Čínské Genshin Impact cenzuruje HK a Taiwan
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Čínské Genshin Impact cenzuruje HK a Taiwan

Čínské Genshin Impact cenzuruje HK a Taiwan

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

7. 10. 2020 11:25 11
Reklama

Herní svět zasáhl další virální trend. Po Fall Guys a Among Us streamovací služby ovládlo čínské free-to-play RPG Genshin Impact. V současnosti tak patří k nejpopulárnějším hrám na Twitchi (vedle obrů Fortnite a FIFA). Sama se ale potýká s jistými “problémy” charakteristickými pro čínské hry.

Hráči totiž velmi rychle přišli na to, že jsou ve hře cenzurovány názvy kontroverzních územi Hongkongu a Tchaj-wanu. Ta Čínská lidová republika dlouhodobě považuje za své území, jednotlivé regiony mají ale k zemi velmi komplikovaný vztah. Zatímco je Hongkong považován za zvláštní administrativní území a v jeho ulicích už měsíce obyvatelé protestují proti vlivu Číny a správkyni Carrie Lam, Tchaj-wan je suverénním státem, který si Čína dlouhodobě nárokuje.

Někteří hráči, včetně autora tweetu, tak vyzývají k bojkotu hry.

Známý herní analytik Daniel Ahmad na Twitteru vysvětlil, proč k cenzuře dochází. Čínské úřady jsou totiž v tomto ohledu velmi přísné a i cizí hry oficiálně vydávané v zemi musí názvy bezpodmínečně cenzurovat. Studio MiHoYo navíc sídlí v Šanghaji, pravidly “Politiky jednotné Číny” se tedy řídit musí.

Dle agentury Niko Partners tak bylo v letošním roce pro vydání v Číně schváleno jen 55 zahraničních titulů. Velká část z nich navíc pochází z Japonska a běží pouze na mobilních telefonech. Server Gamespot také upozorňuje na to, že jsou pojmy jako “Taiwan” cenzurovány i v mobilní verzi battle royale PUBG, nehledě na zemi, ve které se hráč nachází. S narůstajícím vlivem čínských korporátů (kupříkladu Tencentu) se navíc tyto problémy mohou stupňovat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama