Zakladatel Oculus Rift odhalil VR brýle, které vás připraví o život, pokud zemřete ve hře
i Zdroj: Palmer Luckey
Kuriozity Novinka Zakladatel Oculus Rift odhalil VR brýle, které vás připraví o život, pokud zemřete ve hře

Zakladatel Oculus Rift odhalil VR brýle, které vás připraví o život, pokud zemřete ve hře

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

9. 11. 2022 16:07

Koncept VR brýlí, které posouvají zážitek na takovou úroveň, že pokud zemřete ve hře, zemřete i v realitě, stále patří k jakési dystopické představě budoucnosti. Jeden takový VR headset ale skutečně existuje. Navíc nejde o výmysl žádné recesistické organizace, ale přímo zakladatele firmy Oculus Rift Palmera Luckeyho. Na masový trh ale samozřejmě výrobek nemíří.

Reklama

  • Zakladatel Oculus Rift Palmer Luckey představil VR brýle, které hráče zabijí, pokud zemře ve hře
  • Jde o uměleckou instalaci
  • Luckey tak odkazuje na populární novelu a anime Sword Art Online

Designér brýle OQPNVG připravil k příležitosti data 6. listopadu 2022, což je moment, kdy v populární japonské novele Sword Art Online šílený vědec uvěznil hrdiny ve virtuální hře o přežití. Luckey připomněl, že anime adaptace novely vznikala ve stejné době, jako první generace brýlí Oculus Rift (dnes díky odkupu Facebookem známé jako Meta, Luckey z firmy odešel v roce 2017 a věnuje se armádní technice). Právě japonští otaku fanoušci navíc prý patří k nejvášnivějším příznivcům virtuální reality.

Headset NerveGear se tak do určité míry stal skutečností. Zatímco v předloze měla hráče zabíjet vilna silných mikrovln vyvolávaná nenápadným generátorem, Luckey klasický VR headset vyzbrojil poměrně viditelnou trojicí náloží. Jejich roznětka je vázaná na fotosenzor aktivovaný červeným zábleskem o určité frekvenci, který můžou do hry umístit vývojáři v momentě smrti hlavního hrdiny.

Luckey s humorem poznamenává, že se mu zatím povedlo sestrojit jen polovinu knižního headsetu. Konkrétně tu zabíjející. K dokonalé virtuální realitě máme ale stále velmi daleko. Vražedné brýle zřejmě skutečně existují a mají představovat “kus umění, který vás donutí přemýšlet”. Autor nicméně předpokládá, že i když jde o zřejmě vůbec první skutečné VR zařízení schopné zabíjet, rozhodně se nejedná o poslední.

Což je tak trochu děsivá myšlenka.

“Uvidíme se v metaverzu,” loučí se s čtenáři na konci blogového příspěvku Luckey.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama