Proč Chorvatsko chybí ve FIFA 19?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Proč Chorvatsko chybí ve FIFA 19?

Proč Chorvatsko chybí ve FIFA 19?

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

2. 11. 2018 07:00 4
Reklama

Pokud jste alespoň koutkem oka sledovali letošní fotbalové Mistrovství světa, jistě vám neuniklo, že na druhém místě se po napínavém finále s Francií poněkud překvapivě umístilo Chorvatsko. Člověk by tedy čekal, že chorvatská fotbalová reprezentace bude pro EA Sports naprostou prioritou ve shánění licencí pro aktuální ročník FIFA 19, ve hře ale překvapivě chybí.

Důvod je podobně prostý jako u 1. české fotbalové ligy. Zatímco z našich klubů je ve FIFA 19 díky přehnaným finančním požadavkům přítomna jen hrstka, aktivní v evropských pohárových soutěžích, chorvatský „nároďák“ chybí úplně. Situace je stejná již od ročníku FIFA 12, a dle všeho se nejen že nezměnila po úspěšném Mistrovství světa, nebude se ale pravděpodobně měnit i v blízké budoucnosti – minimálně tedy za předpokladu, že EA nešáhne hlouběji do kapsy.

Tomislav Pacak, mluvčí Chorvatské fotbalové federace, řekl Eurogameru, jak situaci vidí jejich strana: „Důvod, proč se Chorvatsko nenachází ve FIFA 19, je ten, že obě strany nedospěly k dohodě, která by je uspokojila. Svých stříbrných medailistů a nejlepšího hráče světa za rok 2018 (Luka Modrič – pozn. redakce) si považujeme více, než je EA ochotná nabídnout, budeme tedy pokračovat v ochraně hodnoty a obrazu chorvatského národního týmu a našich hráčů.“

„Chápeme a sdílíme nelibost komunity, a doufáme, že tato záležitost bude v budoucnu vyřešena. My jsme tomu plně otevření, a doufáme, že EA bude naslouchat svým fanouškům, a respektovat jejich přání, mít náš národní tým k dispozici ve hře.“

Davor Šuker, bývalá chorvatská hvězda a současný šéf národní fotbalové federace, již v prvním roce chorvatské absence, tedy před šesti lety, sdělil tamějším novinám, že EA tehdy nabídla částku 100 tisíc EUR. Ta mu tehdy nepřišla adekvátní, a přestože dnes nabízená částka bude pravděpodobně o dost vyšší, Šuker zatím stanovisko nezměnil. Nezbývá tedy než doufat, aby se v rámci autenticity obě zúčastněné strany co nejdříve dohodly.

Chorvatsko ale samozřejmě není jediným národním týmem, který FIFA neobsahuje, případně neobsahuje plně. Za Brazílii zde kromě Neymara kopou jen generičtí hráči, za Pobřeží Slonoviny zase hraje mix fotbalistů reálných a generických. Podobně je na tom i Paraguay, a jisté licenční problémy (nelicencované dresy, znaky apod.) se týkají bezmála dvou desítek přítomných klubů.

Vadí vám absence Chorvatska v sérii FIFA, nebo jste se se situací, podobně jako s neslavnými licencemi okolo naší ligy, již srovnali? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama