lze prý vyřešit podomácku až neuvěřitelně snadným způsobem - kouskem papíru

Konzole Nintendo Switch sice od svého vydání v roce 2017 slaví obří prodejní úspěch, stále se ale potýká s jedním velkým…

14. 7. 2021 13:18

Pro zajímavost Wulff také vyzkoušel kapacitu baterie. Ta po zhruba 5 měsících nepřetržitého nabíjení vydržela osm hodin (při zobrazování statického obrázku a maximálním jasu). Wulff usuzuje, že neustálým připojením do sítě nijak neutrpěla.

Vylepšený Switch s OLED displejem byl na trh uveden 8. října loňského roku. V českých obchodech je v současnosti často vyprodaný.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama