Dnes byly oficiálně spuštěny Windows 11. Co to znamená pro hráče?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Dnes byly oficiálně spuštěny Windows 11. Co to znamená pro hráče?

Dnes byly oficiálně spuštěny Windows 11. Co to znamená pro hráče?

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

5. 10. 2021 14:18 2

5. října je datum, kdy mezi uživatele počítačů oficiálně zamířil operační systém Windows 11. Nový systém od Microsoftu samozřejmě nabídne celou řadu změn i nových funkcí, čím je ale zajímavý pro hráče a co by naopak mohlo znamenat jistý risk?

Reklama

  • Microsoft oficiálně spouští Windows 11
  • Přináší některé funkce mířené na hráče
  • Řada z nich ale nechybí ani ve Windows 10
  • Naopak přináší strašáka v podobě VBS, ten se vás ale nejspíš netýká

Společnost se i v oficiálních promo materiálech přímo chlubí tím, že by měly být Windows 11 tím zatím nejlepším systémem pro náruživé hráče. Novinka má nabízet několik změn a nových technických řešení, které by měly hraní zpříjemnit. Konkrétně jde například o technologii DirectStorage, která by měla zajistit lepší tok dat z moderních SSD disků (je nutný grafický čip s DirectX 12 a SSD s PCIe 3.0 nebo novější s podporou NVMe). DirectStorage funguje například na konzolích Xbox Series, kde napomáhají velmi rychlému načítání dat. Podpora nicméně přichází i na stávající Windows 10, jen kvůli ní tedy “jedenáctky” stahovat nemusíte. 

Systém také nabízí funkci AutoHDR, která je opět dědictvím konzolí Xbox. Tituly využívající DirectX 11 a vyšší s ní skrze strojové učení umí přepočítávat SDR obraz tak, aby rozsahem barev a jasu splňoval požadavky HDR, samozřejmě na podporovaných HDR monitorech. Opět jde ale o funkci, která je dostupná i v testovacích buildech Windows 10. Systém dále podporuje technologii DirectX 12 Ultimate.

Asi nejviditelnější novinkou Windows 11 bude ale lepší a organičtější implementace aplikací Xbox a Xbox Game Pass. Ty budou nově přímo integrovanou součástí systému a měly by lépe spolupracovat. To je příjemná změna, dosud totiž byly xboxové aplikace pro počítače poměrně nepřehledné, existovala jich celá řada s různou úrovní podpory a žádná nefungovala úplně optimálně.


Windows 11 přinesou koncem letošního roku nové možnosti pro hráče
i Zdroj: Hrej.cz

Windows 11 přinesou koncem letošního roku nové možnosti pro hráče

Je čas na další Windows. Microsoft oznámil, že koncem letošního roku vyjde nová verze operačního systému, s níž by měly…

25. 6. 2021 18:28
6

Nový systém s sebou ale přináší i jistá úskalí. Hovoří se především o VBS, tedy Virtualization-Based Security. Tato technologie má zvýšit úroveň zabezpečení skrze využití izolovaných subsystémů v paměti systému. Prvek míří hlavně na pracovní počítače, kde je zabezpečení klíčové. Na některých připravených sestavách s předinstalovanými Windows 11 pro obyčejné uživatele jsou ale zapnuty všechny její funkce a první testy naznačují, že může výkon her (respektive framerate) snížit téměř o třetinu. To se ale netýká upgradů z Windows 10.

Stojí tedy upgrade na Windows 11 za to? Inu, žádný vyložený gamechanger pro hráče nepřináší. Pokud ale chcete držet prst na tepu doby, jistě se brzké aktualizaci nevyhnete. Ostatně pro vás můžou být zajímavé neherní funkce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama