Tekken 5 Článek Georgetown Open 2006

Georgetown Open 2006

jiri.skrampal

jiri.skrampal

6. 7. 2006 22:57 3
Reklama

Žánr bojovek je starý snad jako konzole sami a kdo jednou propadl jejich kouzlu, jen těžko se z něj vymaní. Každý fighting game pozitivní hráč však také ví, že existuje jen jedna cesta, jak přejít z náhodného masherování knoflíků ke hře na úrovni. Existují i bojovky, jejichž umělá inteligence je velmi solidní, avšak jediný způsob, jak ze sebe ve světě bojovek něco udělat, je najít si soupeře z masa a kostí. V životě hráče jsou okamžiky, kdy nerozhoduje kvalita, ale kvantita a o počtu soupeřů to platí dvojnásob. Tvrzení bojovkových cucáků „porazím všechny lidi u nás v baráku, jsem tedy ten nejlepší“ dokáže utišit jediná věc – střetnutí s profesionálem, který ho přesvědčí, že opravdu, ale opravdu ten nejlepší není. Existuje období, kdy jsou Tekken newbieci vypráskáváni hromadně. U nás se stalo dobrým zvykem, pořádat největší bojovkovou akci roku začátkem léta. Redakce Hrej pochopitelně nemohla chybět.

Den první – pátek

Jelikož podle rozpisu měly začínat první turnaje již začátkem večera, vyrazili jsme směr Jirkov hned po tom, co byl řidič, v podání mé maličkosti, schopen vylézt z postele aniž by opileckým dechem zabil svoji sestru. Tedy někdy po obědě. Kromě mě tvořili osádku našeho vozidla ještě vyhlášený pražský DJ VR-Fist a mnohonásobný český šampión a jeden z našich nejlepších Tekkenistů J-kob. Možná tušíte, kde přesně se Jirkov nachází, naše malá skvadra to však věděla jen velmi mlhavě a že nejedeme úplně správně jsme si všimli až v okamžiku, kdy jsme projížděli Ústí nad Labem a na všech cedulích v našem směru stálo pouze nesympatické „Děčín, Liberec, Krakow…“. I přes drobnou, stokilometrovou zajížďku jsme se nakonec dostali až do Jirkova, kde nám místní, velice přátelští obyvatelé, rychle poradili, jak najít hledaný turnaj. Obzvláště jeden mladík nám pomohl více než dost. Citát: „Néé, to musíš furt rovně a potom musíš zahnout furt doprava“ jistě hovoří za vše. Klub Flamengo, kde se celý turnaj odehrával, byl naštěstí uvnitř větší než se jevil zvenčí. Potom, co v časných večerních hodinách přijela skupina polských drtičů, mohl konečně začít první turnaj v mistrovské bojovce Virtua Fighter 4 Evolution. Už už to vypadalo, že se bude jednat o ryze českou záležitost, ale polský drtič Matt nás vyvedl z omylu a nutno podotknout, že jeho elegantně agresivní Kage si svojí stříbrnou pozici zasloužil. První byl, jako vždy, nejlepší český VFkář Pacco a třetí místo ukořistil šéfredaktor Doupěte Martin Boček alias Unicorn. Po vyhlášení výsledků se jako obvykle veškeré osazenstvo jalo k pití všeho možného a ti, co ještě udrželi gamepad hráli až do bílého rána.

Den druhý – sobota

Bolestivě ostré sluneční paprsky se zaryly do očí každému, kdo se je po ránu opovážil otevřít. Vstávat se však muselo, neboť už na nehoráznou devátou hodinu byl ohlášen další turnaj a to v oblíbeném Tekken Tagu. Není žádným tajemstvím, že Poláci hrají Tekken přímo ďábelsky, ale svým vypracovaným skillem zaskočili i tentokrát a většina zúčastněných při hraní s nimi jen nevěřícně koukala. Více než dost překvapil polský hráč Devil. Tenhle dvanáctiletý špunt nejen že strčil do kapsy všechny Čechy, ale i z jeho krajanů ho byl schopný porazit jen jeho starší bratr Matt a loňský šampión Maijin Gon. To nejhorší však mělo teprve přijít… Před začátkem dalšího klání se projevil vždy vtipný VR-Fist. První, co jste uviděli, když jste vstoupili do budovy, byl monitor, který od sobotního poledne hlásal: „Wellcome to Dickless Tournamento, the only tournament without balls“, což někoho pobavilo a někdo se zamyslel, jestli přijel na správnou akci. Potom přišla třetí hodina a s ní nejočekávanější, největší a nejvíce ceněný turnaj celé akce, kterého se zúčastnilo nejvíce hráčů a který způsobil nejvíce sedřených prstů. Přišel Tekken 5 a nikoho nešetřil. Tady se nekonalo žádné nevinné otrkávání a už při rozřazovacích soubojích se hrálo pěkně ostře. Když jsem se podíval do tabulky své skupiny, kde byl i Matt, lehce mě znepokojily jeho výsledky - „6:0, 6:0, 6:0, 6:2, 6:0“. No nic, žádného Poláka jsem v pavoukovi nakonec nepotkal, což mi ale stejně nebylo nic platné. 13.- 16. místo sice není žádná sláva, ale alespoň jsem mohl v klidu sledovat finálové zápasy a že se bylo na co dívat. Po nervy drásajících soubojích se na prvním místě nakonec umístil Matt se svojí Julií, jejíž lokty byly zkrátka všude. Stříbrnou příčku vybojoval Mattův mladší bráška Devil s Fengem a do trojice všeho polského se na bronzový post usadil Mevek se Stevem. O tom, že Tekken 5 brali všichni trochu moc vážně svědčí i fakt, že nás zoufalá obsluha začala vyzívat k pití piva (velmi poetickým „tak chlastejte, ne?“), stejně jako fakt, že se během odpoledne podařilo vypít veškeré zásoby Coly. Během druhého turnajového dne se ještě stačil odehrát miniturnaj v excelentní 2D bojovce Capcom vs SNK 2. Ozvěna mocného „SHARYUKEN“ se místností ozývala ještě dlouho po skončení turnaje. Asi v devět hodin večer se organizátoři rozhodli pro spuštění posledního Tekken turnaje akce – Tekken 4 Tournament. Poté, co jsem jako jediný ve skupině solidně ustál Yoshimitsa, mistrně ovládaného Maijin Gonem (loňský Tekken 4 šampión), už už jsem se viděl na stupních vítězů. Nicméně, když kolem půl druhé ráno konečně začaly vyřazovací souboje, valná většina místních kuřáků nedodržovala zákaz kouření u televizí tak pečlivě, že jsem byl nucen z turnaje odstoupit. Jak jsem se později dozvěděl, všechny vítězné příčky opět skončili v rukou našich severo-východních sousedů.

Den třetí – neděle

Poté, co se ti odvážnější z nás ráno vyhrabali ze spacáků a vlezli do hlavní místnosti, začal poslední turnajový den. Jelikož hlavní atrakcí nebyl Tekken, byl na akci znát velký úbytek účastníků. Polské družstvo však neohroženě zůstávalo, neboť tušilo, že ani z posledního turnaje neodejde s prázdnou. Ač není Soul Calibur III v Českých zemích zatím příliš rozšířený, bylo příjemné vidět, že alespoň na tomto poli se našlo dost borců na, řekněme polské úrovni. První místo sice opět vybojoval nesestřelitelný Matt (Talim, Sophitia), druhé a třetí místo však zůstalo doma, o což se postarali stříbrný Alien (Mitsurugi) a bronzový J-kob (Siegfried).

Jirkov 2006

Letošní akce se vydařila více než dobře, ačkoliv několik mušek se jí přeci jen nevyhnulo. Vinu na tom nesou především nezodpovědní hráči, kteří v registračním formuláři pravděpodobně přehlédli slůvko „ZÁVAZNÉ“. To, že na turnaj přijela přibližně jen polovina závazně registrovaných uživatelů způsobilo organizátorům nemalé potíže, což se jistě promítne na jejich ochotě pořádat akci příští rok. I tak si ale všichni zúčastnění zahráli do sytosti. Ostřílení hráči měli možnost poměřit své síly se skutečnými mistry, nováčci se zase naučili spousty nových fíglů, které mohou doma pilně trénovat. Mají na to ostatně celý rok. Místo konání příští akce se zatím neví, nicméně se šeptá o Praze, která snad jako jediná ještě letní akci nikdy nehostovala. Zde pak jsou kompletní výsledky jednotlivých turnajů:

Tekken 5

1. Matt (PL) (Julia)
2. Devil (PL) (Feng)
3. Mevek (PL) (Law, Steve)
4. J-kob (CZ) (Ganryu, Steve)

Tekken Tag Tournament

1. Matt (PL) (Julia, Devil)
2. Maijin Gon (PL) (Baek, Devil)
3. Devil (PL) (Devil, Bruce, Jin)
4. Sova (PL) (Anna, ...)

Viruta Fighter 4: Evolution

1. Pacco (CZ) (Jacky)
2. Matt (PL) (Kage)
3. Unicorn (CZ) (Jeffry)
4. ZSS (CZ) (Lion)

Soul Calibur 3

1. Matt (PL) (Talim, Sophitia)
2. Alien (CZ) (Mitsurugi)
3. J-kob (CZ) (Siegfried, Nightmare)
4. Ryan (CZ) (Siegfried)

Tekken 4

1. Devil (PL) (Jin)
2. Matt (PL) (Julia)
3. Maijin Gon (PL) (Steve)
4. Gemi (PL) (Kuma)

Capcom vs. SNK 2 (played offside the tournaments)

1. Nike
2. Sanchez
3. Sleps
4. VR-Fist

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama