Sonic Riders Článek Sonic Riders

Sonic Riders

Jan Horčík

Jan Horčík

18. 1. 2006 23:38
Reklama

Modromodrý ježek Sonic se vrací na scénu! Maskot společnosti Sega už si prošel tolika rolemi, že tahle nová ho nemůže ničím zaskočit. Ostatně, i závodníkem už několikrát byl, třeba v Sonic R nebo Sonic Drift. A nedávný úspěch Mario Kart DS možná Segu jen utvrdil v tom, že jde i tentokrát správnou cestou. V Sonic Riders se bude závodit ve futuristickém stylu, na prknech ne nepodobných těm, které byly k vidění třeba v klasických filmech Návrat do budoucnosti.

Sonic a jeho rodinka

Kromě samotného ježka Sonica dostanou hráči do vínku ještě sedm dalších postaviček z jeho široké rodiny. Objeví se Knuckles, Jet, Storm, Miles, Web a další, a jako protivníci vám budou stát Dr. Eggman a jeho kumpáni, celkem dalších osm charakterů. Okolo povedeného doktůrka se vlastně točí celý příběh, který sice věru není alfou a omegou závodních her, nicméně potěší. Sonic, Tails a Knuckles narazí na svých cestách na Smaragd Chaosu. Jenže co se nestane, z ničeho nic se objeví trio banditů na vznášedlech a Smaragd Sonicovi a jeho bandě ukradnou před nosem. Hned druhý den se Sonic dozvídá, že Dr. Eggman uspořádal turnaj v airboardu a hlavní cenou je... chvilka napětí... Smaragd Chaosu! Nezbývá, než se do turnaje pustit také, rovnou po hlavě.

Skejťák budoucnosti

Sonic Riders si po stránce hratelnosti berou kousíček z SSX, kousíček z Tonyho Hawka a další ždibec z legendárního Wipeoutu. Létající prkna zvaná "airboardy", na kterých si to budete džunglemi, obrovskými megalopolemi či továrnami frčet rychlostí až 500 km/h, jsou poháněna vzduchem. Stejně jako na každém jiném prkně můžete i na těchto provádět nejrůznější triky, což bude ostatně jedna z hlavních součástí hry. Nicméně ne tou nejdůležitější - ovládání je značně zjednodušené, takže ačkoliv slidování a různé jednoduché pohyby s vaší postavičkou provedete celkem snadno, skutečné triky se budou provádět veskrze automaticky. To poněkud kazí celkový zážitek, ale na druhou stranu to urychluje hru a činí ji to přístupnější pro běžné hráče. Jistá základní dovednost však bude nezbytná. Ať už proto, že vašemu airboardu může dojít palivo, a vy ho pak můžete získat právě buďto prováděním různých triků nebo sbíráním předmětů na dráze. Třetí možností je prostě zastavit u vzdušné pumpy.

Jsou tu ale i další vychytávky. Tak třeba turbulence, převzatá z některých jiných závodních her. Znamená to, že vás protihráč může na dráze vytvořit vzduchový tunel, do kterého se můžete zavěsit, a tak získat značnou rychlost. Když si povedete dobře, můžete dokonce dotyčného smolaře předhonit. Rychlost půjde zvýšit například také grindováním ("broušením") různých kolejí a vyvýšenin. Kromě toho samozřejmě čas od času najedete na nějaký ten skokánek. Ty budou různě dlouhé i vysoké a podle toho vám umožní provádět různé triky.

Akční závody se neobjedou bez speciálních schopností pro jednotlivé postavičky. Ani tentokrát se jim nevyhneme. Přeci jen na fair-play se tady moc nehraje a jde především o to vyřadit protivníka ze hry, a to jakýmikoliv prostředky. Kupříkladu Wave má k dispozici dynamit, Cream obrovský kus sýra, Amy zase super kladivo a takový Dr. Eggman, ten má při ruce hned bazooku. A vlastně ještě jednou zvláštností oplývá doktůrek - jako jediný nejezdí na airboardu, ale vozí si svojí tlustou zadnici v čemsi vzdáleně připomínajícím vznášedlo.

Továrna Dr. Vajíčko

Nejpodstatnější součástí závodních her jsou bezpochyby tratě. Těch se v Sonic Riders objeví celkem 14. Například Metal City, což je obrovská metropole budoucnosti, bující životem, kde budovy rostou do výšky a vzdušné silnice do šířky. Egg Factory je továrna na roboty Dr. Eggmana, kde se taví, lisují a montují všechny součástky. V klasickém továrním prostředí nemohou chybět obrovské hořící pece, běžící pásy a další typické propriety. Z prostředí plného oceli se ale vydáme do organickým životem naplněné džungle, hned potom třeba do písečných ruin a na mnohá další zajímavá místa. Po grafické stránce vypadá titul opravdu k světu, takže žádný fanoušek by neměl být zklamaný.

Majitelé konzolí Xbox a PS2 si budou moct Sonic Riders užívat i v online multiplayeru, a to až pro osm hráčů. GameCube pravděpodobně nabídne pouze splitscreen, ale ani to dosud není jisté. Do vydání hry zbývá něco přes měsíc a už jsou na světě dohady o tom, že se kromě verzí pro GameCube, Xbox a PS2 chystá i jedna pro PSP. A aby toho nebylo málo, je jisté, že během roku 2006 vyjdou Sonic Riders 2 pro Xbox 360 a PlayStation 3.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama