Saúdská Arábie zvýšila svůj podíl v Electronic Arts na téměř 10 procent
i Zdroj: DICE / Electronic Arts
Byznys Novinka Saúdská Arábie zvýšila svůj podíl v Electronic Arts na téměř 10 procent

Saúdská Arábie zvýšila svůj podíl v Electronic Arts na téměř 10 procent

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 5. 2023 11:46

Státní investiční fond Saúdské Arábie zainvestoval další peníze do herního průmyslu. Tentokrát zvýšil na zhruba dvojnásobek svůj podíl ve významném vydavatelství Electronic Arts. Během posledního finančního kvartálu zvýšil celkové množství držených akcií na 24,81 milionu.

Reklama

  • Saúdský fond PIF zvýšil podíl v EA na více než 9 %

Vlastní tak kolem 9 % americké firmy. Magazín GameSpot připomíná, že EA zažila meziroční růst a celkový výnos dosáhl 7,4 miliardy dolarů, především díky úspěchu dlouhodobě úspěšných formátů jako je FIFA Ultimate Team nebo Apex Legends.

Saúdská Arábie letos už poněkolikáté investuje do Nintenda. Nyní už vlastní skoro jednu desetinu
i Zdroj: Nintendo

Saúdská Arábie letos už poněkolikáté investuje do Nintenda. Nyní už vlastní skoro jednu desetinu

Saúdská Arábie se po dalším nákupu akcií stává dle agentury Associated Press vůbec největším externím investorem společnosti…

18. 2. 2023 09:45

Samotný arabský fond je jedním z největších investorů společnosti Nintendo a je finančně zainteresovaný i v holdingu Embracer, Take-Two, Capcom, Koei Tecmo, Activision-Blizzard a dalších. 

PIF vznikl z iniciativy korunního prince Muhammada bin Salmána, a má skrze strategické investice do perspektivních firem postupně Saúdskou Arábii zbavit absolutní závislost na vývozu ropy. Zároveň by měl spojením s moderním byznysem prohlubovat vztahy se Severní Amerikou a Evropou a zlepšovat renomé země.

Samotný bin Salmán je ale silně kontroverzní osobností. Není sice faktickým vládcem země, králem zůstává jeho otec Mohamed bin Nájif. Bin Salman se ale stal jeho hlavním zástupcem, i když by tuto roli měli z tradice zastávat spíše mladší bratři krále. V současnosti působí jako premiér země. Dlouhodobě je obviňován z řízení autoritářského režimu potlačujícího lidská práva, především práva žen, a je spojován s úkladnými vraždami oponentů, novinářů, náboženských zástupců a dalších nepohodlných osobností. Je spojován také s brutální vraždou Jamala Khashoggiho, přispěvatele Washington Postu. To ale kategoricky odmítá.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama