Intel vybuduje v Malajsii novou továrnu na polovodiče za zhruba 150 miliard korun
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Intel vybuduje v Malajsii novou továrnu na polovodiče za zhruba 150 miliard korun

Intel vybuduje v Malajsii novou továrnu na polovodiče za zhruba 150 miliard korun

Radek Raudenský

Radek Raudenský

14. 12. 2021 11:39

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o nezáviděníhodné situaci Intelu, který stál před zvláštní situací. Na jednu stranu potřebuje vybudovat novou továrnu na polovodiče, pro její nákladnou výstavbu ale potřebuje půjčku, a to nejlépe od americké vlády. Ta ale nesouhlasila s jejím umístění v politicky kontroverzní Číně a očividně nechtěla od svého požadavku odstoupit. Situace se nakonec vyřešila vzájemným kompromisem, jak ukazuje stanovisko Malajské investiční skupiny MIDA.

Reklama

  • Intel vybuduje v Malajsii novou továrnu
  • Jde o spolupráci výrobce s vládou USA, která chce zřejmě v zemi mohutně investovat pro nakopnutí ekonomiky

Intel chce rozšířit své kapacity v Číně, vláda USA s tím nesouhlasí
i Zdroj: Hrej.cz

Intel chce rozšířit své kapacity v Číně, vláda USA s tím nesouhlasí

Současná krize spočívající v nedostatku čipů bude trvat minimálně do příštího roku, na což se snaží výrobci hardwarových…

16. 11. 2021 18:15
1

Dle jejích slov si totiž Intel vybral stát Penang v Malajsii jako cíl své více jak 150 miliardové investice. Jde tak nejspíše o kompromisní rozhodnutí Intelu a vlády USA, dle informací PCGameru se totiž v oblasti v současnosti nachází i ministr zahraničních věcí USA Antony Blinken, který investici zdejší vládě oznámil. Je tedy pravděpodoné, že USA chce z Malajsie udělat alespoň částečnou průmyslovou konkurenci Číny.

Malajsie je vyspělý stát jihovýchodní Asie. Není tak rozvinutý, jako nejmocnější země asijského regionu, pro svou rychle se rozvíjející ekonomiku (původně především díky vývozu nerostného bohatství) ale bývá označování za jednoho z nejnovějších tzv. ekonomických tygrů.

Intel už dříve kritizoval to, že USA nedělá nic pro vlastní produkci polovodičů. I když naprostá většina firem je ve své zemi původu výrobky designuje, samotnou výrobu předhazuje světovému lídrovi trhu TSMC, který se pomalu připravuje na komerční příchod 3nm technologie, zatímco Intel stále vyrábí procesory s 10nm architekturou.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama