NVIDIA se stala terčem hackerského útoku, útočníci požadují odstranění omezovače grafických karet
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka NVIDIA se stala terčem hackerského útoku, útočníci požadují odstranění omezovače grafických karet

NVIDIA se stala terčem hackerského útoku, útočníci požadují odstranění omezovače grafických karet

Radek Raudenský

Radek Raudenský

1. 3. 2022 14:56

Hackerské útoky se v poslední týdnech, kdy byla jejich koncentrace mnohem vyšší než jindy, nevyhnuly ani výrobci grafických čipů NVIDIA. Dle posledních informací byla společnost napadena ransomware útokem, který šifruje uložená data, přičemž za jejich zpřístupnění útočníci často požadují nějakou odměnu.

Reklama

  • NVIDIA potvrdila útok hackerů
  • Ti nejsou spjati s konfliktem na Ukrajině
  • Útočníci údajně získali citlivá data, která mají být pro NVIDII důležitá
  • Požadují odstranění omezovače nových grafických karet, který snižuje výkon při těžení kryptoměn

NVIDIA po několika dnech od oznámení hackerů útok potvrdila, údajně ale jde o „menší“ vstup, který nemá souvislost s válkou mezi Ruskem a Ukrajinou. Hackerská skupina, nazvaná jako Lapsu$, tvrdí, že k databázi měla přístup přibližně týden a celkově stáhla více jak 1TB dat.

Hackeři prý získali přístup ke složce obsahující schéma, ovladače, informace o „falcon“ a další interní data, která mají být pro NVIDII velice hodnotná. Útočníci prý data neprodají, pokud NVIDIA smaže omezovače těžení umístěné v grafických kartách RTX 30XX. Ty nedovolují využít plný výkon karty pro těžení kryptoměn a hodnota karty pro tuto práci se tak masivně snižuje.

„Nadále prošetřujeme tento incident. Naše byznysové i komerční aktivity nadále pokračují. Stále vyhodnocujeme velikost a typ této události. V tuto chvíli nemáme žádné další informace,“ tvrdí mluvčí NVIDIA v reakci na prosbu o vyjádření. Na další vyústění této kauzy si tak budeme muset počkat – možná to ale nebude trvat dlouho. Už teď se objevují první úniky z databáze, hovořící například o jménech navazujících architektur grafických karet. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama