Test Drive Unlimited Článek Test Drive Unlimited - dojmy

Test Drive Unlimited - dojmy

michal.jonas

michal.jonas

10. 5. 2006 22:55 2
Reklama

Atari spolu s Microsoftem v rámci probíhající výstavy E3 uvolnili demo připravované multiplayerové závodní hry Test Drive Unlimited, kteréžto by mělo hodně napovědět o kvalitách vlastního titulu. Rozsáhlé informace jsme již publikovali v rámci našeho preview, tudíž na tento článek navazují následující dojmy z hraní. Demoverze obsahuje zhruba 60 kilometrů silnic z celkového počtu 1600 v plné hře, dislokovaných na západní pobřeží ostrova. Hra je bohužel časově omezena 15 minutami, ovšem nabízí jak několik offline závodů, tak i online multiplayer.

Luxusní bejvák

Začínáte jak jinak, v luxusním apartmentu na břehu blankytně modrého moře. Zde je zajímavé, že každé nové spuštění dema nabídne jiný charakter (ženy i muže) a také jiné barvy zpřístupněných aut. Tyto domovy tvoří ve hře azyl každého řidiče, když se zde ukládá postup, mění vizáž charakteru (oblečení se nakupuje v obchodech), parkují zde všechny vlastněné vozy a nakonec si v domě můžete prohlížet fotografie, nafocené za jízdy.

Bez družice ani ránu

Garáž pak slouží jako komplexní informační rukověť o každém zaparkovaném autu, takže jsou k dispozici jak přehledné tabulky výkonových parametrů, tak i interaktivní prohlídka vozu z venku i zevnitř. Po opuštění domu ve zvoleném voze se zcela volně projíždíte po silnicích i mimo ně, ovšem do moře není možné zajet, hra vás vrátí zpět na vozovku. Pro orientaci v rozlehlé lokaci slouží jednak GPS modul v levém dolním rohu, což je vlastně zmenšená mapka s barevným vyznačením důležitých bodů a míst. Náhled má několik úrovní přiblížení. Podobnému účelu slouží i velká mapa, taktéž zohledňující důležité oblasti (domy, prodejny, starty závodů, atd.) barevnými ikonami. Přesouváním kurzoru se okamžitě přenesete na zvolené místo, popř. přijmete závod. Praktická je možnost filtrování událostí, takže se nabízí zobrazení např. jen online závodů, nebo vypsaných časovek.

Hurá na start

Podniky tvoří online závody proti živým protivníkům pevně dané hrou, nebo soutěže vytvořené přímo hráči, jenž slouží primárně k vydělávání peněz pro nákupy oblečení, nových i ojetých vozů, domů, či startovného. Demo nastínilo i možnost offline závodění, které nabízí buď klasický závod proti počítačem řízeným protivníkům, nebo vypsané poháry a ceny, ve kterých jde o splnění časového limitu, nebo projetí určenými checkpointy za nejkratší čas. V demoverzi ovšem nekorektně fungoval online režim, který dosti často po rozjetí závodu jízdu ukončil z důvodu odpojení hostitelského serveru. Před každým závodem si můžete trať otestovat ve zkušební jízdě s vyznačenou optimální linkou a poté ještě shlédnout působivý replay s obří nabídkou alternativních pohledů. Zvláště externí kamera s povolenou manuální korekcí přes analogový stick a náhled z letícího vrtulníku vypadají úchvatně.

Stáhněte si okénko

Stejně je bohatá i volba pohledů na vozidlo, když nechybí kamera s "budíky" á la Gran Turismo (každý automobil má vlastní design ukazatelů) a také podívání z kokpitu vozů. Palubní desky věrně odpovídají skutečným předlohám a jsou plně animované. Řidič pak při vnějším pohledu točí volantem a také řadí. Po interiéru je volný rozhled a potěší i manuální nastavení kamery. Rozsvěcování světel v protikladu k uvolněným informacím není nakonec možné, ovšem tuto funkci přebírá světelná houkačka a pro rozptýlení nechybí ani ovládání bočních oken. Jsem zvědav, jestli bude dovoleno i stahovat střechu u kabrioletů, v demu totiž takovéto vozidlo chybí.

Ráj na zemi

Jestli jste slintali nad uvolněnými screenshoty, pak vás potěším dvojnásob, protože provedení ostrova i aut je naprosto fantastické! Celá grafika je laděna hodně výrazně a barevně, když jasně dominují doslova pastelové barvy. Project Gotham Racing, jakožto zatím jediný zástupce žánru vypadá vedle Test Drive jako chudý příbuzný z minulé generace konzolí. Hru jsme samozřejmě testovali na HDTV televizi, jak v režimu 720p, tak i 1080i, rozdíl mezi nimi je prakticky neznatelný. I když je na prostředí znát jisté zjednodušení, tak zdejší svět připomíná krásně barevnou pohádku a doslova ráj na zemi. Moře se v dáli krásně vlní, po silnici poletují ve vánku listy a často zříte i poletující ptáky. Na ostrově panuje celkem čilý provoz, ovšem tento dopravní kompars je hodně jednoduše proveden, když modely aut působí poměrně hrubým dojmem. Na ulicích pak přirozeně nepotkáte žádného obyvatele. Provedení vozů je také naprosto excelentní. Na karoseriích rozeznáte nápisy a značky, lak oslní hlubokým leskem a vše dohromady tvoří neskutečně detailní celek. Zdejší grafika si naprosto právem zaslouží nálepku "High definition" a v rámci žánru budete těžko hledat lépe vypadající titul jak na PC, tak i na ostatní konzole. Nazvučení již tak neoslní, přece jenom projev motorů je u různých automobilů hodně podobný. Vítaný je ovšem příjemný ženský hlas navigačního systému, který vás vede při jízdě za zvoleným, nebo nejbližším cílem, popř. osvětluje aspekty hry a ovládání.

Bez poškození

Jak se dalo očekávat, zcela chybí jakýkoli model poškození a havárie nejsou zohledňovány ani jakýmkoli jiným způsobem. Pouze náraz do počítačem řízeného účastníka provozu způsobí jeho solidní destrukci. Dopr. značky se dají přejíždět, ovšem např. telegrafní sloup již nepřerazíte a zastavíte se o něj doslova na pětníku, za doprovodu skřeků, které ke kolizi moc nesedí. Za každou havárii, či ničení veřejného majetku obdržíte jednu ze tří hvězdiček policejní pozornosti, přičemž vozidla sboru po vás poté jdou ve stylu Drivera, nebo GTA. Únik z této šlamastiky zajišťují právě koupené domy, jinak musíte zaplatit pokutu, když v pěkné animaci uzříte z kokpitu mastnou účtenku z ruky ještě pěknější policistky.

Arkáda jak poleno

Jízdní projev naprosto přesně naplňuje pojem arkáda, s realitou nemá mnoho společného. Auta se docela smýkají, naklánění při brzdění, nebo v zatáčkách není prakticky patrné a vozidla při vyšších rychlostech dosti plavou, takže jejich řízení rozhodně není až tak lehkou záležitostí. Ovšem demo obsahuje pouze tři vozy z celkového počtu 125 strojů, takže je možné, že ostatní budou mít jiné jízdní vlastnosti.

Jediné větší negativum, které mě při hraní Test Drive napadlo, spočívá ve stále stejném prostředí ostrova. Ano, jsou zde klidné zálivy, horské serpentýny, dlouhé dálnice, nebo moderní města a kouzelné vesničky, ovšem je to tak nějak na jedno brdo. Stejné barvy, podobné domy a stejný ráz krajiny. Raději bych uvítal několik zcela unikátních oblastní na ostrově, než sice kouzlenou, ale jen jedinou krajinu. Jednu část ostrova kupř. mohlo tvořit moderní město, druhou horské vesničky a další třeba průmyslovou zónu. Nicméně ostrov je vskutku rozsáhlý, třebas se do plné verze něčeho podobného ještě dočkáme. Zatím Test Drive vypadá opravdu působivě a zejména nový koncept online závodů mezi tisícovkami hráčů na Xboxu 360 a PC z celého světa je hodně lákavý, takže alespoň z mého pohledu se jedná o jasného favorita mezi hrami na Xbox 360 blízké budoucnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama