Potvrzeno: Indiana Jones od MachineGames bude exkluzivita pro Xbox. U The Outer Worlds 2 se to stále neví
i Zdroj: Disney
Indiana Jones (pracovní název) Novinka Potvrzeno: Indiana Jones od MachineGames bude exkluzivita pro Xbox. U The Outer Worlds 2 se to stále neví

Potvrzeno: Indiana Jones od MachineGames bude exkluzivita pro Xbox. U The Outer Worlds 2 se to stále neví

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

23. 6. 2023 07:20

Indiana Jones, který byl původně Bethesdou plánován jako multiplatformní hra určená i pro PlayStation, byl nyní potvrzen jako konzolová exkluzivita pro Xbox. Při prvním soudním slyšení mezi Microsoftem a americkým úřadem (FTC) to k akvizici Activision-Blizzard potvrdil ředitel vydavatelství Bethesda Pete Hines. Uvedl, že Bethesda sice měla původně s majitelem značky (společností Disney) dohodu i o vydání hry na více platformách, ale otázka od FTC odhalila, že dohoda byla změněna poté, co firmu zakoupil Microsoft.

Reklama

  • Představitelé Xboxu potvrdili, že Indiana Jones od MachineGames nevyjde na PlayStation
  • U The Outer Worlds 2 podobné rozhodnutí ještě nepadlo

Situace proběhla podle redaktorů IGN a VGC následujícím způsobem. Během prvního slyšení, které se uskutečnilo ve Spojených státech během včerejšího dne, byl Hines právníky FTC požádán, aby před soudem buďto potvrdil, či vyvrátil, zda před  akvizicí Bethesdy Microsoftem mělo Disney již zjednanou dohodu s mateřskou společností Bethesdy (firmou Zenimax) o vytvoření Indiana Jonees pro více konzolí, na což odpověděl: „Ano“. Spolu s tím rovněž uvedl, že hra by se v podle stávajícího plánu Microsoftu měla objevit také na Game Passu, a to hned první den svého vydání, podobně jako Starfield. 

Od té chvíle vzniklo a bylo čteno také několik e-mailů a rozhovorů, které byly ukázány během soudního procesu a které hru diskutovali; některé i mezi vedením Xboxu.

„Ačkoli to není v našich vyjádřeních, myslím, že je důležité zdůraznit, že Lucasfilm nadhodil otázku platforem, protože s nimi máme podepsanou dohodu o vývoji hry pro více konzolí," stálo v e-mailu mezi Hinesem, generálním ředitelem Xboxu Philem Spencerem, šéfem studia Xbox Mattem Bootym a několika dalšími vedoucími pracovníky.

Hra na motivy Indiana Jones nemusí být exkluzivní pro Xbox, jak tvrdí insider Jez Corden
i Zdroj: MachineGames / Bethesda

Hra na motivy Indiana Jones nemusí být exkluzivní pro Xbox, jak tvrdí insider Jez Corden

Na začátku minulého roku nám Bethesda skrze krátké video ukázala, že interní studio Machine Games pracuje na nové hře pod…

31. 5. 2022 11:34

Hines dále potvrdil, že mu Spencer v kontextu platforem taktéž řekl, že Bethesda by měla exkluzivitu titulů nadále posuzovat případ od případu – což padlo i v jiné části slyšení a také jsme tak slyšeli dříve. Na otázku, proč byl nakonec status Indiana Jonese tedy změněn, pouze na Xbox exkluzivitu Hines reagoval tím, že je to snížením rizika a snaze získat určitou míru jasnosti, což rozvedl tím, že hry vydané jen na Xbox a PC těží ze zjednodušeného vývoje, jelikož se musí testovat méně verzí.

Nad rámec toho také u soudu padl dotaz, zda stejný typ změny nakonec čeká i další oznámený titul – a sice The Outer Worlds 2 od studia Obsidian. Zde ředitel Xbox Game Studios Matt Booty ovšem nic potvrdit nemohl, protože je to v aktivní části jednání. Ve své reakci tak poukázal na to, že „rozhodnutí [o exkluzivitě The Outer Worlds 2] ještě nebylo učiněno”, a tedy že může jít do jak o Xbox exkluzivitu, tak i hru vydanou i na PlayStation.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama