TSMC se chystá na výrobu 3nm procesorů, potvrdilo pokročilou architekturu pro výrobu 2nm tranzistorů
i Zdroj: MyDroll
Novinka TSMC se chystá na výrobu 3nm procesorů, potvrdilo pokročilou architekturu pro výrobu 2nm tranzistorů

TSMC se chystá na výrobu 3nm procesorů, potvrdilo pokročilou architekturu pro výrobu 2nm tranzistorů

Radek Raudenský

Radek Raudenský

20. 6. 2022 11:43

Zažehnání čipové krize tento rok určitě čekat nemůžeme. Neustálý nedostatek produktů ohlásil jak Intel, tak NVIDIA a výrobce waferů TSMC má zarezervované linky na měsíce dopředu. Ani to ale nebrání neustálému vývoji a vedení této tchajwanské firmy oficiálně potvrdilo, že se plánuje výroba 2nm tranzistorů.

Reklama

  • TSMC letos započne výrobu 3nm procesorů
  • V roce 2024 by výrobce měl přejít na 2nm technologii a novou architekturu

Ještě před tím se ale TSMC zmínilo o 3nm technologii, jejíž výroba letos započne. Produkci už má zamluvenou například NVIDIA či AMD a výrobky založené na 3nm procesorech by se mohly do obchodů dostat už letos. Šťastlivci si pak první výrobky se zmíněnými procesory koupit už za pár měsíců, největší zásoba bude k dispozici během příštího roku. Mezitím se výrobci už budou připravovat na implementaci ještě menších 2nm procesorů. 

K tomu by mělo dojít během roku 2024. TSMC se podařilo vytvořit novou architekturu GAAFET, která redukuje tunelový jev, a tedy i snižování výkonu kvůli efektům kvantové mechaniky. Zmenšení tranzistorů sice zásadně nezvýší hustotu jejich osazení, avšak i přes to se očekává nárůst výkonu o 10-15 procent při stejném odběru nebo o 25-30 procent snížená spotřeba při stejné frekvenci, to vše vůči současné 3nm technologii.

Moorův zákon se tedy stále nedaří plnit, TSMC je na tom ale stále lépe než konkurent Intel. Ten v současné době prodává procesory s velikostí 10nm a plánuje přejít na 7nm technologii. Je tak 2-3 roky za svou konkurencí a dle spekulací si objednal část výroby u konkurenta TSMC.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama