Call of Juarez Článek Call of Juarez

Call of Juarez

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

9. 4. 2006 22:18 13
Reklama

Akčními FPS je herní trh doslova přesycen. S puškou v ruce tak běháte buď v padesátých letech dvacátého století. Ano, mám na mysli druhou světovou válku. Případně se prodíráte hustou vegetací v džunglích Vietnamu, zabíjíte nepřátele ze současnosti nebo si to rozdáváte na férovku s mimozemskými hajzly. Jenže, tohle všechno už tak nějak známe a vlastně hrajeme pořád to samé. Proto se hoši z polského vývojářského studia Techland rozhodli zasadit svůj nejnovější projekt do westernového hávu. Pokud si tak vzpomínám, mnoho her, odehrávající se na Divokém západě nebylo. Co si vybavuji, tak maximálně Desperados a jejich nadcházející pokračování či GUN. Díky tomu by mohlo být nové prostředí velice oživující změnou a nám nezbývá nic jiného, než si do ruky vzít bič, na hlavu klobouk, sednout na koně a s koltem u pasu vyjet do centra nebezpečí.

Příběh o dvou chodech

Namísto klasické jedné herní postavy se nám po klávesnici a myš dostanou rovnou dva charaktery, se kterými je spjat příběh. Tudíž se můžeme těšit na dvě dějové linie Vše se odehrává v údolí Paso del Norte, mezi jehož břehy si to teče řeka Rio Grande. Prvním „hrdinou“ se stane zabiják Ray. Ten si pro kolt a ostré slovo nemusí chodit nikdy moc daleko a v noci jej potkat, beru nohy na ramena. Je to přesně takový typ, který by vás umlátil jen proto, že preferujete pití Kolalokovi limonády namísto pořádné kořalky. Právě Raye osvítilo náboženství a z obávaného pistolníka se během chvíle stal reverend, jež se vydal se svatou biblí v kapse vyčistit tento svět od všemožného zla. Nutno říci, že jeho praktiky nejsou kdovíjak mírumilovné a po každém takovém to „čištění“ stráví jeho ruce delší dobu pod tekoucí vodou – krev se umívá setsakramentsky špatně.

Přesným opakem je druhá herní postava jménem Bill. Ten není zrovna divoký. Namísto násilí se rád plíží temnými ulicemi a číhá na nepřítele hezky v černém rohu, aby ho pak jedním projetím chladné oceli jeho krkem poslal nebožáka na druhou stranu života. A jakou mají tyto dva charaktery spojitost? Začneme hezky od začátku. Bill nikdy nevycházel se svým vlastním otcem. Věčné hádky již nevydržel a proto se jednoho dne rozhodl opustit svůj rodný domov. Po pár letech ho však dostihne úzkost a stesk. Vrací se tady domů a doufá v odpuštění. Místo něho nalezne své blízké zavražděné. Se slzami v očích prohlíží mrtvá vychladlá těla, kdežto v tom ho uvidí reverend Ray. Ten vidí situaci trochu z jiného pohledu a tak našemu Billovi nezbude nic jiného, než vzít nohy na ramena a na poslední chvíli si všimnout krví napsaného vzkazu: „Call of Juarez“. Hra na kočku a myš tak může začít.

Příběh se zdá být velice zajímavý, ovšem je pouze na autorech jak nakonec dopadne. Možná se dočkáme veselého finiše, při kterém si oba hrdinové sednou v baru u sklenice teplého mléka a o všem si s úsměvem na tváři popovídají. Ale možná to bude i jinak…

Plnění misí ala GTA

Z vyšlých informací se můžete těšit na různé typy misí. Potvrzeny byly zatím dvě z novinářské alfaverze. V jedné z nich jste za Raye čistili zapadlé městečko od všemožných pobudů a padouchů. To vše pomocí dvojice revolverů a pušky. Druhá hratelná mise byla logicky za Billa. Tomu zachránil život indián, který Billa vytáhl z vody aby mu poté mohl zadat nevšední úkoly. Kromě střílení zajíců se musel vyšplhat na vysokou skálu, aby zde nalezl orlí pírko. Aby jste se v misích neztratili, k dispozici autoři připravili užitečný kompas, jež vás bude bezpečně navigovat. Díky tomu by jste neměli trávit dlouhá chození při hledání potřebné indicie či nalezení důležitého místa. Podobně tomu je i The Elder Scrolls IV: Oblivion. Při putování po herním světě jistě oceníte i jízdu na koni, ze kterého můžete při jízdě střílet, což je výtečná vlastnost, kterou výtečný Oblivion bohužel nedisponuje.

Je libo luk nebo raději kolt?

Co by to bylo za westernovou akci, kdyby chyběly klasické (nebo kultovní?) zbraně. Do rukou se vám tedy dostane pevně napnutý luk, ostře nabité revolvery či pekelně rychlá opakovačka. K tomuto souvisí i provedení střelby. Jelikož budete držet kolty rovnou dva, vytvořili tvůrci efektní řešení. Levým tlačítkem myši střílíte z levého revolveru, pravým zase z pravého. Jak prosté, jak geniální! Ať už chcete nebo ne, autoři do hry přidali i tolik profláknutý bullet-time. Při vytasení se hra značně zpomalí a z dvojice zaměřovačů se rázem stane ihned jeden. Nyní vám již nebrání nic ke způsobení pořádné paseky. Při zasáhnutí vaší postavy vytáhnete flašku dobrého alkoholu a hned jste jako rybička. Kromě smrtelných zbraní se můžeme těšit i na pořádný bič, kterým můžete nepřátelům vyrazit zbraně z ruky. Rovněž vám leckdy pomůže i bible svatá.

Pěkně vymodelované městečko

O vizuální kabátek se postaral vlastní Chrome engine, i když značně modifikovaný. Nechybí zde podpora Pixel Shaderů 3.0, o čemž vás mohou přesvědčit i povalující se obrázky. Rag-doll engine je taktéž k dispozici, stejně jako ten fyzikální, díky kterému se můžeme těšit i na všelijaké logické hádanky. S tím vším souvisí i HW náročnost, která nebude zrovna nejmenší. Pro pořádné užití by se měla vaše sestava skládat z 3GHZ procesoru, 1GB operační paměti a 256 MB grafickou kartou. Minimem by se měl stát 2GHZ procesor, 512 MB paměť a 128 MB grafická karta s podporou DirectX 9.0c. Multiplayer by také neměl chybět a dle slov autorů by se mělo jednat o značně vypečený kousek. Hry by se měla začít prodávat v červenci tohoto roku za příjemnou cenu 499,- pod hlavičkou Cenegy v českém lokalizování.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama