Saúdská Arábie letos už poněkolikáté investuje do Nintenda. Nyní už vlastní skoro jednu desetinu
i Zdroj: Nintendo
Novinka Saúdská Arábie letos už poněkolikáté investuje do Nintenda. Nyní už vlastní skoro jednu desetinu

Saúdská Arábie letos už poněkolikáté investuje do Nintenda. Nyní už vlastní skoro jednu desetinu

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

18. 2. 2023 09:45

Saúdská Arábie se po dalším nákupu akcií stává dle agentury Associated Press vůbec největším externím investorem společnosti Nintendo. Tento rok investoval Královský veřejný investiční fond (PIF) do japonského výrobce navíc už celkem třikrát. Poslední přírůstek navýšil podíl nicméně už na 8,26 %.

Reklama

  • Saúdskoarabský veřejný investiční fond (Public Investment Fund) znovu navýšil svůj podíl v Nintendu
  • Nyní vlastní 8,26 % společnosti

Fond poprvé získal podíl 5.01% ve společnosti Nintendo v květnu 2022 a v letošním roce jej začal navyšovat. V lednu zvýšil svůj podíl nejprve na 6,07 % a začátkem tohoto týdne jej měl navýšit na 7,08 %. Nintendo se přitom od investice snažilo už dříve spíše distancovat. Když fond poprvé získal svůj podíl loni v květnu, o transakci Nintendo údajně nevědělo a o spojitosti se Saúdskou Arábií se mělo dozvědět až ze zpráv. K poslednímu vývoji událostí se zatím nevyjádřilo.

Saudská Arábie plánuje významné investice do herního průmyslu, za 13 miliard dolarů chce koupit herního vydavatele
i Zdroj: Arabian Bussiness

Saudská Arábie plánuje významné investice do herního průmyslu, za 13 miliard dolarů chce koupit herního vydavatele

Před několika měsíci ukázala Saudská Arábie velkou snahu angažovat se v herním průmyslu. Významnou tváří za tímto krokem je…

30. 9. 2022 12:45

Skutečnost, že si Nintendo nemuselo být toho času vědomo skutečné povahy investora plyne především z postupu investičního fondu. Jak totiž pokrylo již několik zdrojů, PIF operuje v rámci herního průmyslu převážně nepřímo skrze Savvy Games Group, jejímž cílem je založit v Saúdské Arábii nad 250 herních firem a vytvořit 39 tisíc pracovních míst. 

Podle údajů, které eviduje např. americká burza Nasdaq, již PIF získal takto akcie řady vyhlášených vydavatelů. Z těch nejvýznamnějších můžeme zmínit například Activision Blizzard (cca 3 miliardy dolarů), Electronic Arts (přibližně 1,7 miliardy dolarů), Embracer Group (přes 1 miliardu dolarů), Take Two Interactive (cca 1,2 miliardy dolarů) nebo Capcom a Nexon (kumulativně přes 1 miliardu dolarů). 

Jak navíc poznamenal při aktuálním navýšení podílu v Nintendu i magazín Axios, část těchto podílů už opět vzrostla. Ke konci loňského roku odhalila Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických totiž to, že PIF zvýšil svůj podíl v EA z 5,1 % na 5,8 % a v Take-Two z 5,3 % na 6,8 %.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama