The Movies Článek The Movies - tipy & triky (1. část)

The Movies - tipy & triky (1. část)

David Vlach

David Vlach

2. 1. 2006 23:47 1
Reklama

Obecné rady

Hned na začátku hry budete mít možnost absolvovat tutoriál. Rozhodně tak učiňte, protože během tutoriálu neběží čas a vy budete mít čas na vybudování základních budov a zlepšení některých vlastností svých hvězd.
Velice důležitou pomůckou je StarMaker, pomocí kterého můžete vytvořit hvězdy přesně podle vašich představ. To může velice pozitivně ovlivnit váš počáteční start a vytvořit tak skupinu herců, kteří budou přesně dle vašich představ. Nebojte se toho využít, StarMaker je velmi dobře vyvážený, takže vám nemůže vzniknout žádný extra nadaný herec.

Stejně tak se z počátku začněte specializovat režiséry a herci maximálně na dva žánry. Více žánrů by si nestihli za svou kariéru zlepšit na tolik, aby v nich zářili jako opravdické hvězdy. V ideálním případě je dobré mít dva režiséry, každý po dvou žánrech a 5 - 6 herců, kteří budou rozdělení mezi režiséry podle jejich specializace.

Občas hra oznámí, že hvězda z jiného studia přišla žádat o práci. Zda zaměstnat či ne, záleží na vaší momentální situaci, navíc většinou se jedná o postavy starší 55 let (Takže je najímáte vlastně jen na 15 let). Je dobré vždycky si je prohlédnout, zkušeností mívají požehnaně, několik úspěšných filmů za sebou a pokud je jejich věk nízký, můžou být dokonalým polotovarem k filmové hvězdě prvního kalibru.

Nezapomeňte, že čím více budov máte, tím delší dobu bude trvat opravářům, než opraví všechny budovy a tím nižší bude hodnota údržby vašeho studia. Všímejte si tedy, které sety již nejsou používané a nebojte se je zbourat.

Po čase budete mít možnost postavit budovu Post-produkce, ale pokud nechcete tvořit vlastní filmy, přidávat k nim hudbu a zvukovou stopu, tuto budovu nestavte. K hraní samotné hry totiž není potřeba. Stejně nevyužívanou budovou může být i budova, ve které prodáváte scénáře a hvězdy. Prodejem hodně kvalitního scénáře můžete vydělat zhruba 18 tisíc, což je částka, která vás nijak nespasí.
Patch 1.1, který je již pár dní k dispozici, vám (kromě odstranění několika málo chyb) přidává i možnost nákupu nových setů, kostýmů a dalších věcí z internetu. Přičemž měnu, kterou se platí lze získat pouze tak, že nahrajete vámi vytvořené filmy na internet a podle sledovanosti a kvality dostanete příslušnou částku. Tomuhle se říká správná motivace!

Budování a udržování studia

To jak rozestavíte jednotlivé sety je klíčem k rychlému natočení filmu. Pokud budou sety daleko od sebe a spojené složitými cestami, bude štábu trvat přechod mezi scénami zbytečně dlouho. Nejlépe je vyhradit jednu polovinu studia právě setům a postavit je do tvaru obdelníku, kdy jednotlivé vchody směřují doprostřed.To jaké sety budovat záleží na tom, na které žánry jste se rozhodli specializovat. Do tohoto ateliérového celku ještě nezapomeňte vložit alespoň troje toalety a dva stánky s občerstvením. S postupem času budete moci vynalézat pořád novější a novější sety, ale nestavte všechny co budete mít k dispozici. Jednak by se vám nevešly na pozemek a za druhé, ne všechny sety jsou stejně kvalitní a budou se vám hodit do vašich filmů. Ale o tom si povíme v další sekci.

Zbytek studia je dobré znovu rozdělit. A to na prostor kde budou vaše hvězdy relaxovat a prostor úřední. Relaxační prostor by měl být velký, protože k postavení nejlepšího typu přívěsu je potřeba docela dost místa. Někde poblíž přívěsů by měla být i toaleta a samozřejmě bar a restaurace. Okolí přívěsů je jedno z mála míst, které by mělo být po celou dobu čisté a vyšperkované nejrůznějšími ornamenty a drahými rostlinami. Tím se totiž zvyšuje prestiž přívěsu a v důsledku toho i hodnocení samotné hvězdy obývající přívěs. Nejvíce zvedne úroveň prestiže nové, moderní auto a pořádná fontána. Také se ujistěte, že na místě, kde jsou přívěsy je všude vysázen trávník.

Poslední částí jsou již výše zmiňované úřední budovy. Hned na začátku hry musíte postavit castingovou kancelář, tu dejte blízko ateliérům, aby se mohlo hned po nadrcení scénáře začít filmovat. Pak jsou tu dvě budovy na verbování personálu. Vlastně tři, ale jedna z nich je pevně daná. Umístění těchto budov je zcela na vás, akorát by jste měli mít dostatek místa na frontu lidí, kteří se budou chtít ucházet o místo (Teda pokud slibovaný patch umožní najímat více personálu, jinak budete mít spíše o zaměstnance nouzi). Důležité je mít blízko sebe všechny budovy, které pracují se scénářem. Od místa, kde scénáristé tvoří, přes PR až po post-produkční studio. Vědeckou laboratoř dejte klidně někam do rohu, protože stačí když do ní jednou za čas naházíte vědce a necháte je bádat a vynalézat. Plasticou chirurgii a odvykací léčebnu dejte také někam stranou, obě budovy budete používat jen v případě nutnosti a to jen na dobu než se hvězda zotaví.

Zaměstnanci a hvězdy

V podstatě je možné rozdělit personál na dvě skupiny. První z nich, herci a režiséři, stárnou a po dosažení věku 70 let odcházejí do penze. Druhá skupina zůstává ve vašem studiu na stálo a časem se jí samozřejmě zlepšují zkušenosti. Do této skupiny patří vědci, uklízeče, opraváři, scénáristé a asistenti. Počet zaměstnanců je limitován celkovou úrovní studia. Jakmile vám přibude další část hvězdičky, najdete ve frontě dalšího čekatele na práci. Nejdůležitějším personálem jsou opraváři, protože technická stránka jednotlivých ateliérů se podepisuje i na kvalitě natočeného filmu. Vždy když se začne natáčet film, prohlédněte si seznam scén a opravte všechny sety na kterých se bude natáčet. Hned za opraváře zařadím uklízeče, protože oni se zase podílí na celkovém hodnocení studia a hlavně na zisku ocenění za nejprestižnější pozemek. Stejně tak pomáhají čistotou okolí zlepšovat náladu vašim hvězdám. Vědců můžete mít maximálně 6, což vám ale bohatě bude stačit. V době kdy nebudete moci nic vynalézat můžete vědce klidně přeřadit na nějakou jinou pracovní pozici (např. jako uklízeče nebo opraváře) a jakmile se objeví nový výzkum, přesuňte je zpět. Scénáristů můžete mít také pouze 6, snažte se je vycvičit co nejdříve. Zkušenost se nabírá nejvíce po napsání scénáře, ze kterého se stal úspěšný film. Poslední ze zaměstnanců druhé skupiny jsou asistenti, ty je možné rekrutovat z jakékoliv řady nezaměstnaných krom herců. Asistenti zvyšují hercům sebevědomí a tím jim pomáhají zvyšovat celkové hodnocení. O asistentech si povíme více za chvíli.

Teď přistoupíme k hlavním hrdinům téhle hry, k hercům a režisérům. Ve frontě s žadateli o angažmá uvidíte různé typy lidí s různými vlastnostmi a zkušenostmi. Pokud mají zkušenosti, ale nevypadají moc dobře, jsou to ideální adepti na režiséry. Pokud dobře vypadají, ale jejich zkušenosti nejsou zatím nic moc, najměte je do vedlejších rolí (Extra). N těchto pozicích je můžete dále trénovat a až budete chtít můžete z nich udělat filmové hvězdy. Dávejte si pozor na věk herců jež najímáte, každý z nich bude ve vašem studiu pracovat jen do svých sedmdesáti let (pokud bude natáčet film samozřejmě jej před odchodem dotočí). To v praxi znamená, že během herní doby (1920 – 2005) vystřídáte několik hereckých generací. Vždycky je lepší se na odchod vaší nejlepší hvězdy připravit dopředu a mít nějakou mladou nadějnou postavičku, která se rychle vyšplhá na první místo žebříčku. Pro tyto účely jsou právě herci vedlejších rolí jako stvoření. Jakmile bude vaší hlavní hvězdě zbývat pár let do důchodu, najměte nějakého dobře vypadajícího kandidáta jako extra a začněte jej cvičit. Po odchodu hlavní hvězdy, dejte všechny její asistenty a přívěs vámi nově zvolenému kandidátovi.

Aby se vaše hvězdy vůbec dostali na první příčky žebříčku, musíte se o ně důkladně starat. Každá hvězda má několik kritérií. Prvním z nich je jejich úspěšnost ve filmu (Movie Success ), to se zvyšuje automaticky účinkováním ve filmech, které jsou dobře hodnoceny. Druhé kritérium je výplata (Salary). Pro maximální hodnotu kritéria stačí roční plat 100 000$, ale pokud bude vaše hvězda opravdu dobrá, bude po vás chtít mnohem více. Další kritérium (Performances) je jak si vaše hvězda vedla v posledních několika filmech. Pokud se bude dlouho flákat a nebude točit moc filmů, začne jí úroveň kritéria pomalu klesat. Image je součtem tří faktorů: fyzického vzhledu, módního oblečení a věku. Pro zvýšení jednotlivých faktorů je třeba pravidelně každých deset let měnit šatník hvězdy, aby nenosila staré hadry a sem tam zajít k plastickému chirurgovi aby upravil vzhled a ubral něco let z věku. Entourage značí, jak se o hvězdu zajímá okolí a zajišťuje neustálý doprovod několika asistentů. Pro maximální úroveň je zapotřebí 6 asistentů, což si bude moci pravděpodobně dovolit jen jedna z vašich hvězd, ale jednoho či dva asistenty určitě dopřejte každému.

Kritériem, které je nejméně stabilní je pozornost tisku (Press). Tu můžete zvyšovat jednak pořádáním tiskových konferencí v PR budově a nebo za pomoci novinářů. Ti čekají u vstupní brány. Jejich počet je odvíjí od počtu hvězdiček vašeho studia. Stačí je jen vzít a postavit blízko hvězdy, která se nachází v kompromitující situaci. Čím lepší sousto pro tisk, tím větší zvýšení můžete očekávat. Malé zvýšení vám přinese třeba i fotka dvou hovořících hvězd, čím lepší vztahy tím lépe. Úplně nejsnazší je nechat vyfotit hvězdu na plastické chirurgii nebo při odvykací kůře. Nemalou úlohu také hraje věk hvězdy. O postavu, která má pár let do důchodu, se tisk moc zajímat nebude. Prestiž přívěsu (Trailer), ve kterém vaše hvězda bydlí se také odráží na její úrovni. Během několika let vynaleznete nejrůznější druhy přívěsů, ale až s pomocí toho posledního z nich (nebo toho co získáte po splnění předposledního certifikátu) můžete zvýšit toto kritérium na maximum. Přičemž samozřejmě platí to, co jsem naspal o přívěsech výše. Vztahy s ostatními herci (Relationships) vám dají pěkně zabrat. Vztahy s jednotlivými hereckými kolegy či režiséry také ovlivňuje kvalitu filmu. Stačí když necháte hvězdy mluvit mezi sebou někde na chodníku či pod stromem. Po vzniku přátelství musíte přesunout rozhovory do baru, pak do VIP baru, restaurace a nakonec VIP restaurace. Poslední kritérium je ocenění (Awards), na konci každé pětiletky jsou vyhlášeny výsledky v několika kategoriích, pokud vaše hvězda získá alespoň jedno ocenění dvakrát po sobě máte vyhráno.

Natáčení filmů

Než dáte povel svým scénáristům aby začali psát nějaké to dílo, prohlédněte si které žánry jsou teď nejžádanější a které by sedli vašem hvězdám a ateliérům. Nechat scénáristy aby udělali svou prcá je jen jednou z možností. Mnohem lepší je vytvořit scénář sám. Výsledkem pak bude film, který má stejnou kvalitu při menším počtu scén, což urychlí celou produkci. Už v začátcích tohoto návodu jsem se zmínil, že ne všechny scény a sety jsou stejně kvalitní. Sety které vám zaručí kvalitní scénář jsou např. všechny druhy ulic (válečná, divoký západ, město), radnice, exteriér chaty nebo můstek hvězdné lodi. Stejné je to i se scénami, některé z nich můžou vašemu scénář přidat skoro celou hvězdičku. Tady je pár velmi dobrých scén: Ain't Over Yet, Brawl (pouze v baru), Speech (radnice), Ambush from Above (Sci-fi koridor) a Dog Chase Fence (zapadlá ulička). Pokud pospojujete některé z těchto scén společně s dobrými sety, může vám vzniknout velice dobrý scénář o 8 scénách.

Jakmile je scénář napsán, hned musí nastoupit síla PR. To kolikrát můžete nechat scénář proprat reklamní pračkou záleží na počtu jeho hvězdiček. Než se tak stane, můžete zatím opravit všechny potřebné sety a připravit svoje herce. Pak následuje naučení scénáře a samotné natáčení. Všechno můžete trochu uspíšit tak, že budete přesouvat personál mezi jednotlivými scénami ručně. Pokud některá z hvězd má větší pauzu během natáčení (cca 3 scény), můžete jí nechat v budově PR propagovat nový film na tiskové konferenci. Jakmile bude nový film natočen, zbývá jen nastavit finanční hodnotu marketingu. U kvalitního filmu stačí většinou druhá nebo maximálně třetí úroveň, víc dávejte jen v případě, že jste neměli čas na pořádnou reklamu nebo se film nepovedl tak jak měl.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama