Článek Descent: Journeys in the Dark

Descent: Journeys in the Dark

tomasvolnyhrej@seznam.cz

tomasvolnyhrej@seznam.cz

28. 7. 2009 22:32
Reklama

„Rudý Škorpion pomalu otevřel staré dveře, světlo pochodní ozářilo rozsáhlou podzemní jeskyni. Nad hromadami kostí vycenili zuby dva běsové a za nimi se majestátně vztyčil strašlivý obr. Jeho hlas zaburácel: „zabijte vetřelce“. Z Asteřiny hole vyšlehl blesk a současně zazpíval Rolanův luk. Oba běsové se zhroutili k zemi. „Obr je můj“, zvolal Steelhorse a rozběhnul se mu v ústrety“ .

S deskovou fantasy hrou Descent: Journeys in the Dark se vydáte na výpravu do podzemí, kde vládne temný Overlord. Jeho úlohu na sebe bere jeden z hráčů, ostatní se stávají hrdiny. Hra probíhá podle předem naplánovaného scénáře, který ovšem zná jen Overlord. Nečekejte v jeho osobě žádného milého průvodce. Overlord jde hrdinům tvrdě po krku, protože zvítězit může jen jejich zlikvidováním. Hrdinové pak v jednotlivých misích musí plnit nejrůznější úkoly - zabít obra pustošícího celý kraj a následně stejným způsobem naložit s jeho bratry. Nebo zachránit unesenou princeznu. Najdou se však i cíle méně vznešené - získat tady co nejvíce peněz, vyrabovat starou kryptu apod.

Po otevření krabice

Hra se tedy odehrává v podzemí, na jehož složení najdete v krabici dostatek "puzzle" dílků. Dále je zde velké množství různých žetonů symbolizujících životy, únavu, různé překážky, poklady atd. Dvacet hrdinů je pak prezentováno plastovými figurkami a příslušnou referenční kartou, to samé platí o jednotlivých nestvůrách, jichž je ovšem cca 60. Nechybí samozřejmě pravidla a základní scénáře. Nutno poznamenat, že Descent je v našich luzích a hájích k dostání komplet v angličtině (popřípadě němčině), nicméně na webu Zatrolené hry je ke stažení kompletní "fanouškovská" lokalizace do češtiny.

Hrdinové z dávných věků

Pokud se budete chtít stát jedním z hrdinů, budete mít tedy na výběr z dvaceti postav různých ras i vlastností. Je tu orčí bojovník, zakovaný do brnění s hákem namísto ruky. Starý mág. Hraničář z divočiny. Či vznešený rytíř, bojující za svou čest. Unikátní vlastnosti propůjčují hrdinům karty, které si hráči vylosují. Velice zajímavý nápad je využití aspektu postupující únavy - odpočatý a dobře najedený dobrodruh je na stráži bdělejší, mečem seká rychleji a ve své cestě za vítězstvím pak i dále dojde.

Klasické kolové představení

Každé herní kolo má stejný postup. Začínají hrdinové, kteří se postupně probíjejí podzemím, sbírají peníze, otevírají truhlice a vyhýbají se nástrahám Overlorda. Pokud se jim podaří aktivovat prastaré portály, mohou je využívat k cestám do města, kde mohou následně obchodovat, získat zajímavější a účinnější zbraně, léčivé lektvary a dále ještě vylepšovat vlastnosti své postavy. Hrdinové svůj tah ale nemají tak jednoduchý, během jejich kola jim totiž Overlord připravuje nejrůznější nástrahy. Jednou to jsou vybuchující dveře, propadající se část podlahy a nebo zákeřná proměna bojujícího hrdiny v opici. Takže pro zdar vašeho poslání (hrdinů) nestačí pouze hrubá síla a štěstí, důležitá je i týmová spolupráce všech dobrodruhů. Hráči tedy spolu musí komunikovat, domluvit se na vhodném postupu a strategii.

Když skončí tah hrdinů, přichází ke slovu temný pán. Overlord nyní může znásobit svou moc, z tajných úkrytů vyvolat nové nestvůry a tyto poštvat na hrdiny nebo na ně sesílat mocné kletby.

Dobrodružství ještě nekončí

Herní komponenty jsou kvalitně provedené a vydavatelství Fantasy Flight Games svému produktu poskytuje, jako již tradičně, velmi kvalitní podporu skrze svůj web. Hra se dále rozvíjí díky četným rozšířením, z nichž je třeba zmínit minimálně The Road to Legend, umožňující sehrát celou kampaň, ve které hrdinové putují zemí Terrinoth, postupně získávají nové zkušenosti, silnější zbraně a vlastnosti.

Hra Descent je silně návyková záležitost, ale také poměrně dlouhá. Partie může trvat okolo 4 hodin, během kterých vás maximálně vtáhne a čas kolem vás uplyne způsobem, že ho ani nezaregistrujete. Mezi další klady patří skutečnost, že hra je přístupná již od dvou hráčů - jeden hraje Overlorda a druhý ovládá dva hrdiny. Vzhledem k dostupnému množství scénářů i variabilitě kombinací vlastností se Descent hned tak neohraje, naopak, stejný scénář lze hrát několikrát a každá hra bude přitom jiná!

Pokud jste tedy fandové hrdinské fantasy, nevadí vám strávit celý den nebo noc potloukáním se podzemím , je pro vás Descent: Journeys in the Dark správná volba. Hra vám přinese mnoho hodin opravdu kvalitní zábavy a napětí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama