Hardware Článek Jak se hraje na prémiovém ovladači DualSense Edge?

Jak se hraje na prémiovém ovladači DualSense Edge?

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

23. 1. 2023 15:00

Seznam kapitol

1. BROUSÍME HRANU 2. V PLNÉ POLNÍ

Konzolová rodina PlayStation se konečně dočkala svého prémiového ovladače. DualSense Edge láká na vysokou míru přizpůsobení a luxusní provedení. Stojí za to?

Reklama

Odvěká diskuze nad tím, který ovladač je na konzolové (nebo i počítačové) hraní ten nejlepší, z podstaty nemůže mít žádného vítěze. I jeho majitelé se asi shodnou na tom, že Switch není úplně nejpohodlnější a nejergonomičtější herní zařízení na světě. Jeho kvality jsou prostě v něčem jiném. Vzletně nazvaný DualSense a jeho protějšek s mnohem prostším názvem Bezdrátový ovladač pro Xbox ale každý mají něco do sebe, a každý má své fanoušky.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 5990 korun
  • Hmotnost: 336 gramů i s přídavnými nárazníky (klasický DualSense 283 gramů)
  • Hmotnost s pouzdrem a vším příslušenstvím: 629 gramů
  • Délka přibaleného USB-C kabelu: 2,8 metru
  • Udávaná výdrž baterie: 5-10 hodin

Jiná situace dosud panovala v momentě, kdy jste chtěli sáhnout po něčem luxusnějším, prémiovějším, a zároveň jste (podobně jako já) chovali nedůvěru nebo rovnou odpor k výrobkům třetím stran. V ten moment jste totiž měli na výběr jen na Xboxu, který už dvě generace nabízí svůj prémiový Elite Controller pro náročnější nebo prostě jen utrácivější hráče. 

Tuhle možnost ale konečně máte i na PlayStationu.

NA HRANĚ

Pokud tušíte, co nabízí konkurenční Elite, už zároveň víte, co dostante při koupi DualSense Edge. V poměrně robustní krabici na vás čeká jen pár psaníček od výrobce a pečlivě zabalený futrál, ve kterém už čeká nový ovladač ve svém základním nastavení. Tady se můžu hned poprvé zastavit. Zmíněné pouzdro mě totiž vyloženě nadchlo. Je sice dost rozměrné, takže je ovladač přenosný, ale zabere docela dost místa v tašce. Na druhou stranu ale působí opravdu bytelně a neměl bych strach, že ho třeba promáčkne nějaká vnější zátěž. Z nevysvětlitelného důvodu je také velmi uspokojivé pouzdro otevírat, a potěší i drobnosti, jako je logo PlayStationu na visačkách zipů.

Pro původní kvalitu je potřeba každou fotku rozkliknout v plné velikosti

Uvnitř tedy ve tvarovaném vypolstrování najdete samotný ovladač a spoustu příslušenství. Kromě uspkojivě dlouhého a odolného opleteného USB-C kabelu jde o dva páry vyměnitelných analogových páček, respektive jejich koncovek, dva páry kovových “nárazníků” fungujících jako alternativní tlačítka v zadní části ovladače a trochu bláznivá krytka USB zdířky. To aby se vám při nabíjení během hraní koncovka typicky nezlomila.

Všechny prvky lze na ovladač pochopitelně rychle nainstalovat. Zadní nárazníky fungují na naprosto primitivním principu tvarované zdířky a magnetu. Lze je tedy vkládat a vyndavat vyloženě v řádu vteřin. Podobně jsou na tom analogové páčky, které prostě silou vycvaknete ven a nandáte nové. Na ovladači lze navíc vyměňovat celé moduly analogů. Pokud se vám tedy třeba jedna páčka rozbije, stačí odejmout plastový kryt, odemknout západku a celý modul vysunout ven. To je naprosto skvělá záležitost, i když pro okamžité použití nemá žádný význam. Takhle by ale podle mého měly fungovat všechny ovladače, čímž by se výrazně zvýšila jejich trvanlivost a jednoduchost oprav.

Jak se hraje na prémiovém ovladači DualSense Edge?
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

K instalaci bych měl jen jedinou poznámku. Zatímco třeba odemykání a zamykání modulů kovovou pacičkou je až podezřele uspokojivé (připadáte si jako při natahování závěru zbraně), samotná manipulace s plastovým krytem je dost strašidelnou záležitostí a pravidelně jsem měl strach, abych něco neulomil. Chápu, že s tímhle prvkem ovladače budete zacházet jen minimálně. I tak si ale myslím, že by šel designově vymyslet ještě o chlup lépe, i s přihlédnutím k vysoké ceně produktu, o které bude ještě řeč. Jen neopakujte moje chyby a nesnažte se kryt páčit nehty. Sice to jde, ale na spodní části je pro tyto účely skryt drobný posuvník s označením Release.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama