Far Cry 2 Článek Far Cry 2

Far Cry 2

Petr Kadlec

Petr Kadlec

16. 8. 2007 22:00 19
Reklama

Německý tvůrčí tým Crytek přinesl prostřednictvím akční hry Far Cry na naše monitory nevšední podívanou plnou exotiky tropických ostrovů a vtáhl hráče nebývalou hratelností. Tu měla na svědomí především velká otevřenost hry a umělá inteligence protivníků, která byla dlouho označována za nejlepší, jakou lze ve hře spatřit. Byl to velký úspěch, a tak se dalo očekávat, že na sebe pokračování nenechá dlouho čekat. Než se ovšem začalo na druhém dílu pracovat, rozloučil se Crytek s Ubisoftem a odešel k Electronic Arts. Francouzskému vydavateli zůstala práva na Far Cry, ale přišel o vývojářský tým. Dlouho tak visel otazník na tím, kdo se vývoje dvojky ujme. Volba nakonec padla na montrealskou pobočku Ubisoftu, která je známá vysokou kvalitou produkovaných titulů. Můžeme tak s určitou jistotou říct, že je Far Cry 2 v dobrých rukou.

Jeden hrdina nestačí

Na začátku hry si zvolíte jeden z dvanácti charakterů, v jehož kůži projdete celé dobrodružství. Bude přitom jedno, kterého hrdinu zvolíte, příběh i schopnosti zůstanou u všech stejné. Každá z postav má pouze jinou minulost, která se promítá na pozadí celého dění. Příběh vás zavede do fiktivní africké země, kde zuří válka mezi UFLL (United Front for Liberation and Labor) a APR (Alliance for Popular Resistance). Vzbudíte se v chatrči, jste vysíleni malárií. Sedí u vás tajemný muž a vkládá vám pistoli do dlaně. Onen neznámý je překupník zbraní, kterého máte za úkol zlikvidovat. Jste ovšem příliš slabí na to, abyste stiskli spoušť. Cizinec se výsměšně otáčí zády a odchází. Když se konečně zotavíte, hon může začít. Ovšem cesta za odstraněním hlavního padoucha bude velice strastiplná a budete odkázáni na pomoc jedné z nesvářených frakcí.

Intenzivní zážitek

Při plnění misí budete moci využít několika různých postupů jak dosáhnout cíle. Velice důležitou složkou v boji přitom mají tvořit tři základní hodnoty, kterými se bez výjimky budou řídit všichni protivníci. Jsou jimi morálka, míra zranění, které vojáci utrží v boji, a vybavení. Máte například za úkol zničit nepřátelský výcvikový tábor. Abyste nemuseli bojovat se všemi vojáky, je dobré podkopat jejich morálku. Pokud zničíte radiostanici, a tím odříznete tábor od zbytku světa, propadnou někteří protivníci panice a začnou utíkat. Pomyslné misky vah se tak více nakloní na vaší stranu a úspěšné splnění mise je o krok blíže. Pokud jde o položku vybavení, její vliv je nasnadě. Veškerá technika a zbraně ve hře budou podléhat opotřebení, díky kterému hrozí zničení předmětu jeho častým používáním. Může se tak snadno stát, že se protivníkovi během boje zasekne zbraň a tím se ocitne ve velké nevýhodě. To platí samozřejmě i obráceně, takže je dobré své vybavení před misí důkladně zkontrolovat.

Far Cry 2
i Zdroj: Hrej.cz

Boje by měly být velice intenzivní a zůstane jen na vás, jak se s nepřítelem vypořádáte. K tomu vám má pomoci pestrý arzenál zbraní, mezi kterými nechybí klasické kousky jako AK 47, Desert Eagle, molotovův koktejl, ale stranou nezůstane ani těžká ráže zastoupená kulometem M249 či raketometem. Pokud se situace nebude vyvíjet podle vašich představ a dostanete do potíží, marně byste hledali lékárničku, nebo volali medika. Stačí hezky po vzoru Call of Duty 2 zůstat chvíli v klidu a hrdinovo zdraví se začne regenerovat, čímž odpadá nesmyslné a často otravné sbírání krabiček s červeným křížem.

Jako z National Geographic

Jak je vidět, vývojáři z Montrealu vzali vše pěkně od podlahy a připravují spoustu změn, ale ne všechno bude jinak. Rozloučíme se sice s tropickým rájem a zavítáme rovnou do kolébky lidstva, Afriky, ovšem o džungli tak úplně ochuzeni nebudeme. Autoři slibují plynulé přechody vegetace, dočkáme se tak vyprahlých pouští, savan i tropických lesů. Příroda bude žít vlastním životem a všichni tvorové se v ní mají řídit podle základních potřeb. Snadno tak potkáte smečku lvů, kteří loví vyděšené antilopy a po ukojení hladu si jdou odpočinout do stínu baobabu. Stejně uvěřitelně by mělo působit i podnebí a veškeré rostlinstvo. Uvidíte trávu pohybovat se ve větru, mraky zatemňovat slunce a dokonce i požár stravující savanu, který se šíří v závislosti na směru a síle větru. Co do rozlohy bude Far Cry 2 takovým obřím safari. Jen úvodní část má mít 16 čtverečních kilometrů a uznejte, bylo by šílené pohybovat se po takové ploše po svých. K dispozici proto bude 14 typů dopravních prostředků, mezi kterými nechybí džíp, nákladní auto, člun a dokonce rogalo (z něj půjde za letu i střílet). Cestování se značně zpříjemní a své oblíbené přibližovadlo si jistě najde každý. Potěší také absence otravných loadingů, takže volnosti pohybu nebude bránit zhola nic.

Far Cry 2
i Zdroj: Hrej.cz

Dá se očekávat, že pokračování Far Cry bude graficky úžasné, ale zatím se neví, na jakém enginu hra poběží. Jisté však je, že autoři použijí nejnovější HDR a Motion- Blur efekty pro silnější vizuální dojem. Den a noc se budou dynamicky střídat a systém řízení počasí se postará o dokonalou iluzi skutečného podnebí. Následky vašich činností se také budou odrážet na stavu okolí. Pokud se projedete džípem po poušti, zůstají v terénu vyjeté koleje, když založíte požár, nechá po sobě spáleniště. Dojem fungujícího světa by tak měl být skutečně intenzivní.

Far Cry 2 se příliš netváří jako následovník svého předchůdce, což může zprvu některé hráče odradit, ale pokud se na něj podíváme s odstupem, zjistíme, že převzal nejlepší rysy jedničky a snaží se přidat mnoho vylepšení, která hratelnosti jen prospějí. Nicméně informací je zatím poskrovnu, takže je brzy na jakékoliv soudy. Více detailů by měla přinést letošní Games Convention, takže se těšme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama