Článek Space Hulk: Death Angel - The Card Game

Space Hulk: Death Angel - The Card Game

Martin Kaller

Martin Kaller

2. 11. 2011 23:00
Reklama

Ve vzdálené budoucnosti čeká elitní mariňáky boj o holé přežití při střetu s aliení formou života, skrývající se na kosmické lodi. Ne, tohle není další Vetřelec, ale kooperativní karetní hra s atmosférou známého filmového spektáklu.

V propracovaném světě Warhammeru 40,000 můžeme střetnout celou řadu rozličných forem života. Jako jsou kupříkladu Tyranidé, mezi nimiž pak lze narazit i na velice agilní Genestealery. Tito už na první pohled evokují filmové Vetřelce, přičemž podobně jako Alieni sází na výraznou početní převahu, s jakou neustále dotírají na vyhlédnutou oběť. V případě zde recenzované karetní hry Space Hulk: Death Angel jsou jejich potenciální kořistí Vesmírní mariňáci (Space Marines), kteří při svém naopak velmi malém počtu spoléhají na precizně zvládnutou kooperaci v týmu.

Deskové kořeny

Space Hulk: Death Angel do značné míry vychází z deskové verze hry, oproti ní je však pravidlově o něco jednodušší. Také je výrazně levnější, neboť rozlehlý herní plán a plastové figurky zde plně nahradily žetony a karty. Největší změnou je ale především fakt, že karetní Space Hulk nabízí vyžití pro větší počet hráčů - tuhle sympatickou karetní variaci si totiž můžete střihnout až v šesti lidech. Space Hulk: Death Angel je přitom naprosto klasická kooperativní záležitost, ve které všichni zúčastnění zastupují mariňáky s různou výzbrojí a dispozicemi. Aliení strana Genestealerů se tu angažuje výhradně na základě náhodně losovaných speciálních karet, co každé kolo dávají hráčům zastupujícím marínu klíčové povědomí o jejich pohybu.

Solitérní varianta

Bylo by určitě dobré zmínit, že Space Hulk: Death Angel si můžete střihnout též sólo, neboli tahle hra se řadí mezi herní kusy, ke kterým vlastně vůbec nepotřebujete spoluhráče. Nicméně z vlastní zkušenosti musím říci, že v sólo tažení se už po chvíli budete docela nudit a absence spoluhráčů a s nimi spojené interakce vám zde bude dost chybět. Navzdory skutečnosti, že kooperativní rámec není pravidlově ošetřen úplně příkladně a musíte si tak k lepšímu pocitu trochu vypomoci nad rámec pravidel. Proč? Především z důvodu, aby se dění vyrovnalo. V opačném případě mají totiž výrazně navrch Genestealeři, kterým nahrávají dříve zmíněné speciální karty a události, co dokážou zcela dramaticky změnit situaci na herním plánu povětšinou v jejich prospěch.

První krůčky po herním plánu

Padla-li tu zmínka o herním plánu. Jde o poněkud nadnesené slovo a význam, protože je tvořen především sloupcem karet mariňáků, představujících pomyslnou dlouhou chodbu vesmírné lodi, na jejíž palubě se dění odehrává. K takto rozloženým kartám se pak na několika místech, dle scénáře, umístí další karta, symbolizující nějakou místnost, odkud začne nepříjemné rojení Genestealerů. Jak bylo dříve řečeno, v jejich enormním množství je jejich největší síla, proto se mariňáci snaží ustřílet houfy nepřátel za dopomoci jednoduché strategie a šestistěnné kostky, jež posléze určuje počet zasažených a z mapy následně odstraněných alienů.

Zajímavostí je mechanismus, jakým způsobem se mariňáci mohou ve hře angažovat. Každý hráč má totiž jakýsi mini-tým sestávající ze dvou mariňáků a třech povelových karet. Povelové karty umožňují například přeskupení mužstva, resp. otočení vybraných mužů směrem, ze kterého se generuje větší nebezpečí. Fígl spočívá v tom, že každé kolo musíte využít jiný příkaz. Takže když budete v jednom střílet, v kole následném už nelze povel pro střelbu použít. V tomhle principu je pak hlavní kouzlo hry, nutící všechny maiňáky ke zdárné kooperaci a ke skutečně preciznímu naplánování společných akcí.

Mnoho pater, mariňákova smrt

Připravte se na to, že pater, skrze které se marína musí prostřílet až do pomyslného finále, je vždy několik. A tak vás postupně opouští nejenom síly, ale také štěstí. Pokud se vůbec kdy dostanete až do poslední místnosti, dá se bez nadsázky hovořit o velkém úspěchu. Náhoda tady bohužel občas hraje větší roli, než by asi bylo záhodno, tudíž lze vzít zavděk některými zajímavými tipy a úpravy pravidel, co se objevily na známém herním serveru BoardGameGeek, fungujícím podle hesla hráči hráčům.

V tomhle kontextu však rozhodně nesmíme zapomenout ani na oficiální snahu o vylepšení hratelnosti karetního Space Hulku. Společnost Fantasy Flight Games, která má zde představený počin takříkajíc na triku, dosud vydala dvě rozšíření, v nichž se dá mj. narazit na zcela nové postavy mariňáků, jež by tak mohly vylepšit vaše šance na přežití!

Resumé

Na rovinu. Karetní Space Hulk rozhodně není nějaký hit, který by vám neměl chybět ve sbírce. A to ani s přihlédnutím ke krajní eventualitě, že vám svět Warhammer 40,000 zcela učaroval. Nicméně vzhledem k silné (a slibné) kooperativní stránce hry, cenové dostupnosti, jednoduchým pravidlům, která se vám ihned dostanou do krve (navzdory na první pohled početnému množství stránek) a k přívětivé herní době, lze Space Hulk nakonec klasifikovat jako doporučeníhodnou záležitost pro dlouhé zimní večery.

Oficiální stránka

Za zapůjčení děkujeme obchodu Planeta her

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama