Take-Two oznamuje největší akvizici v historii herního průmyslu. Vydavatel kupuje Zyngu za 12,7 miliardy dolarů
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Take-Two oznamuje největší akvizici v historii herního průmyslu. Vydavatel kupuje Zyngu za 12,7 miliardy dolarů

Take-Two oznamuje největší akvizici v historii herního průmyslu. Vydavatel kupuje Zyngu za 12,7 miliardy dolarů

Radek Raudenský

Radek Raudenský

10. 1. 2022 14:09

To jsme se divili, když Microsoft oznámil akvizici gigantického ZeniMaxu, který pod sebou mimo jiné zahrnoval studia Bethesdy – cena převzetí byla stanovena na masivních 8 miliard dolarů a šlo o druhou největší akvizici v historii herního průmyslu. Výši koupě se asi nikdo nedivil, Microsoft jako jedna z nejhodnotnějších společností na světě má v rozpočtu dostatečný prostor a ZeniMax je pro herní průmysl jednou z nejvýznamnějších položek. To jsme ale nevěděli, co si přijde na začátku roku 2022.

Reklama

  • Vydavatelství Take-Two odkupuje Zyngu za 12,7 miliard dolarů (273 miliard korun)
  • Získává tím obrovsky vlivné mobilní studio s ročními příjmy téměř 2 miliard dolarů a více než 3 tisíci zaměstnanci
  • Plán do budoucna je jasný - tvorba mobilních her s motivy franšíz T2

Vydavatel Take-Two, mezi jehož dceřiné společnosti patří například studia Rockstar, 2K či vydavatelství Private Division, totiž oznámil akvizici společnosti Zynga. Toto jméno si určitě pamatujete ze starých dob Facebooku, kdy odhadem polovina uživatelů hrála otravnou záležitost FarmVille. Avšak postupný úpadek popularity facebookových her Zyngu nepoložil, ba naopak. Vývojáři se soustředili na tvorbu mobilních her a za minulý rok si připsali tržby ve výši téměř dvou miliard dolarů. Pro srovnání - očekávané tržby zmíněného ZeniMaxu se pohybují okolo 200 milionů dolarů ročně, tedy zhruba desetiny.

Asi se pak nelze divit, že se akvizice Zyngy stává největším obchodem v dosavadní historii herního průmyslu. Take-Two za mobilní vývojáře zaplatí 12,7 miliardy dolarů (273,4 miliardy korun). Díky vlastnictví Zyngy se z Take-Two stane jedno z největších mobilních vydavatelství na trhu a už v tiskové zprávě předkládá plány, jak s touto investicí bude do budoucna nakládat.

Hlavním cílem je tvorba mobilních her inspirovaných ikonickými franšízami z portfolia T2. Zynga v tuto chvíli zaměstnává přes 3 tisíce vývojářů, tudíž vzájemná spolupráce a další rozvoj her bude kýženým cílem vzájemné spolupráce. Take-Two zároveň chce konečně proniknout do lukrativní Asie, která je rájem mobilních her. 

Samozřejmě bude ještě chvíli trvat, než celá transakce proběhne se všemi náležitostmi. Akvizice by měla být dokončena v prvním kvartálu fiskálního roku 2023, tedy do 30. června letošního kalendářního roku. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama