Nintendu meziročně klesly zisky. Přičítá to čipové krizi, zájem o Switch ale bude nejspíš dále klesat
i Zdroj: Nintendo
Byznys Novinka Nintendu meziročně klesly zisky. Přičítá to čipové krizi, zájem o Switch ale bude nejspíš dále klesat

Nintendu meziročně klesly zisky. Přičítá to čipové krizi, zájem o Switch ale bude nejspíš dále klesat

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

9. 5. 2023 12:00

Společnost Nintendo zveřejnila finanční výsledky za fiskální rok končící letošním březnem. Podle očekávání byl o něco slabší, než ten předchozí. Podle firmy za to může hlavně přetrvávající čipová krize, nižší zájem hráčů po skončení pandemie covidu i stárnoucí konzole Nintendo Switch. Výhled do budoucnosti pak nečeká zásadnější změny, spíše naopak.

Reklama

  • Nintendo hlásí nižší zisky, prodeje konzolí i softwaru
  • Může za to problém s polovodiči, konec pandemie i stárnoucí hardware
  • Digitálně se ale hry prodávají stále více

Dle původního očekávání měl výrobce během roku do konce letošního března prodat 21 milionů kusů Switche, tedy o zhruba 9 % méně než v předchozím stejném období. Ve skutečnosti se ale prodalo necelých 18 milionů kusů konzole, což je 22% pokles. Podle Nintenda je na vině problém se zásobováním způsobený nedostatkem polovodičů, se kterým se potýkalo především na začátku loňského roku. 

Nintendo letos zavítá do Kolína na Rýnem, pořadatelé Gamescomu potvrzují jeho účast
i Zdroj: Nintendo

Nintendo letos zavítá do Kolína na Rýnem, pořadatelé Gamescomu potvrzují jeho účast

E3 letos sice nebude, o Gamescom ale nepřijdeme. Pořadatelé začínají pomaličku potvrzovat jednotlivé vystavovatele, chybět…

27. 4. 2023 12:35

Switch také vstupuje už do sedmého roku životního cyklu a po obrovském boomu během covidu o něj přestává být zájem. Nintendo tak nezaznamenalo typický vánoční nárůst prodejů na konci roku 2022, zatímco o Vánocích roku 2021 se Switch prodával výborně. Dohromady už do světa vyletělo 125,62 milionu Switchů.

Slabší výsledky ale vyvažují prodejní úspěchy. Ty táhli především Pokémoni. Pokračování Scarlet & Violet i přes smíšené přijetí prodala přes 22 milionů kopií (vyšla v listopadu). Zářijový Splatoon 3 si připsal 10,6 milionu kopií, dubnové Switch Sports 9,6 milionu. Za toto období se prodalo také dalších neuvěřitelných 8,5 milionu kopií Mario Kart 8 Deluxe. Celkově došlo k meziročnímu poklesu nákupu softwaru, čistě digitálně ale zájem stoupá. Jen necelá dvě procenta zbývají, aby digitální prodeje dorovnaly ty fyzické.

Celkový hrubý zisk za období březen 2022 - březen 2023 tvoří 885.4 miliardy jenů (v přepočtu zhruba 139,7 miliardy českých korun).

Dohromady se už na Nintendo Switch prodalo přes miliardu kopií her, což je pro Nintendo vůbec poprvé.

Nintendo neočekává, že by se do budoucna mělo na situaci něco měnit. Stárnoucí konzole bude přitahovat méně a méně hráčů, její nástupce je přitom zatím v nedohlednu. Firma chce prodat 15 milionů Switchů, což je ještě o tři miliony méně, než v předchozím roce. Klíčová budou vydání velkých exkluzivit, konkrétně The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom a Pikmin 4. Vzhledem k základně hráčů se také očekává solidní úspěch DLC pro Pokémon Scarlet & Violet.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama