Prince of Persia: The Lost Crown - dojmy z hraní na Gamescomu 2023
i Zdroj: Ubisoft
Preview Prince of Persia: The Lost Crown Článek Prince of Persia: The Lost Crown - dojmy z hraní na Gamescomu 2023

Prince of Persia: The Lost Crown - dojmy z hraní na Gamescomu 2023

Dominik Tománek

Dominik Tománek

24. 8. 2023 22:07

Prince of Persia: The Lost Crown mohli hráči poprvé vidět na letošním Summer Games Festu. V rámci Gamescomu 2023 dostali možnost nového prince vyzkoušet u stánku Nintenda. Bude stát nová 2.5D akční „skákačka“ za to?

Reklama

Od vydání posledního dílu Prince of Persia uplynulo už více než deset let a remake The Sands of Time se zdá být uvězněn ve vývojovém pekle. Oznámení The Lost Crown bylo tedy pro spoustu hráčů překvapivé. Už při uvedení se na hru snesla výrazná vlna kritiky, zejména kvůli tomu, že hlavním hrdinou nebude princ z Persie, ale válečník Sargon - člen elitní skupiny The Immortals, která byla vyslána na horu Qaf, aby zachránila uneseného prince Ghassana. Pod palbu se dostal i fakt, že se hra (opět) posunula novým směrem od stylu předchozích her. Pro pamětníky samozřejmě není odklon nikterak šílený, protože se spíše jedná o návrat ke kořenům série, i když výrazně inspirovaný Metroidvanií. Během pár desítek minut, které jsem měl možnost vyzkoušet, jsem ale pochopil, že půjde o příjemné překvapení a výše zmíněná kritika je lichá. 

Jako první Prince of Persia: The Lost Crown zaujme skvěle zpracovaným pohybem Sargona, který už od prvního momentu působí velmi příjemně a intuitivně. Každý jednotlivý pohyb je přesný a Sargon má spoustu schopností, díky nimž je pohyb zvláště uspokojivý.  Všechny vzdušné skoky, skluzy a otočky mají super rytmus, který vás nutí pokračovat. Hra pak nabízí několik způsobů, jakými může Sargon ovlivňovat nebo manipulovat s okolním světem. Každá cesta skrývá nějaké tajemství a je neustále co objevovat. 

Všechny tyto schopnosti se také přímo promítají do boje, takže můžete obratně proklouznout pod úderem nepřítele a vynořit se za ním nebo se vrhnout přes platformy a zlikvidovat otravného lučištníka. Sargon má klasické základní kombo s mečem, které lze zacílit libovolným směrem, luk, kterým řeší problémy na dálku a opakovaně použitelnou čakru, která se vrací jako bumerang. Má také dva speciální útoky, které lze využít po naplnění ukazatele poškození, načež spustí působivou animaci a udělí opravdu citelně větší poškození.

Prince of Persia: The Lost Crown - dojmy z hraní na Gamescomu 2023
i Zdroj: Dominik Tománek

Důležitou součástí je i mechanika parry, jehož používání je neuvěřitelně uspokojivé. Základní nepřátelé i bossové se před útokem, který lze odrazit, krátce žlutě zablesknou. Pokud si to správně načasujete, můžete úder odrazit, dát poškození a zároveň si naplnit velkou část speciálního ukazatele. Klasická technika, kterou můžete znát i z ostatních her. 

Ubisoft Montpellier je tým, který stojí za sérií Rayman, což jsou hry se stejně skvělým pocitem z pohybu, doplněným komiksovou stylizací plnou barev a šílených linek. I to by vám mohlo pomoct k tomu, abyste hru zbytečně neodsoudili. Prince of Persia: The Lost Crown vyjde 18. ledna 2024 pro PC, PS5, PS4, Xbox Series X, Xbox One a Nintendo Switch.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama