Resident Evil 4 Remake přivítal bezplatné Mercenaries... a také mikrotransakce. Naštěstí ale slouží jen k uspíšení postupu
i Zdroj: Capcom
Resident Evil 4 Remake Novinka Resident Evil 4 Remake přivítal bezplatné Mercenaries... a také mikrotransakce. Naštěstí ale slouží jen k uspíšení postupu

Resident Evil 4 Remake přivítal bezplatné Mercenaries... a také mikrotransakce. Naštěstí ale slouží jen k uspíšení postupu

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

9. 4. 2023 10:30

Koncem tohoto pracovního týdne se Remake Resident Evil 4 konečně dočkal režimu Mercenaries jakožto součást bezplatné aktualizace hry. Tento znovuhratelný režim zaměřený na vysoké skóre a jeho sběr se vrací z původního RE4 a vrhá Leona S. Kennedyho (a další hratelné postavy) proti vlnám nepřátel, kterým musí vzdorovat. Nejde však o jedinou novinku, kterou se hra pochlubila

Reklama

  • Resident Evil 4 Remake se tento týden rozrostl i o avizované Mercenaries 
  • Spolu s ním dorazili do hry ovšem i mikrotransakce urychlující postup

Jak se ukazuje při prozkoumání spíše vlažné reakce hráčů, společnost Capcom přidala do digitálních obchodů také několik mikrotransakcí, které umožňují utrácet reálné peníze za lístky na vylepšení zbraní. Ve hře lze tyto lístky daní směnit za různé věci, které používáte. Zejména pak za tzv. Spinely, tedy sběratelskou měnu, kterou hráči získávají plněním misí od obchodníka zvaných requests a jež slouží pro odemčení dalšího obsahu.

Za normálních okolností vyžaduje získání některého exkluzivního vylepšení zbraně její plné vylepšení s ohledem na staty. Nicméně právě nový systém lístků vám tento limit umožní obejít. Pokud je tedy pro vás příliš pracné nebo časově náročné odemykat vše ručně, existuje nyní i placená cesta, jak si proces urychlit.

Capcom nyní prodává tyto lístky i po skupinách, i když musíme říct, že trochu zmatečně. Jednotlivé názvy znějí totiž velice podobně, např. Resident Evil 4 Weapon Exclusive Upgrade Ticket x1 (A) a Resident Evil 4 Weapon Exclusive Upgrade Ticket x1 (B), přičemž v popisu není viditelný rozdíl, cena je stejná a každý nabízí i různé varianty velikosti. Tak si potom vyberte.

Jednotlivé lístky lze vždy uplatnit rovněž pouze jednou. Za jeden dáte takto např. 3 dolary, za balíček tří 7 dolarů a za balíček pěti 10 dolarů (tedy po řadě asi 65 Kč, 150 Kč, 210 Kč).

V součtu to podle vyčíslení  VGC dělá téměř 56 dolarů za zakoupení všeho, co lístky umožní – což je v přepočtu asi 1 200 Kč. Tato částka zahrnuje přitom celkem 23 lístků, přičemž sám Capcom dříve nekomunikoval, že by hra měla (snad nad rámec kosmetických DLC) dostat jakékoli další mikrotransakce. 

Jak nicméně dokládá minulost, tyto typy platby nejsou pro Resident Evil nic neobvyklého, ba naopak. Mikrotransakce v Resident Evil Village zahrnují např. DLC, které hráči za 1 dolar poskytne munici, léčivé předměty i šperháky, zatímco remake dvojky je podobně vybaven DLC, jež umožňuje směnit peníze za zbraně, kostýmy a režimy, které se jinak získávají hraním. V takřka všech případech jde tak pouze o urychlení obsahu, ne o nový obsah jako takový, nicméně i tak se najde řada odpůrců, kterým se to nelíbí.

Hlavním bodem kritiky zůstává především kalkul ohledně možné načasování. Řadě hráčů totiž vadí, že Capcom prý vydal hru bez těchto mikrotransakcí úmyslně (čímž si i v recenzích přirozeně vysloužil chválu) jen proto, aby otočil a ze získané vůle vydělal peníze. Sekundárním cílem bylo pak prý předcházení špatné pověsti. Podle stejné perspektivy šlo tedy to vyhnout se negativní auře kolem vydání titulu – což se zřejmě povedlo, neboť hra již prodala přes 4 miliony kusů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama