Rock Band Článek Rock Band

Rock Band

Dalibor Franta

Dalibor Franta

13. 9. 2007 22:00 3
Reklama

Hudební hry, rytmické akce, kytarové simulátory, karaoke, říkejte si tomu jak chcete. Tak tyhle hry jsou divné, jsou nekonvenční a jitří vášně. Proč se pachtit s plastovou náhražkou kytary, když mi doma v pouzdře odpočívá naleštěný Gibson? Říká si muzikant při pohledu na Guitar Hero. Proč v obýváku hulákat profláklé hitovky od Madonny, když můžu oslňovat porotce na pěveckých soutěžích? Říká si zpěvák při pohledu na Singstar. Proč bubnovat na umělé bubny, tančit na gumových podložkách? To dám raději 1800 za lekce kytary, než bych je vyhodil za takové kvazi, pseudo, imitační šidítko. Říká skeptik a má svým způsobem pravdu.

Ale co my, obdařeni hudebním hluchem, ptáme se? Co my, šedivci bez talentu, dělníci potu, bez špetky nadání a vůle k odříkání? Co my, co si pleteme housle s basou a klavír s cimbálem? Nemáme snad taky právo na svých pět minut slávy? Na zpěv v Carnegie Hall, na Slashovo sólo před vyprodaným hledištěm? Máme. A Harmonix nám je dají. Všem a ještě k tomu najednou. Pakliže byly až doposud hudební akce ryze sólového charakteru, s Rock Bandem se otevírá zcela nová dimenze virtuálního muzicírování. Dimenze s bubny a s basou, se sólovou kytarou a zpěvem. To vše v jedné hře, na jednom pódium v jeden okamžik, v jedné kapele.

V prošláplých stopách

Rock Band
i Zdroj: Hrej.cz
Základní myšlenka Rock Bandu je v zásadě velmi jednoduchá. Přebírá totiž dobře zaběhnutý koncept známý například z již zmiňovaného Guitar Hero – hráč dostává do ruky hudební nástroj (nebo spíše jeho imitaci) a následně musí v dokonalé synchronizaci se znaky, které před ním ubíhají na obrazovce, držet krok a rytmus. Tentokrát se ale všechno násobí čtyřmi, protože kromě kytary se na plac dostává také basa, bicí a vokály. Ve třech horizontálních pásech, táhnoucích se středem obrazovky, ubíhá předloha pro obě kytary (po stranách) a bicí (uprostřed). Nad tím vším se táhne, tentokrát horizontálně a v nejlepší tradici her jako Singstar nebo Karaoke Revolution, stopa pěvecká. Na pozadí pak v efektních animacích jamuje virtuální otisk vaší kapely. Bezchybnou hrou získává rockový ansábl body, které se připočítávají na jeho společné konto, každý ze členů kapely však zároveň hraje i na sebe. Kromě toho, že může sbírat speciální násobící bonusy, musí si také pečlivě hlídat a rytmus a vyhýbat se dlouhodobějším výpadkům. Jakmile totiž tempo skladby přestane stíhat, začne jeho stopa blednout a úspěch celé kapely je tím vážně ohrožen. V takový moment může zasáhnout kterýkoliv lépe situovaný kolega a pokulhávajícího hříšníka přivést bodovou injekcí zpět do hry. Odměňována bude samozřejmě také dobrá kooperace celé čtveřice, každá skladba v sobě totiž ukryje tzv. „Unisono“ pasáže, které svůj tučný bodový zisk pustí jenom za předpokladu, že se všem členům kapely podaří držet po určitý předem určený úsek skladby dokonale koordinovaný rytmus. Harmonix však slibují otevřít prostor i trošce té improvizace. Opět v předem stanovených pasážích budou moci hráči nahnat bonusové body, ať už hlasitými skřeky do mikrofonu nebo zvlášť složitou improvizovanou kombinací úderů na bicí. Hodnotit se bude rovněž velkolepost závěrečných vteřin skladby, schopnost dohodnout se ve čtveřici na efektním, uširvoucím a přitom sladěném posledním rytmu.

Týmové emoce

To, co činí Rock Band titulem zcela výjimečným, je týmový duch, je to právě ona myšlenka kapely, hry ve čtyřech lidech, což je zážitek který zdaleka přesahuje vše, co jsme dosud měli možnost v rytmických akcích vyzkoušet. Tam kde Guitar Hero exceluje za dlouhá léta vycizelovaným herním interfacem, boduje novinka Rock Band lidským elementem, emocemi a nadšením z týmového výkonu. Pro svou kapelu si budeme moci vybrat název, symbol, vytvořit si virtuální podobu jednotlivých členů od potrhaných rockových džínsů až po piercing v jazyku, a to vše následně uploadovat do onlinové databáze skupin. K dispozici bude jak kampaň pro jednoho hráče, tak speciální Tour pro kompletní čtyřčlennou partu. Hra navíc podporuje kombinovaný multiplayer, takže zatímco vy s kamarádem vytvoříte duo kytaristů, vokály a bicí můžete do své punk-rockové grupy naverbovat třeba z druhého konce světa.

Konečně pořádná kytara

Rock Band
i Zdroj: Hrej.cz
Zdání autentičnosti dodávají hře zejména velmi věrné periferie, jimž zcela jednoznačně vévodí kytara vyrobená podle modelu Fender Stratocoaster. Ve srovnání s lacině a dětsky působícím kusem růžového plastu v Guitar Hero je tento nástroj poměrně věrnou kopií originálu a disponuje několika efektními zlepšováky, jako je například sada speciálních tlačítek na vrcholu hmatníku, kterými lze v určitých pasážích protáhnout tóny a vyloudit tak z kytary skutečně autentické skučení. Na své si však určitě přijdou i bubeníci – periferie totožná s tou pro DrumManii totiž obsahuje dva bubny, dva činely a k tomu ještě pedál pro basový buben. Jak se bude hra a periferie prodávat není zatím příliš jasné, na oficiálních stránkách už se ale objevila nabídka speciálního balení, které bude kromě hry obsahovat také všechny tři potřebné doplňky (tedy kytaru, bicí a mikrofon), to vše pravděpodobně v ceně kolem 200 dolarů. K dostání však jistě bude i balení obyčejné, které spolu s hrou nabídne jednu periferii podle vlastního výběru, to když jste doma sami a chcete využít třeba právě onlinových možností hry.

Ať tóny zní

Kvalita hudebních titulů je samozřejmě neodmyslitelně svázána s kvalitou skladeb a interpretů, které se podařilo pro hru získat. Jsme proto rádi když můžeme konstatovat, že i v tomto směru Rock Band svou konkurenci nelítostně válcuje. Díky MTV a EA, které na vydání projektu dohlíží, podařilo se vyjednat nejenom širokou podporu napříč největšími světovými labely, ale také master verze (tedy originální znění) pro drtivou většinu skladeb. Seznam by vydal na samostatné preview, jmenujme tedy jen některé interprety – Red Hot Chilly Peppers, Kiss, Metallica, Deep Purple, Nirvana, Foo Fighters, The Strokes, Bon Jovi, David Bowie, The Who, Nine Inch Nails nebo legendární Stoni. V základním balíku najdeme 45 singlů, díky online možnostem konzolí Xbox 360 a PS3 však nebude problém rozšiřovat seznam o nové a nové skladby, včetně celých alb.

No a na závěr tu špatnou zprávu. Jak se nechal slyšet zástupce anglické EA, vydání hry v Evropě se pravděpodobně opozdí. Původně plánované Vánoce se tak mění na první kvartál roku 2008. Alespoň že se hry dočkají také majitelé PS2, jak se ukázalo na letošní GC v Lipsku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama