Muslimská organizace zbrojí proti Six Days in Fallujah. Hra prý glorifikuje násilí na Arabech
i Zdroj: Hrej.cz
Six Days in Fallujah Novinka Muslimská organizace zbrojí proti Six Days in Fallujah. Hra prý glorifikuje násilí na Arabech

Muslimská organizace zbrojí proti Six Days in Fallujah. Hra prý glorifikuje násilí na Arabech

Radek Raudenský

Radek Raudenský

8. 4. 2021 12:18

Six Days in Fallujah vzbuzovalo velké emoce už při svém původním oznámení v roce 2009. Kontroverze ale nijak nevyhasla ani po více jak deseti letech, v současnosti totiž proti hře zbrojí Rada pro americko-islámské vztahy (Council on American–Islamic Relations, zkráceně CAIR), skupina pro ochranu lidských práv a advokátní skupina hájící zájmy muslimů. Ta žádá Valve, Microsoft a Sony o odmítavý postoj k distribuci Six Days in Fallujah.

Reklama

  • Muslimská organizace a skupina pro ochranu lidských práv zbrojí proti Six Days in Fallujah
  • Žádá Valve, Microsoft a Sony o stažení hry
  • Ta prý glorifikuje násilí na muslimech

„Žádáme Microsoft, Sony a Valve o zákaz Six Days in Fallujah, simulátoru vraždění arabů, který normalizuje násilí vůči muslimům ve Spojených státech a všude na světě,“ tvrdí Huzaifa Shanbaz, člen CAIR. „Herní průmysl musí přestat s dehumanizováním muslimů. Videohry jako Six Days in Fallujah slouží pouze ke glorifikaci násilí, které vzalo život stovkách iráckých civilistů, ospravedlňuje válku Iráku a posilňuje anti muslimské hnutí v době, kdy fanatismus proti muslimům nadále ohrožuje lidské životy.“

Organizace sídlí ve Washingtonu a snaží se hájit zájmy muslimů, především chce ovlivňovat jejich vnímání západní společností, mýtit stereotypy a nabízet islámský pohled na společenské otázky Spojených států. Organizace byla v minulosti nařčena z propagandistických postupů a napojení na radikální hnutí Hamás. Proti obviněním se ohradila.

Six Days in Fallujah má přinést unikátní a autentický zážitek z bitvy o Fallúdžu, která dle slov autorů zobrazuje konflikt tak, jak jej popisují nejen američtí vojáci, ale také zdejší civilisté. Hra je ale kritizována za výrazně proamerický přístup a příliš arkádovou hratelnost, která simulátor a autenticitu moc neevokuje.

V minulosti například rodiny zemřelých vojáků sloužících na Blízkém východě bojovaly proti využití Talibánu jako jedné z frakcí v střílečce Medal of Honor z roku 2010. Tehdy spočíval problém v tom, že pozůstalým přišlo nevhodné, aby se hráči v roli teroristické organizaci snažili vraždit americké vojáky. Společnost EA nakonec problém vyřešila změnou názvu frakce na anonymní “Opposing Force”.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama