Test Drive Unlimited Článek Test Drive Unlimited - multiplayer

Test Drive Unlimited - multiplayer

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

6. 4. 2007 22:40 1
Reklama

Je všeobecně známo, že se multiplayer ve většině případů řadí vždy k té zábavnější stránce hry. Přeci jen pokořit v jakémkoli souboji živého protivníka je lákavější, než nachytávat umělou inteligenci na časem objevených chybičkách. O to větší poprask sklidily prvotní zprávy týkající se zcela nového systému online hraní v Test Drive Unlimited. Slíben byl nejen podobný zážitek známý z dnes populárních MMO her, ale také dokonalá symbióza obou, tedy offline i online částí hry. Sliby dávno minulé jsou však v tuto chvíli nepodstatné, pojďme se podívat, jestli vše doopravdy funguje tak, jak má.

Siamské dvojčátko

První, odvážíme se tvrdit i nejzásadnější inovací je spojení singleplayeru a multiplayeru v jeden celek. I přes možné otázky a významné klepání na čelo můžeme s radostí konstatovat, že tenhle pokus doopravdy vyšel. Jde o to, že se hra i po připojení skrze GameSpy Arcade účet tváří zcela nenápadně a na první pohled nic nenasvědčuje jakékoliv změně. Klasicky proháníte své vozítko po ostrově a děláte všechny věci jako obvykle. Změna však nastane při pohledu na GPS mapu, kde v možnostech filtrování objektů na mapě přibude i záložka multiplayer – můžete si tak vyhledat jakýkoliv dostupný závod a navíc se dozvědět případně vstupní podmínky. Právě tímto krokem se obrací mince na ještě veselejší a v tomto případě konečně i na onu neomezenou stranu.

Vytvoř si sám

Herní možnosti multiplayeru se dají v krátkosti shrnout do jedné věty – nabízí to samé, co singleplayer, avšak proti živým soupeřům… Asi chápete, že s tímhle by v Eden Studios daleko nedošli, a proto přišla ke slovu i volnost v nastavení všemožných voleb. Jednou z nich je možnost vytvořit si vlastní trať složenou z jakýchkoliv částí silnice, nacházejících se na Oahu. Po nastavení pravidel závodu, jako je časový limit, limit počtu a třídy vozů atd., je na řadě další ze zajímavých rysů, totiž práce s penězi. Jak už je ve světě TDU zvykem, za vyhraný závod obdrží šťastlivec určitou částku peněz, za kterou může nadále rozšiřovat vozový park, nebo počet nemovitostí. V multiplayeru se však všechny výherní prize-money čerpají z účtu zřizovatele závodu, tudíž je vhodně vypočítat adekvátní zápisné, aby se ještě vyplatilo závod pořádat.

Na druhou stranu nemusíte být jen samotářem, ale můžete si vytvořit vlastní klub, tedy něco jako klasickou gildu. Klub se řídí vlastními pravidly, může být například složen jen z aut jedné značky, skupiny a co víc, tato možnost vám dovoluje svádět závody vždy se známými jezdci. Jen v takovýchto kláních máte možnost skutečně sledovat vývoj vašeho řidičského umění a zdokonalovat se pro závody následující.

Ještě nekončíme!

Ačkoli už jen pro výše napsané by si zasloužil Test Drive Unlimited uznání, jeho možnosti zatím nekončí. Pokud jsme v úvodu naznačovali něco o podobě s MMO hrami současnosti, propracované vytváření tratí a detailních podmínek pro závod jsme neměli na mysli. Tím, co nás vedlo k těmto výrokům je systém, vhodný především pro vyznavače nezávazného ježdění bez pravidel. Ano, hovoříme o druhé části multiplayeru, tedy o předem nepřipravovaných pouličních závodech. Po ostrově se mimo vás totiž prohání celá multiplayerová obec, koketně si pohrávající s představou ukázat všem těm nafoukaným hráčům, kdo je tady nejlepší. Není nic jednoduššího než si posvítit na jednoho z hráčů (a to prosíme doslova), počkat si na jeho reakci a pokud se závodem souhlasí, je už jen na vás, kam umístíte cílovou pásku, opět pomocí GPS mapy. Následný závod je doopravdy směsicí čiré rozkoše z volnosti a zároveň touhy být lepší, než soupeř.

Další z možností, jak vydělat peníze, je obchod vozidel a motorek. Ten funguje jak v offline, tak online módu, ovšem v druhém jmenovaném podání působí zase o kousek lépe. Můžete si navíc stanovit vlastní cenu při prodeji vozidel, či motorek, což vám dává jakous takou možnost někoho pěkně natáhnout. To vše pochopitelně v mezích, neb je jasné, že za malý Chevrolet vám asi sotva někdo vysolí půl svého jmění.

Chybička? Těžko říct…

Bohužel však není všechno zlato, co se na havajském sluníčku třpytí. I natolik inovativní záležitost, jakou multiplayer v Test Drive Unlimited bezesporu je, trpí na jednu podstatnější chybku. Snaha vývojářů nechat i při větším počtu přihlášených hráčů silnice relativně průjezdné za chybu nepovažujeme, ale způsob provedení trochu pokulhává. Vše je vyřešeno tak, že během vašeho ježdění po ostrově vidíte jen určitý počet ostatních hráčů, čímž se redukuje i počet jednotlivých závodů. Ostatní jezdci na mapě jsou, nicméně narazit na ně můžete jen v případě vytvořených, dotovaných závodů s pevnými pravidly. Ne zcela úplným řešením je seznam oblíbených hráčů, které po zahrnutí do zmíněného seznamu vidíte kdykoliv. Na druhou stranu, stoprocentně spokojeni bychom nebyli ani v případě, kdyby tuhle „ochranu“ vývojáři do hry neimplementovali, člověk si holt nevybere.

Povedlo se!

Určitě ale uznáte, že tento malý nedostatek, jestli se dá limit vozů nazvat právě tímhle nelichotivým slovem, je jen prťavým mateřským znaménkem na jinak dokonalém multiplayeru. První místo v redaktorské anketě o nejlepší multiplayer (hodnoceno z X360 verze) v rámci Invaze 2006 je tedy obhájeno i na PC a vezmeme-li v potaz, že nic podobného dosud v závodní hře nebylo k vidění, stojí multiplayer i za hloubkovou analýzu vás samotných!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama