Saber Interactive skutečně opouští Embracer. Společnost potvrzuje projekty, na nichž nyní pracuje
i Zdroj: Saber Interactive
Novinka Saber Interactive skutečně opouští Embracer. Společnost potvrzuje projekty, na nichž nyní pracuje

Saber Interactive skutečně opouští Embracer. Společnost potvrzuje projekty, na nichž nyní pracuje

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

15. 3. 2024 12:00 1

Embracer šel s pravdou ven, Saber Interactive se opravdu osamostatňuje.

Reklama

  • Embracer potvrdil, že se zbavuje společnosti Saber Interactive
  • Saber se osamostatní, transakce vyjde na 247 milionů dolarů
  • Do budoucna může odkoupit 4A Games
  • Vydavatelská práva na značku Metro si však ponechá Plaion

V posledních měsících se proslýchalo, že se Saber Interactive zřejmě odtrhne od společnosti Embracer, která se v rámci rozsáhlé restrukturalizace snaží vylepšit nezáviděníhodnou finanční situaci. Spekulace již byly oficiálně potvrzeny, k dispozici máme také doplňující informace ohledně konkrétních projektů.

Embracer oficiálně oznámil, že přistoupil na osamostatnění Saber Interactive. Studio bude odkoupeno společností Beacon Interactive, kterou pro tyto účely založil spoluzakladatel Saberu – Matthew Karch. O transakci se jednalo od minulého listopadu, Karch musel opustit vedení Saberu, aby se vyhnul střetu zájmu.  

Transakce se vyšplhá na 247 milionů dolarů, je ale možné, že se částka do budoucna ještě zvýší, pokud Beacon využije možnost odkoupit 4A Games nebo Zen Studios, na což má nyní opční právo. Nutno dodat, že část sjednané částky (44 milionů dolarů) bude zaplacena až v momentě, kdy Saber dosáhne předem definovaných finančních cílů. 

Embracer opět utahuje opasek. Jedno studio propustí polovinu zaměstnanců, další úplně končí
i Zdroj: Fishlabs / Deep Silver

Embracer opět utahuje opasek. Jedno studio propustí polovinu zaměstnanců, další úplně končí

Embracer se v posledních letech značně rozrostl, takže na něj nyní z velké části dopadá špatná ekonomická situace. I nadále…

29. 11. 2023 11:45
2

Embracer uvedl, že se v rámci transakce zbaví 38 rozdělaných projektů v celkové hodnotě přesahující 224 milionů dolarů. Obchod přirozeně zahrnuje také technologie, s nimiž pracují odprodaná studia. 

Šéf Embraceru Lars Wingefors se nechal slyšet, že má z obchodu radost, přičemž dodal, že je výhodný pro obě strany. „Tato transakce dává oběma společnostem silnější pozici, aby mohly v budoucnu prosperovat,“ řekl s tím, že díky obchodu získává více manévrovacího prostoru pro amortizaci dluhu v souladu se stávajícími bankovními dohodami.

„I nadále zůstávám velkým a dlouhodobým akcionářem společnosti Embracer a zůstaneme partnery v několika probíhajících i budoucích projektech,“ zaznělo od Karcha.

Saber si ponechá například 3D Realms, Slipgate Ironworks a New World Interactive. Za zmínku stojí fakt, že ačkoli může převzít 4A Games, vydavatelská práva na všechny současné i budoucí tituly série Metro si ponechá Plaion, jenž spadá pod Embracer.

K prodeji se vyjádřil také provozní ředitel Saber Interactive. Tim Willits v příspvěku na platformě X potvrdil, že momentálně připravují několik projektů, mezi nimiž nechybí Warhammer 40,000: Space Marine 2, John Carpenter’s Toxic Commando a Jurassic Park: Survival. Jason Schreier v této souvislosti doplnil, že stále pracuje také na remaku Star Wars: Knights of the Old Republic.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama