Ředitel TSMC si myslí, že stavba továrny v USA bude "drahá lekce z marnotratnosti"
i Zdroj: Nikkei Asia
Novinka Ředitel TSMC si myslí, že stavba továrny v USA bude "drahá lekce z marnotratnosti"

Ředitel TSMC si myslí, že stavba továrny v USA bude "drahá lekce z marnotratnosti"

Radek Raudenský

Radek Raudenský

22. 4. 2022 11:57

Čipová krize neustále trvá a i když se situace velice pomalu uklidňuje, je jasné, že zájem o nové procesory bude neustále růst. I díky tomu se v průběhu minulého roku často mluvilo o zakládání nových továren, které by měly konkurovat výrobnám v Asii, a to především masivnímu TSMC. Dle ředitele a zakladatele této společnosti je ale umístění továren v USA velice problémové.

Reklama

  • Ředitel TSMC si myslí, že stavba továren na procesory v USA není dobrý nápad
  • Prý to bude “drahá lekce z marnotratnosti”
  • Spojené státy zároveň nemají kapacitu pro vyučení tisíců pracovníků do továren

Morris Chang si myslí, že zdejší školní systém nedokáže vyprodukovat tisíce schopných pracovníků, kteří by byli pro tvorbu procesorů potřeba. Spojené státy prý mají vůbec nejlepší talent na tvorbu designů a návrhů, pro samotnou výrobu už nemají kapacitu.

Dalším problémem je cena práce. Ta se v Asii stále pohybuje v mnohem menších řádech, na tento problém narazilo i samo TSMC, když v Oregonu postavilo svou novou továrnu. „Očekávali jsme stejné ceny jako v Tchaj-wanu, což bylo opravdu naivní. V té (oregonské) továrně máme asi tisícovku pracovníků a stojí nás asi o polovinu více, než v Tchaj-wanu. Teď mluvíme o utrácení desítek miliard dolarů z dotací, i to ale nebude stačit. Myslím si, že to bude velmi drahá lekce z marnotratnosti.“

Jak zmiňuje web PCGamer, americké společnosti se chtějí alespoň částečně zbavit závislosti na asijských dodavatelích, k tomu ale vede ještě několikaletá cesta. Chang ale zmínil také další téma, a to je geopolitická situace. Situace mezi Čínou a Tchaj-wanem je velice napjatá a v tomto případě by šlo o katastrofu po více směrech, nejen co se týče procesorů. „Pokud nastane válka v Tchajwanském průlivu, pak si myslím, že Spojené státy budou muset řešit více, než jen procesory,“ dodal Chang.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama