Část akcionářů Activisionu žádá odchod Bobbyho Koticka, ke kritice se přidává i šéf PlayStationu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Část akcionářů Activisionu žádá odchod Bobbyho Koticka, ke kritice se přidává i šéf PlayStationu

Část akcionářů Activisionu žádá odchod Bobbyho Koticka, ke kritice se přidává i šéf PlayStationu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

18. 11. 2021 13:01 1

V návaznosti na nedávnou reportáž magazínu Wall Street Journal, která přinesla velmi nepříjemná svědectví o údajném nevhodném chování prezidenta Activision Blizzard Bobbyho Koticka, se na nejmocnějšího muže firmy stupňuje tlak. Zaměstnanci společnosti uspořádali demonstrativní stávku a stěžují si na údajnou vnitřní snahu urovnat problémy setkáními s manažery. Po rezignaci Koticka začíná volat i část akcionářů společnosti a s kritikou přišel i velmi důležitý partner Activisionu Jim Ryan, šéf PlayStationu.

Reklama

  • Situaci v nejvyšším vedení Activision Blizzard kritizují i někteří akcionáři nebo šéf PlayStationu Jim Ryan
  • Zaměstnanci jsou nespokojení, údajně měly probíhat meetingy, které působily spíše bizarně
  • Rada Activisionu za ředitelem stojí a Koticka brání i vyšší management

Po zveřejnění zprávy Wall Street Journal a následné smršti kritiky, která se na nejužší vedení Activision Blizzard snesla, ve firmě údajně začala snaha o rychlé urovnání problémů a neshod mezi zaměstnanci a managementem. V kancelářích Activisionu, Blizzardu a Kingu měly probíhat setkání mezi vedením a zaměstnanci, dle některých zdrojů šlo ale o velmi nepříjemné jednostranné “rozhovory” s předpřipravenými otázkami a nahraným sdělením od současného šéfa Blizzardu Mika Ibarry. Sám Kotick k zaměstnancům nijak nepromluvil. Zaměstnanci si myslí, že se Kotick snaží získat zpět jejich důvěru.

Do kritiky se ale zapojují i osoby důležité pro fungování firmy. Rezignaci Koticka žádá skupina akcionářů vedených odborovou organizací SOC Investment Group. Kromě Koticka má podle nich svá křesla uvolnit i dvojice zástupců rady - Brian Kelly a Robert Morgado. Ti patří k nejdéle sloužícím členům rady, zasedli v ní v polovině devadesátých let a v souvislosti s obviněními Wall Street Journalu vyjádřili Kotickovi podporu. Skupina akcionářů žádá, aby trojici nahradilo pestřejší složení vedení, a aby alespoň jeden z lídrů vzešel přímo z řad zaměstnanců Activisionu (přesněji z těch, kteří nezastávají žádnou výkonnou roli). 

Kromě investorů ale poměry ve firmě údajně kritizuje i šéf PlayStationu Jim Ryan. Ten měl v mailu zaměstnancům oznámit, že kontaktoval Activision aby vyjádřil své obavy z dopadů skandálu, který Activisionem v uplynulých měsících hýbe. Dle informací agentury Bloomberg Ryan ve zprávě odkazoval na reportáž Wall Street Journal, poukázal na to, že ho obvinění značně šokovala a vyjádřil nesouhlas s tím, že společnost nepodnikla proti nevhodnému chování a diskriminaci dostatečně tvrdé kroky. Svým zaměstnancům pak měl údajně sdělit, že PlayStation jako platforma zastává názor, že Activision na kauzu nereaguje adekvátně a že se bude zajímat o to, jak Activision situaci vyřeší. 

To je důležité především kvůli blízkým vazbám obou firem. PlayStation a Activision spolu už řadu let podepisují partnerství, díky kterým se často hráčům na PlayStationu dostává exkluzivního obsahu a na oplátku série jako Call of Duty získávají prostor při propagačních akcích Sony. Zdá se, že Jim Ryan naznačuje, že by toto partnerství mohlo v případě pokračování kauzy rychle ochladnout. Ostatně blízké spojení s kontroverzní firmou rozhodně není v zájmu Sony.

Nejde nicméně o oficiální vyjádření firmy, připomínáme, že informace unikly z interních komunikací.

Vedení Activisionu zatím žádné kroky nepodniká, naopak svého prezidenta brání a připomíná, že firma v současnosti praktikuje politiku nulové tolerance, která má jakémukoliv nevhodnému chování a diskriminaci zabraňovat. V této souvislosti se nicméně objevují zprávy o tom, že by tato politika neměla být aplikována přímo na Bobbyho Koticka, protože pro to neexistují žádné důkazy a údajné obtěžování zaměstnanců se stalo před více než deseti lety.

Do problémů v Activision Blizzard je dle nových odhalení Wall Street Journal vážně namočený i jeho šéf Bobby Kotick
i Zdroj: Hrej.cz

Do problémů v Activision Blizzard je dle nových odhalení Wall Street Journal vážně namočený i jeho šéf Bobby Kotick

Společnost Activision Blizzard už několik měsíců čelí vážným obviněním z údajného nevhodného chování k nebo přímo…

17. 11. 2021 13:45

O dalším vývoji situace vás budeme informovat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama