Grand Theft Vocal. Dabér Michaela z GTA 5 si došlápl na umělou inteligenci, která napodobovala jeho hlas
i Zdroj: Rockstar Games / Take-Two Interactive
Grand Theft Auto V Novinka Grand Theft Vocal. Dabér Michaela z GTA 5 si došlápl na umělou inteligenci, která napodobovala jeho hlas

Grand Theft Vocal. Dabér Michaela z GTA 5 si došlápl na umělou inteligenci, která napodobovala jeho hlas

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

16. 1. 2024 10:00

Ned Luke se rozčílil kvůli chatbotovi, který se snažil napodobit jeho hlas. Herec v bitvě s umělou inteligencí zvítězil.

Reklama

  • Ned Luke zkritizoval společnost WAME a jejího chatbota
  • S pomocí umělé inteligence se snažil napodobit jeho hlas
  • Krátce po reakci ze strany herce byl stažen

Americký herec Ned Luke se proslavil především díky dabingu jedné z hlavních postav GTA 5, coby Michael De Santa oslovil nespočet hráčů po celém světě. Podobně jako další kolegové z oboru se obává, že s příchodem umělé inteligence může přijít o práci, sofistikované programy už totiž velmi dobře zvládají nápodobu hlasu. Luke nedávno na jeden takový případ narazil.

Umělá inteligence nahradila hlas zesnulého dabéra v příběhovém rozšíření pro Cyberpunk 2077
i Zdroj: CD Projekt

Umělá inteligence nahradila hlas zesnulého dabéra v příběhovém rozšíření pro Cyberpunk 2077

Pokud jste hráli Cyberpunk 2077, pak jste jistě narazili na postavu Viktora Vektora, všestranného doktora, který provozuje…

13. 10. 2023 14:15

Jedná se o produkt společnosti WAME. Nabízela chatbota s umělou inteligencí, která se vydávala za postavu Michaela z GTA 5, pro komunikaci byl využíván hlasový chat napodobující hercův hlas. 

„Jsou tu nějací fanoušci GTA? Posuňte svůj herní zážitek na novou úroveň. Vyzkoušejte si realistickou hlasovou konverzaci s Michaelem De Santou, hlavním hrdinou hry GTA 5,” lákala firma v příspěvku na síti X. 

Luke novinku pochopitelně příliš neocenil. „Okrádání lidí nějakou trapnou počítačovou nápodobou mého hlasu rozhodně není cool. Neplýtvejte časem na tenhle odpad,” rozohnil se a počínání výše zmíněné společnosti označil jako „Grand Theft Vocal”. Ostrá kritika zafungovala prakticky okamžitě, chatbota se mu podařilo umlčet.

Nutno podotknout, že americká odborová organizace SAG-AFTRA během minulého týdne oznámila dohodu se společností Replica Studios, na základě které může bezpečně vytvářet a licencovat digitální repliku hlasu konkrétního herce. Repliky samozřejmě mohou být využity i v herní branži. Tento krok se setkal s kritikou ze strany herců, jelikož předpokládali, že se zastupující organizace bude podobným dohodám zuby nehty bránit. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama