Desolate Článek Desolate - dojmy z hraní

Desolate - dojmy z hraní

konfrst.jan@gmail.com

konfrst.jan@gmail.com

27. 2. 2018 14:10 2
Reklama

Moskevský vývojářský tým Nearga vydal počátkem února na Steamu svůj ambiciózní projekt Desolate. Hra je k mání prozatím v rámci rozpracované verze, už nyní ale představuje poměrně komplexní zážitek, který jsem se jal v průběhu několika dní navštívit. A byla to návštěva poměrně zajímavá, tedy zejména z pohledu atmosféry.

Ta na hráče okamžitě dýchne východními motivy definovanými samotným původem tvůrců a také vlastní vizí retro sci-fi takové, jakou známe například ze série Fallout. Zde navrch doplněné o prvky steampunku. V Desolate se hráči vrhají na tajemný ostrov jménem Granichny, kde se to vyloženě hemží nebezpečím a kde se odehrála velmi podivná katastrofa. Jaká, to zprvu vůbec netušíte, ryze singleplayerový úvod hry však našeptává poměrně konkrétní informace o tom, že v tom asi můžete mít alespoň tak trochu prsty.

PROKLETÝ OSTROV

Než se ale rozkoukáte a sotva se v roli protagonisty Victora seznámíte se základními mechanismy hry, tak jste vyplivnutí z úvodní lokace na otevřený ostrov, kde apokalypsa udělala své a kde se zároveň odehrává i něco nadpřirozeného. V tomto ohledu přidávají autoři do vínku také hororové prvky, které hře rozhodně sluší.

Nepřátelé mají podobu například zdivočelých vědeckých experimentů a zešílených jedinců.

Atmosféru vedle toho pomáhá budovat i všudypřítomné napětí, o které se již starají nepřátelé. Ty mají podobu například zdivočelých vědeckých experimentů a šílených jedinců, obecně nepřátelských banditů a nakonec také celé řady neméně divokých nestvůr a mutantů. A prakticky všechny tyto součásti života na ostrově Granichny pojí touha po vaší krvi.

SURVIVAL RPG SE VŠÍM VŠUDY

Desolate je každopádně v základu klasickou survival first person adventurou, akcí a RPG v jednom kompaktním balení. Z moderních her na hrdiny si tento projekt propůjčuje zejména možnost vývoje postavy. Ten je možno sledovat z pohledu tří odlišných větví – craftingu, souboje a přežití. Klasickým survival prvkům ve hře vévodí péče o zdraví, hlad, pitný režim, starání se o mentální stabilitu i o teplotu, neboť všude ve světě hry je pořádně velká zima.

Vedle toho si musejí hráči spravovat inventář, jehož nosnost je udávána v kilech a v rámci něhož jsou předměty pochopitelně rozdělené do jednotlivých kategorií. A kupříkladu zbraně lze přitom nejen opravovat a modifikovat, ale rovněž i vyrábět, neboť hra navrch nabízí i nijak komplikovaný systém craftingu vlastních předmětů. Toho se navíc týká i možnost zvelebovat si vlastní komůrku. K tomu stačí nalézt jen odpovídající návody, nepotřebné předměty lze samozřejmě i rozebírat.

TROCHA HORORU PRO LEPŠÍ ATMOSFÉRU

Co se oněch survival prvků týče, tak kromě výše zmíněného (a ostatně také ničím překvapivého) se hráči rovněž dočkají zajímavosti v podobě paranormálních jevů. Ty mohou rapidním způsobem zhoršit situaci a vynervovaná hlavní postava znamená například větší žízeň i významnou míru stresu. A to následně činí například stealth přístup poměrně obtížným.

Hrou se lze i celkem dobře proplížit, nijak záživné či motivující to však určitě není.

K řadovým nepřátelům lze totiž přistupovat více způsoby, a kromě přímého střetu za pomocí zbraní se lze hrou i celkem dobře proplížit. Nijak záživné či motivující to však určitě není. Naopak je mnohdy zajímavější se k cíli prostřílet, byť jsou souboje (a zejména ty na blízko) mnohdy poněkud krkolomné a náboje minimálně zpočátku poměrně vzácné.

STÁLE STEJNÁ PÍSNIČKA

Nepřátele následně na mapě hry doplňují různě rozeseté anomálie (takové, jaké pamatujeme například ze série S.T.A.L.K.E.R.), které spolu s mrazem dodávají další vrstvu nebezpečí a pomáhají tak dotvářet mapu s vlastním charakterem.

Desolate - dojmy z hraní
i Zdroj: Hrej.cz

A ačkoli samotné úkoly skládající se především z obvyklých cílů (dojdi, dones a zabij) ničím příliš nepřekvapí a jsou tak tím nejvýznamnějším záporem hry, tak alespoň atraktivní atmosféra hry i zajímavé lokace vyprávějící své vlastní drobné příběhy situaci přeci jen pomáhají. Opuštěné kino či havarovaný pásový obrněnec s vyrytými čárkami vypovídajícími o boji o přežití, to vše má přeci jen něco do sebe.

START DOBRÝ, CO ALE BUDE DÁLE?

To nejlepší na tom přitom je, že hru není zapotřebí absolvovat pouze osamoceně. V Desolate lze zápolit i v rámci kooperace s pár dalšími hráči s tím, že postup se přenáší. Odehrané mise se přitom řídí dle hostujícího hráče, smrt však znamená vždy to samé – máte deset minut na získání svých předmětů a uchovávají se pouze získané zkušenosti.

A zda se budete pokoušet i nadále, to je jen na vás. Ostrov Granichny není bláznivě originální, je však určitě bázlivě atmosférický a umí vypovědět svůj vlastní příběh. Zda tomu bude i ve vaší přítomnosti, to už necháme na vás. Své klady hra určitě má, a to již ve své rozpracované verzi. Potíž je tedy v tuto chvíli tak akorát v nedostatku originality.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama