Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII Článek Dirge of Cerberus: Final Fantasy 7

Dirge of Cerberus: Final Fantasy 7

lukbas

lukbas

15. 2. 2006 23:44
Reklama

Final Fantasy VII patří k tomu nejlepšímu z celé série. To je bez debat, ať si GameRankings.com říkají, co chtějí. Tenhle temný příběh z PlayStation ještě dodnes mává hráčskými emocemi a pohybuje se vysoko na žebříčku nejdojemnějších herních zážitků. Během posledního roku se tento svět opět hlásí o slovo. Před několika měsíci vyšel animovaný film Advent Children, který se odehrával dva roky po událostech původní hry. Jeho přímé nasměrování na disky UMD k PlayStation Portable jistě pomohlo ke zvýšení popularity tohoto zařízení. Na PlayStation 3 je ohlášen remake, který by měl ukázat známé dobrodružství v grafice s filmem srovnatelné. Pracuje se také na titulu Before Crisis, což je RPG zacílené na mobilní telefony a mělo by se odehrávat šest let před událostmi ve FFVII. Dirge of Cerberus.je akční střílečku, která příběh hrdinů sedmičkové Final Fantasy ještě více prohlubuje. Děj je zasazen tři roky po událostech FFVII a rok po Advent Children. Vincent Valentine se pohybuje po městečku Kalm, které musí náhle odolávat nájezdům vojáků Deep Ground. Netrvá tomu dlouho a do jejich zaměřovačů se dostane i on. Vince tedy musí zachránit jak krk vlastní, tak i místních obyvatel. Proplouváním příběhem bychom tak měli potkat všechny svoje známé a hlavně odhalit něco více z Vincentovi minulosti, což je jistě pěkný tah na peněženky všech fffanatiků.

Áááá akce!

Ano, četli jste správně. Square Enix se vydali na tenký led akčních stříleček, takže všichni rpgmilové tentokráte ostrouhají. Udělat pořádnou akční řež není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Obzvláště pokud máme studio, které je sice přeborníkem v role-playing žánru, ale akci bychom v jeho portfoliu hledali marně. Tohle trochu rozklepává naše kolínka. Dirge of Cerberus se bude hrát jako jakákoliv jiná akce. Postupně budete probíhat jednotlivými levely a v jejich zákoutích plnit jednotlivé úkoly – hledat karty, otvírat dveře a zachraňovat malé nebohé holčičky ze spárů chlípných vojáků. Všechno viděno z klasického third-person pohledu, kdy se budete moci kochat pěkně vlajícím Vincovým pláštíkem. Při střelbě vám pak kamera přejede jakoby za rameno, podobně jako například u posledního Resident Evil. Na přesné ostřelování nepřátel pak bude možné zapnout first-person pohled. Hlavní hrdina má však možnost nést jen tři zbraně najednou, které bude možné růžně modifikovat. Z klasické pistolky tak uděláte dobrou kamarádku do nepohody v podobě brokovnice, nebo stylovou krásku ostřelovačku. Jednotlivé úpravy však ovlivní hmotnost zbraně a tím pádem i Vincovi pohybové schopnosti. Mimo zbraní by mělo dojít také na boj jeden na jednoho/jeden proti všem. Ten však podle prvních ohlasů není tak efektivní a nábojů do zbraní se válí všude habaděj, takže proč si špinit ruce. K dispozici je také Berserk mód, kdy hrdinovi rupne v kouli, změní se ve vlkodlaka a hravě se vypořádá svými tlapami s čímkoliv, co ho zatáhne za ocas. Hra, zatím její japonská verze, disponuje také multiplayerem s deathmatchem přes PlayOnline. Za internetové klání se v Japonsku vybírá poplatek asi 800 jenů za měsíc. Zda stejné zpoplatnění čeká i zbytek světa, ještě není jasné.

Dojmy s pojmy

Čím by měl Dirge of Cerberus hlavně excelovat, jsou grafika a hudební doprovod. Samotná hra údajně vypadá trochu pustě a suše, obzvlášť co se týká lokací, ale modely postav a různé speciální efekty by na tom měly být mnohem lépe. Největším tahákem však jsou právě animované sekvence, kvalitou provedení srovnatelné s Advent Children. Budeme mít tedy co dočinění s těmi nejlepšími animačkami na konzolích. Všechno pak podmalovává hudba Hamashi Hamauzu, autora soundtracku k Final Fantasy X. Může být pro někoho trochu překvapením, že nebyl do akce povolán Nobuo Uematsu. Pán, který má doprovod jak k FFVII tak i Advent Children na svědomí. Nicméně i na soundtrack se již teď pějí ódy. První dojmy hráčů z japonské verze hodně nadávají na nepochopitelně udělané ovládání, obzvláště přepínání pohledů a střelbu. To prý však lze lehce obejít přenastavením tlačítek nebo hraním na USB myši s klávesnicí, které Dirge podporuje. To, jak bude ovládání upraveno pro Evropu nebo Ameriku – všichni přeci víme, jakou mají Japonci úchylku o přehození křížku s kolečkem - , je zatím také ve hvězdách. Podle dostupných recenzí ve světě střídá velké očekávání spíš mírné zklamání. Dirge of Cerberus není tím, co všichni čekali. Jedná se o průměrnou akci, s výtečnými animovanými sekvencemi a příběhem. Díky tomu by měla zaujmout hlavně FFVII maniaky, kteří si budou moci plně vychutnat nový příběh a rádi se setkají se svými starými známými. My si na výsledný ortel ale ještě chvíli počkáme. Všichni víme, jak jsou Japonci dochvilní, takže není jisté kdy hra dorazí do Evropy, nemluvě o tom, čím vším ještě před cestou projde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama